Dieta przy zespole jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z częściej występujących chorób układu pokarmowego. Jej podłoże chorobowe nie jest do końca znane i jak się okazuje, nie wynika ono z budowy jelit ani w wyniku ich uszkodzeń, ale wpływ na ich funkcjonowanie ma szereg innych czynników. Jak złagodzić bóle brzucha wynikające z tego rodzaju dolegliwości? Jeśli lekarz potwierdzi diagnozę i wprowadzi odpowiednie leczenie, to niezwykle pomocne można okazać się również specjalna dieta przy jelicie drażliwym, której celem jest wyeliminowanie produktów, które mogą nasilać nieprzyjemne dolegliwości.

Dieta w zespole jelita drażliwego a dolegliwości bólowe

Częste bóle brzucha, wzdęcia, kolki, biegunki lub zaparcia – jeśli borykasz się z tego typu dolegliwościami, to warto skonsultować się z lekarzem i znaleźć przyczynę takiego stanu rzeczy. Coraz częściej stawianą diagnozą jest zespół jelita wrażliwego – zaburzenia perystaltyki jelit, która odpowiada za przesuwanie się treści pokarmowych w układzie pokarmowym. I choć przyczyny występowania takiej dolegliwości mogą wynikać z indywidualnych uwarunkowań, to dużo mówi się o tym, że czynnikiem zaostrzającym jest: nadmierny stres i problemy gospodarki hormonalnej. Sytuacje stresowe są w stanie powodować zaburzenia motoryczne jelit, a w rezultacie prowadzić do bólu i uciążliwych dolegliwości. Odpowiednio zmodyfikowana dieta przy zespole jelita drażliwego jest w stanie złagodzić objawy, a także pozytywnie wpłynąć na pracę jelit. Warto mieć na uwadze, że jadłospis powinien składać się z regularnych posiłków o podobnej wielkości, a w diecie przy nadwrażliwości jelit należy zrezygnować z tłustych i smażonych pokarmów, a także pikantnych i ciężkostrawnych. Nie zaleca się picia czarnej herbaty, kawy i alkoholu, które są w stanie zaostrzyć dolegliwości.

Zespół jelita drażliwego: co jeść?

Dieta w zespole jelita wrażliwego powinna składać się grupy produktów, które wykazują pozytywne działanie na prace jelit. Coraz więcej mówi się o żywności zawierającej małe ilości FODMAP. Co oznacza to w praktyce? Warto sięgać po produkty, które nie powodują szybkiej fermentacji i posiadają obniżoną ilość fruktozy, sacharozy, laktozy czy sztucznych środków słodzących. Dieta na zespół jelita drażliwego w fazie, w której występują zaparcia powinna składać się z produktów bogatych w błonnik takich jak: kasze, muesli, pełnoziarniste pieczywo, owsianka czy owoce. W fazie biegunkowej należy działać w odwrotny sposób i włączyć do jadłospisu żywność, która nie posiada dużej ilości błonnika: białe pieczywo, ryż czy banany. Warto mieć na uwadze dieta przy jelicie wrażliwym powinna się składać się z racjonalnego żywienia. Nie należy pomijać żadnych posiłków ani zbytnio najadać się na noc. Odpowiednie żywienie jest tutaj kluczowe, dlatego należy podejść do tej kwestii rozsądnie.

Dieta przy jelicie drażliwym jest w stanie złagodzić dolegliwości, dlatego warto dowiedzieć się więcej na temat tego, jakie produkty należy włączyć do diety, a jakie pomijać. Pamiętajmy jednak, że odpowiednie żywienie to drugie, a zachowanie spokoju i stresujących sytuacji sprawi, ze jelita będą nam za to wdzięczne! Sprawdź również produkty redukujące stres!