Ciąża to czas, w którym zdrowe odżywianie ma szczególne znaczenie. W końcu troszczymy się nie tylko o siebie, ale i o rozwój maluszka. Przyszła mama powinna zadbać o swoje nawyki żywieniowe i postawić na urozmaicony jadłospis. Coraz większą popularnością cieszy się catering dietetyczny dedykowany kobietom w ciąży. To nie tylko wygodna, ale i w pełni bezpieczna opcja, która nie tylko ułatwi codzienność, ale także dostarczy witamin i niezbędnych składników odżywczych każdego dnia. Niekwestionowaną zaletą diety pudełkowej jest fakt, że pokrywa ona zapotrzebowania kaloryczne w ciąży. Dlaczego odpowiednia dawka kalorii każdego dnia jest tak istotna dla przyszłych mam? Ile powinno wynosić ich dzienne spożycie? Podpowiadamy!

Ile kalorii potrzebuje kobieta w czasie ciąży?

Właściwe odżywianie w okresie ciąży to podstawa zdrowia matki i dziecka. Sposób żywienia przyszłej mamy jest jednym z ważniejszych czynników odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg ciąży, rozwój dziecka w okresie płodowym, a także stan jego zdrowia w dzieciństwie i wieku dojrzałym. Ma też wpływ na prawidłowy przebieg laktacji oraz zdrowie kobiety po porodzie.

Dobór odpowiedniej kaloryczności diety pudełkowej zależy przede wszystkim od BMI mamy z czasu sprzed ciąży. Koncepcja u kobiet z prawidłowym BMI to większe szanse na przebieg ciąży oraz prawidłowy rozwój dziecka w okresie płodowym.

Ile w danym trymestrze ciąży kobieta potrzebuje dodatkowych kalorii? 

  • 1 trymestr: +85kcal,
  • 2 trymestr: +285 kcal,
  • 3 trymestr: +465 kcal.

Warto mieć na uwadze, że wartości te różnią się w zależności od typu ciąży. Inaczej będzie wyglądać sprawa w przypadku ciąży bliźniaczej, czy ciężarnej z nadwagą.

Od czego zależy zapotrzebowanie kaloryczne w ciąży?

Poniżej przedstawiamy kilka czynników, które mogą mieć wpływ na to, ile powinno wynosić zapotrzebowanie kaloryczne w czasie ciąży. Dzięki temu możesz dowiedzieć się, w jaki sposób dobrać catering dietetyczny i ile kalorii spożywać na danym etapie ciąży.

Prawidłowa masa ciała przed ciążą
W przypadku kobiet z prawidłowym BMI zapotrzebowanie kaloryczne dobiera się, uwzględniając, wiek, wzrost, masę ciała, aktywność fizyczną oraz okres ciąży. W każdym przypadku należy też wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby kobiety i w razie wątpliwości skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Niedowaga i nadwaga przed ciążą
Niedowaga przed ciążą może nieść za sobą negatywne skutki zdrowotne, zarówno dla dziecka jak i dla matki: wyższe ryzyko porodu przedwczesnego, wystąpienia wewnątrzmacicznego ograniczenia wzrostu płodu, anemię i osteoporozę u matki, nadciśnienie tętnicze, depresję poporodową, problemy z laktacją. Kobiet z niedowagą sprzed ciąży jest dużo mniej niż otyłych. Dane pochodzące z badań europejskich mówią o 3% odsetku ciężarnych sprzed ciążową niedowagą, a amerykańskie o 5% odsetku.

W przypadku Pań z niedowagą należy promować zdrowy styl odżywiania: 5 posiłków dziennie, nawodnienie, odpowiednią suplementację oraz przede wszystkim normoeneregtyczną dietę w odniesieniu do parametrów, oraz z uwzględnieniem wytycznych odnośnie dodatkowej puli energii zgodnie z etapem ciąży.

W przypadku Pań z nadwagą szczególnie ważna jest edukacja. Promocja zdrowego schematu żywienia. Wspólny wybór najlepszego modelu. Do obliczenia zapotrzebowania wyjściowo bierzemy pod uwagę BMI sprzed ciąży. Kaloryczność diety kobiety w ciąży nie powinna być niższa niż 2000 kcal. Jeśli masa ciała sprzed ciąży jest dużo wyższa, należy indywidualnie obliczyć zapotrzebowanie oraz zweryfikować i poprawić błędy żywieniowe. Ważne, aby nie popełnić błędu i nie obliczyć go na podstawie zbyt dużej wyjściowo masy ciała. Dobra zasada to nie odżywianie tłuszczu, czyli ustalenie zapotrzebowania wg należnej masy ciała dla danej osoby z uwzględnienie szczególnych potrzeb związanych z etapem ciąży.

W przypadku Pań z niedowagą i nadwagą ważna jest również pomoc psychodietetyka na całym etapie ciąży.

Kontrolowanie przyrostu masy ciała

Nie bez znaczenia jest również przyrost masy ciała w ciąży. Wykazano, że nadmierny przyrost masy ciała niesie za sobą wyższe ryzyko nadciśnienia tętniczego, cukrzycy ciążowej, makrosomii płodu, nieprawidłowej masy urodzeniowej płodu, powikłań podczas porodu, wewnątrzmacicznego zgonu płodu, utrzymania nadmiernej masy ciała po porodzie, trudności podczas karmienia piersią oraz niekorzystnych odległych następstw metabolicznych u matek, jak i u dzieci.

Zbyt niski przyrost masy ciała w ciąży może być przyczyną wystąpienia u płodu wewnątrzmacicznego zahamowania wzrostu płodu oraz zgonu wewnątrzmacicznego.

Normy dla przyrostu masy ciała w całej ciąży (ciąża pojedyncza):

    • Niedowaga: I trymestry- 12,5-18kg
    • Prawidłowa: masa ciała – 11,5-16kg
    • Nadwaga: 7-11,5kg
    • Otyłość : 5-9kg

Pamiętaj, aby w ciąży nie jeść za dwoje, tylko dla dwojga. Zapotrzebowanie kaloryczne w ciąży a dobór diety pudełkowej to temat, który warto zgłębić. To, ile kalorii powinniśmy spożywać w danym trymestrze, ma niebagatelny wpływ na rozwój płodu, dlatego ta kwestia powinna być ustalana indywidualnie do potrzeb. Wzrost kaloryczności na danym etapie ciąży jest nieunikniony, a jakiekolwiek wątpliwości w tym temacie warto omówić z lekarzem prowadzącym i dietetykiem.

Poznaj również 10 zalet diety pudełkowej w ciąży i zobacz, jakie korzyści niesie ze sobą to rozwiązanie.