Każdego dnia zdejmujesz ze szczotki garść włosów, a ich widok na poduszce już Cię nie dziwi po przebudzeniu? Wypadanie włosów jest problemem, z którym zmaga się wiele kobiet – czasem ze względu na brak równowagi hormonalnej lub chorobę, ale jeśli po wykluczeniu najpoważniejszych przyczyn czysto zdrowotnych problem nie ustępuje, jego powód może być bardziej błahy: niedobory w organizmie. W takich wypadkach niezbędna jest zrównoważona dieta na włosy wypadające. Co zmienić w odżywianiu, by cieszyć się zdrowym wyglądem i zapomnieć o problemach na głowie?
Co znajdziesz w artykule?
Wypadanie włosów? Dieta to podstawa
Dla zachowania zdrowych włosów niezbędne jest dostarczanie organizmowi prawidłowej ilości witamin i składników mineralnych. Zamiast stosować sztuczne suplementy, zbilansuj swoją dietę. Na wypadanie włosów najczęściej poleca się uzupełnienie takich składników jak:
Aminokwasy L-cysteina i L-metionina
Zacznijmy od podstawowej odpowiedzi na pytanie: co jeść, żeby włosy nie wypadały, czyli niezwykle kluczowych aminokwasów. Biorą one udział w syntezie keratyny i stymulują wzrost włosa, wpływając pozytywnie na na mieszki włosowe oraz zapobiegając wypadaniu i nadmiernej łamliwości włosów.
Źródła L – cysteiny w żywności:
- mięso,
- łosoś,
- jaja kurze,
- pistacje,
- orzechy włoskie,
- nasiona słonecznika.
Źródła L – metioniny w żywności:
- jaja,
- mięso,
- ryby,
- nabiał.
NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Dieta na wypadające włosy musi obejmować nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają temu problemowi, a przy tym – co nie mniej ważne – nadają im blask i zdrowy wygląd.
Źródła niezbędnych nasyconych kwasów tłuszczowych w żywności:
- oleje roślinne (lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek),
- ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, dorsz),
- siemię lniane,
- orzechy i migdały,
- nasiona dyni, pestki słonecznika.
Cynk
To składnik, który organizm wykorzystuje do produkcji keratyny – podstawowego budulca włosów. Kontroluje też metabolizm aminokwasów, dzięki którym powstają włosy, dlatego jego niedobór osłabia ich kondycję i w znacznym stopniu przyczynia się do zwiększonego wypadania.
Źródła cynku w żywności:
- ostrygi,
- mięso, podroby (szczególnie wątróbka),
- pestki dyni,
- nasiona słonecznika,
- migdały,
- kasza gryczana,
- sery,
- jaja,
- chleb żytni razowy.
Miedź
To mikroelement, który wpływa na siłę i kondycję włosów. Niedobór miedzi w organizmie prowadzi do ich osłabienia, wypadania, siwienia i rozdwajania się, dlatego jeśli zastanawiasz się, jaka dieta na wypadanie włosów będzie idealna, odpowiedzią jest właśnie dieta bogata w miedź. Gdzie jej szukać?
Źródła miedzi w żywności:
- produkty zbożowe (płatki owsiane, kasza gryczana, kasza jaglana, chleb żytni pełnoziarnisty),
- rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica, soja),
- warzywa liściaste,
- wątróbka,
- orzechy,
- pestki dyni i słonecznika,
- ziemniaki,
- owoce
- mięso,
- ryby,
- kakao.
Co jeść na wypadanie włosów? Moc witamin
Witamina A
Jako niezwykle istotny składnik diety wpływa na poprawę metabolizmu cebulek włosowych oraz metabolizm komórek rogowych nabłonka skóry głowy. Prawidłowa ilość witaminy A sprawia, że włosy są mocne i gęste, z kolei jej niedobór prowadzi do ich wypadania i przesuszania się.
Źródła witaminy A w żywności:
- jajka,
- mleko i przetwory mleczne,
- tłuste ryby,
- podroby zwierzęce,
- bataty,
- jarmuż,
- szpinak,
- dynia.
Witamina C
Bierze udział w syntezie kolagenu, który poprzez dostarczenie niezbędnych aminokwasów korzystnie wpływa na wzrost i odbudowę włosa oraz odżywienie cebulek. Niedobór kolagenu prowadzi do wypadania, łamania i przesuszania się włosów, dlatego tak ważne jest, by witamina C była obecna w diecie na wypadanie włosów.
Źródła witaminy C w żywności:
- owoce i warzywa.
Witamina E
Niedobór witaminy E sprawia, że włosy stają się matowe, dlatego zbilansowana dieta na wzmocnienie włosów powinna opierać się o produkty ją zawierające.
Źródła witaminy E w żywności:
- nasiona i orzechy,
- oleje roślinne,
- pełnoziarniste produkty zbożowe.
Witamina D
Co jeść na wypadające włosy? Witaminę D! Bardzo łatwo o jej niedobory, a niewystarczająca ilość witaminy D może być przyczyną wypadania i przerzedzania się włosów
Źródła witaminy D w żywności:
- tłuste ryby,
- żółtka jaj,
- mleko i jego przetwory.
Ważne: O ile większość niedoborów da się wyrównać dietą, to w naszym klimacie konieczna jest suplementacja witaminy D w okresie jesienno-zimowym, w dawce 800-2000 IU/dobę. |
Biotyna
Biotyna zawiera siarkę, dzięki czemu wspomaga procesy powstawania keratyny – najważniejszego budulca włosów, dlatego niedobór biotyny może prowadzić do zaburzenia ich wzrostu i nadmiernego wypadania.
Źródła biotyny w żywności:
- mięso,
- ryby,
- jaja,
- mleko i jego przetwory,
- produkty roślinne (marchew, pomidory, kalafior, soja),
- orzechy i nasiona,
- pokrzywa – napary, herbatki.
Woda
Nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu: woda jest niezbędna do prawidłowego przyswojenia wszystkich wymienionych wyżej witamin i składników mineralnych, dlatego tak naprawdę to właśnie ona stanowi klucz do utrzymania zdrowych, dobrze odżywionych włosów.
Poznaj również – dieta na trądzik.