Co znajdziesz w artykule?
Jaką dietę stosować przy IBS?
Jak wygląda dieta low FODMAP?
W dużym uproszczeniu, rozpoczynamy dietę od etapu eliminacji, który trwa 4-6 tygodni. W skrajnych przypadkach przedłużamy go do 9 tygodni, natomiast należy pamiętać, że jest to dieta eliminacyjna, bardzo ważne przy diecie jest pełne zaangażowanie pacjenta i zastosowanie się do wszystkich zaleceń dietetycznych. Dieta wyklucza wiele grup produktów, które znacznie ograniczają jej różnorodność. Po etapie eliminacji przechodzimy od etapu reintrodukcji, w którym małymi porcjami, cyklicznie wprowadzamy wykluczone wcześniej grupy produktów. Etap reintrodukcji trwa około 7-8 tygodni.
Należy pamiętać, że dieta low FODMAP jest sposobem na leczenie IBS, a nie jest żywieniem na całe życie. Stosowana przez dłuższy czas, może doprowadzić do wielu niedoborów składników mineralnych i witamin w organizmie. Po prawidłowo przeprowadzonej 2-etapowej diecie objawy mijają i bardzo często, nie obserwuje się ich nawrotu. Pod warunkiem, że chorobie nie towarzyszą dodatkowe nietolerancje czy alergie pokarmowe wymagające trwałej eliminacji niektórych pokarmów.
Przykładowe posiłki w diecie low FODMAP – przepisy
Stek z pieczonymi warzywami
- 150g steku wołowego (rostbef)
 - 200g ziemniaków
 - 10 oliwy z oliwek extra virgine
 - 100g cukinii
 - 100g marchwi
 - rozmaryn, sól, pieprz
 
Ciasto marchewkowe
- 300g marchwi
 - 25g oleju rzepakowego
 - 3 jajka
 - 100g jogurtu wysokobiałkowego bez laktozy (np. Maluta)
 - 200g mąki jaglanej
 - 100g mąki owsianej
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 100g mleka migdałowego
 - szczypta soli, cynamon,
 - słodzik – można użyć wyłącznie stewii
 
Francuskie naleśniki low FODMAP
- 1 jajko
 - 100g napoju migdałowego
 - 100g mąki ryżowej
 - 50g mąki jaglanej
 - aromat waniliowy
 - łyżka soku z cytryny
 - 10g oleju rzepakowego
 - 150ml wody
 
Spaghetti bolognese low FODMAP
- 80g makaronu gryczanego
 - 120g mięsa mielonego wołowego
 - 250g świeżych pomidorów (uwaga – pomidory z puszki nie są najczęściej dobrze tolerowane na diecie low FODMAP)
 - 10g oliwy z oliwek extra virgine
 - oregano, bazylia, sól, pieprz
 


