Pomidory, dlaczego warto jest je spożywać?

Pomidor jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Ze względu na smaki dostępność możemy cieszyć się wartościami odżywczymi pomidora nieomal przez cały rok. Mimo, że pomidory są bardzo rozpowszechnione, zawierają niezwykle cenne dla zdrowia składniki odżywcze. Z uwagi na wysoką zawartość likopenu, potasu, witaminy C pomidory powinny być spożywane przez wszystkich, którzy tylko mogą je jeść.

Czemu warto jest spożywać pomidory ?

Likopen jest przeciwutleniaczem, z którego głównie są znane są pomidory. Związek ten jest dwa razy silniejszy od beta-karotenu z marchewki. Przeciwutleniacze czyli tak zwane antyoksydanty zwalczają szkodliwe wolne rodniki. Wolne rodniki są przyczyną wielu groźnych chorób między innymi nowotworów, chorób serca, zaćmy. Dodatkowo likopen chroni mężczyzn przed rakiem prostaty.

 

Mężczyźni żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty o 21-43% powinni spożywać pomidory pod różnymi postaciami więcej niż 2 razy w tygodniu

 

Latem gdy więcej promieni UV dociera do nas, warto by było zwiększyć ilość pomidorów i ich przetworów w diecie. Likopen z pomidorów chroni nasz organizm przed ich szkodliwym wpływem. Więc pomidory zmniejszają ryzo zachorowania na nowotwory skóry.

 

Osoby spożywające pomidory zachowują na dłużej aktywność fizyczną. Wykazano również pozytywny wpływ pomidorów na leczenie nowotworów które robią przerzuty. Potas zawarty w pomidorach przyczynia się do normalizacji ciśnienia krwi.

 

Likopen występuje głównie w pomidorach. Zatem sos pomidorowy, pomidory pelati, tomatera, zupa pomidorowa, soki wielowarzywne będą najlepszym źródłem likopenu. Pewne ilości likopenu znajdują się również w grejpfrutach.

 

Chcąc zwiększyć ilość przyswajalnego likopenu z diety należy uwolnić go z komórek produktu spożywczego. Więc produkty takie jak sos pomidorowy będą zawierały więcej likopenu od samych pomidorów. Również należy pamiętać że likopen, tak samo jak b-karoten z marchewki lepiej się wchłania gdy dodamy do potrawy niewielką ilość tłuszczu np: oliwy.

 

Pomidory zawierają także związki, które hamują powstawanie nitrozamin. Palacze są szczególnie narażeni na ten związek. Nitrozaminy przyczyniają się do szybszego starzenia się i zwiększają ryzyko powstawania nowotworów. Zatem pomidory zmieszają ryzyko powstawania raka płuc. Pomidory również są cenione w kosmetyce. Pomidory nawilżają naskórek, podwyższają poziom kolagenu, którego utrata powoduje wiotczenie skóry.

 

Lato jest doskonałym czasem na włączanie świeżych pachnących pomidorów do diety. Zimą kiedy nie ma dojrzałych słodkich pomidorów wartą je zastąpić przetworami pomidorowymi.