Dbacie o wysoką ilość białka w codziennej diecie? A może jesteście wegetarianami? W takim razie wypróbujcie poniższy przepis na kotlety z ciecierzycy.
Jak zrobić kotlety z ciecierzycy?
Do przygotowania kotlecików z ciecierzycy potrzebujecie:
- 1 szklankę ciecierzycy,
- białko z jajka,
- jedną cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- świeżą natkę pietruszki,
- sól, pieprz czarny, paprykę ostrą, lubczyk, kminek,
- czerwone curry w proszku bez cukru,
- odrobinę sosu sojowego bez cukru.
Przygotowanie kotletów z ciecierzycy rozpoczynamy od tego, że ciecierzycę opłukujemy, zalewamy zimą wodą i zostawiamy do napęcznienia na ok. 9 godz. Następnie odsączamy ją z wody i blendujemy razem ze wszystkimi składnikami. Formujemy niewielkie kotleciki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 185°C z termoobiegiem po 17 minut z każdej ze stron na jasnozłoty kolor. Podajemy z ulubioną sałatką i sosem jogurtowo-czosnkowym.
Smacznego!
Sprawdź także inne zdrowe przepisy dostępne na naszej stronie, np. na deser śliwkowo-czekoladowy czy zdrowe posiłki z grilla.
Jeśli należysz do tej grupy osób nie jedzących mięsa i ryb, zobacz naszą ofertę – Be Diet Vege – catering pudełkowy dla wegetarian.