Chlorofil jest związkiem organicznym, który występuje naturalnie w zielonych częściach roślin. Umożliwia on roślinom przeprowadzanie procesu fotosyntezy, czyli wytwarzanie energii w formie węglowodanów, tlenu z wody i dwutlenku węgla z udziałem światła słonecznego. Chlorofil odgrywa bardzo ważną rolę nie tylko dla ludzi, ale również dla człowieka. Jakie funkcje pełni ten składnik i dlaczego warto zadbać o to, aby znalazł się w codziennej diecie? Przekonaj się!

Chlorofil – właściwości

Na wstępie krótko wyjaśniliśmy, co to jest chlorofil i jakie są jego funkcje w przypadku roślin. Teraz przyjrzymy się, jakie korzyści może przynieść ten składnik nam. W diecie człowieka chlorofil, tak jak inne barwniki roślinne, pełni głównie funkcję przeciwutleniacza. Zawiera cenne antyoksydanty, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą przyczyniać się do poprawy kondycji skóry i włosów, zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór oraz wspomagać organizm w walce ze stanami zapalnymi, które występują podczas infekcji bakteryjnych i wirusowych oraz w przebiegu chorób autoimmunologicznych (np. choroba Hashimoto).

Chlorofil ma również silne działanie przeciwzapalne, dlatego warto włączyć go do swojej diety także przy bólach stawów, opuchliźnie, stanach zapalnych jelit i żołądka. Chlorofil jest stosowany między innymi przy leczeniu artretyzmu, chronicznego zapalenia trzustki oraz zapalenia zatok.

Dieta bogata w chlorofil dba o równowagę zasadowo-kwasową organizmu, tym samych chroniąc go przed rozwojem niebezpiecznych dla zdrowia patogenów. Chlorofil wyróżnia się silnymi właściwościami antybakteryjnymi i przeciwwirusowymi, dlatego jest doskonałym wsparciem dla naszego układu immunologicznego.
 

Do mniej znanych właściwości chlorofilu właściwości zaliczamy również neutralizację zapachów wydzielanych przez ludzkie ciało. Składnik ten działa jak naturalny dezodorant, wobec tego może być pomocny przy problemach takich jak nadmierne pocenie lub nieprzyjemny zapach z ust.

Chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów? W takim razie chlorofil powinien stanowić obowiązkowy element Twojej codziennej diety! Ten naturalny składnik ma bardzo korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego, wspiera mikroflorę jelitową i zapobiega zaparciom, a dodatkowo pomaga oczyścić jelita z zalegających resztek jedzenia. Jeśli zmagasz się z nadmiernym apetytem, również powinnaś wzbogacić swoje posiłki o dodatek chlorofilu, który zapewni Ci uczucie sytości na dłużej.

Jeśli dużo trenujesz, pamiętaj, że w Twojej diecie powinno znaleźć się nie tylko białko, ale również wartościowe owoce i warzywa, także te bogate w chlorofil. Ze względu na swoje właściwości regeneracyjne (szybsze gojenie się ran), przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne, chlorofil stanowi cenny składnik również dla sportowców i osób intensywnie trenujących. Zachęcamy do przeczytania naszego artykułu, z którego dowiesz się, jakie owoce i warzywa są najlepsze po treningu!

Chlorofil w diecie

Na rynku chlorofil roślinny jest dostępny w kilku formach – w płynie, w tabletkach oraz w proszku. Spożywanie suplementów diety z chlorofilem nie powinno wiązać się z ryzykiem, jednak trzeba zaznaczyć, że najprawdopodobniej nie mają one większego wpływu na nasze zdrowie.
Chlorofil w formie suplementu często bywa przedstawiany jako środek na „oczyszczanie” i wspomagający odchudzanie. Można spotkać się również z informacjami na temat zwiększenia krzepliwości krwi, czy zwiększenia poziomu żelaza. Literatura naukowa nie potwierdza jednak żadnego z wyżej wymienionych działań chlorofilu. Co więcej nie ma badań, które potwierdzałyby, że chlorofil w postaci suplementu ma takie samo działanie, jak chlorofil naturalnie występujący w warzywach.

Dlatego zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest sięganie po warzywa i owoce naturalnie zawierające ten barwnik. Nie tylko ze względu na samą obecność chlorofilu, ale również innych ważnych składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, witamina K, czy beta- karoten. Warzywa obfite w chlorofil najlepiej jeść świeże i surowe. Ma to na celu zachowanie w nich jak największej ilości tego związku. Zawartość chlorofilu w warzywach obniża ich obróbka – krojenie, gotowanie w wodzie lub na parze, a także rozmrażanie.
 
Jak dostarczyć swojemu organizmowi chlorofil w diecie? To proste – wystarczy codziennie spożywać warzywa o zielonych liściach! Poniżej przedstawiamy naturalne produkty zawierające najwięcej chlorofilu:

  • 1 kubek pietruszki: 38.0 mg
  • 1 kubek szpinaku: 23.7 mg
  • 1 kubek rukwi wodnej: 15.6 mg
  • 1 kubek zielonej fasolki: 8.3 mg
  • 1 kubek rukoli: 8.2 mg
  • 1 kubek pora: 7.7 mg
  • 1 kubek cykorii: 5.2 mg
  • 1 kubek słodkiego groszku: 4.8 mg
  • 1 kubek kapusty chińskiej: 4.1 mg

Istnieje wiele powodów, by zadbać o chlorofil w diecie. Przeciwdziała on wielu chorobom i czynnikom, które są uznawane za szkodliwe dla organizmu. Dodatkowo wpływa na lepszy wygląd i samopoczucie, a także wspiera odchudzanie i utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Biorąc pod uwagę liczne korzyści wynikające ze spożywania tego składnika, zdecydowanie warto zwiększyć ilość zielonych warzyw liściastych w diecie. W jaki sposób? Można wykorzystać je np. do przygotowania pysznej sałatki lub dodawać do koktajli.
Pamiętaj o tym, że chlorofil jest rozpuszczalny w tłuszczach, dlatego należy spożywać go ze źródłem tłuszczu. W tym celu wystarczy dodać do sałatki np. kilka kropel oleju roślinnego, który przy okazji dostarczy organizmowi szereg cennych substancji odżywczych. 

Jak uzupełnić chlorofil w diecie?

Aby dostarczyć organizmowi optymalną ilość chlorofilu, zamiast przyjmować suplementy, lepiej postawić na dietę bogatą w warzywa o zielonych liściach, które są bogate w ten składnik. Dobrym wyborem jest dieta pudełkowa Be Diet Optimal o starannie opracowanym i zbilansowanym pod kątem odżywczym składzie. Dieta opiera się na 5 pełnowartościowych posiłkach. W menu często pojawiają się składniki bogate w chlorofil, np. rukola, szpinak czy sałata. Wybierając tą dietę zyskujesz pewność, że Twój organizm otrzyma komplet składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia, pięknej skóry i szczupłej sylwetki!