Co zrobić z buraków? 4 niebanalne pomysły

Buraki mają mnóstwo cudownych prozdrowotnych właściwości – a do tego nieziemsko smakują! – ale ile można jeść w kółko nawet najlepszy barszcz czerwony, na bazie świeżych buraków czy kiszonych, albo pieczone buraczki do obiadu? Żebyś mogła dodać do swojej kuchni szczyptę nowych smaków, przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na wyjście z nudy: dania z buraka, które podbiją podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy!

Burak czerwony – przepisy na pyszne drugie dania

Spaghetti z buraczanym pesto i parmezanem

Na początek mamy dla Ciebie pyszne, pełnowartościowe spaghetti dla 4 osób.

Składniki:

  • 5 upieczonych buraków (jeśli nie masz za wiele czasu, możesz sięgnąć po te ugotowane, pakowane próżniowo)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 2 łyżki prażonych na suchej patelni orzeszków piniowych
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 doniczka świeżej bazylii (czyli kilka bogatych w listki gałązek)
  • ½ łyżeczki miodu lub syropu z agawy (gdyby buraki były mało słodkie)
  • 400 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti (bezglutenowego lub z pszenicy durum)
  • dodatkowo przygotuj: kilka listków świeżej bazylii, świeżo zmielony pieprz, parmezan,  sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką, kremową masę – ważne, by buraki były na tyle miękkie po pieczeniu, by było to możliwe.
  2. Ugotuj  makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
  3. Gotowy makaron odcedź i dodaj do niego zblendowany wcześniej krem – Twoje buraczkowe pesto.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Podaj z dodatkiem świeżej bazylii, zmielonego pieprzu i startym parmezanem. Tego typu makarony z sosem to pyszne i sycące dania z buraka czerwonego, które pokochasz!

 Wegańska czarna soczewica z burakiem

Uwielbiasz smak soczewicy? Doskonałe uzupełnienie to właśnie burak czerwony  – przepisy na takie miksy to świetny sposób na urozmaicenie codziennej diety.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •  1 czerwona cebula
  •  1 marchewka
  •  1 pietruszka
  •  ½ selera (korzeń)
  •  2 średnie buraki
  •  2 ząbki czosnku
  •  1 gałązka świeżego tymianku
  •  1 liść laurowy
  •  1½ szklanki czarnej soczewicy
  •  ¾ litra bulionu warzywnego
  •  ½ łyżeczki soli
  •  ½ szklanki świeżego soku z buraków (możesz przecisnąć go sama)
  •  1 łyżka oleju z pestek dyni
  •  wegański parmezan (np. ze słonecznika)
  •  1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • do smaku: sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pamiętaj, by soczewicę namoczyć przez noc w wodzie – to działanie zdecydowanie poprawi strawność soczewicy oraz przyspieszy gotowanie.
  2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
  3. Dodaj buraki, cebulę i seler – wszystko pokrojone w kostkę. Marchew i pietruszkę możesz pokroić w talarki.
  4. Warzywa smaż na oliwie przez 5 minut – do lekkiego zmięknięcia.
  5. Po tym czasie zmniejsz nieco ogień i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odcedzoną czarną soczewicę oraz tymianek. To wszystko smaż przez ok. 2 minuty.
  6. Dodaj bulion i sól.
  7. Doprowadzić całość do wrzenia, przykryj i delikatnie duś na mniejszym ogniu przez ok. 30 minut.
  8. Po tym czasie dodaj sok z buraków oraz pieprz.
  9. Całość gotuj przez ok. 10-15 minut albo do czasu, gdy warzywa i soczewica całkowicie zmiękną.
  10. Gotowe danie skrop delikatnie olejem z pestek dyni, posyp pietruszką i wegańskim parmezanem.
Wskazówki:

  • lepiej gotować warzywa i soczewicę dłużej przed wlaniem soku z buraków, jeśli nie zmiękły wystarczająco, by później nie wydłużać już tego czasu – nie chcemy, by sok stracił kolor;
  • jeśli danie będzie zbyt płynne, odkryj garnek i pozwól mu odparować.

Lunche i lekkie posiłki z burakiem – także do pracy!

Sałatka z pieczonym burakiem, mandarynką i orzechami z cytrusowym winegret

Co zrobić z buraków, by można było to zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię? Nic prostszego niż ciekawa słodko-słona sałatka z dodatkiem sosu winegret! Z poniższych składników wyjdą 2 porcje.

Składniki:

  •  3 średniej wielkości  buraki
  •  2-3 mandarynki
  •  1 garść prażonych orzechów laskowych
  •  4-5 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
  •  1 łyżeczka musztardy (np. Dijon)
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżka świeżego soku z pomarańczy
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu (zdejmij najpierw igiełki z gałązki)
  • 2 garście rukoli
  • do doprawienia: sól, świeży pieprz

 Sposób przygotowania:

  1. Buraki upiecz lub wykorzystaj te gotowe, pakowane próżniowo.
  2. Przygotuj pomarańczowy winegret: oliwę z oliwek, ocet, sok z pomarańczy, musztardę, syrop klonowy, rozmaryn, sól i świeży pieprz wymieszaj dokładnie (najlepiej w słoiczku, by móc nim dobrze wstrząsnąć).
  3. Buraki (upieczone i obrane) pokrój w kostkę.
  4. Rukolę, buraki, obrane kawałki mandarynki wymieszaj.
  5. Wierzch sałatki posyp prażonymi na sucho orzechami laskowymi.
  6. Na koniec całość pokrop cytrusowym winegretem – w końcu co można zrobić z buraków lepszego niż doskonała sałatka?

Kasztanowo-jaglany chlebek buraczany

A może by tak nie tyle dania z buraka, co jesienne pieczywo? Z poniższego przepisu wyjdzie 1 mała blaszka.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 6 łyżek mąki kasztanowej
  • 2 płaskie łyżki dowolnej skrobi
  • 2 czubate łyżki suszonego buraka
  • 200 ml mleka – najlepiej roślinnego, ale gęstego, np. sojowego, owsianego
  • 30 ml oleju kokosowego (roztopionego, lejącego)
  • 100 g nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • ½ łyżeczki cząbru
  • ½ łyżeczka lubczyku

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
  2. Do miski dodaj wszystkie składniki (oprócz słonecznika) i zmiksuj na gładko.
  3. Teraz możesz dodać słonecznik.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią przygotowaną pulpę.
  5. Włóż chlebek do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
  6. Po  10 minutach wyjmij blaszkę i pokrój chlebek na kawałki, po czym dopiecz do końca – może to potrwać od kwadransa do pół godziny, wszystko zależy od tego, jak chrupki chlebek chcesz uzyskać oraz jak grube są kromki.