Każdego dnia zdejmujesz ze szczotki garść włosów, a ich widok na poduszce już Cię nie dziwi po przebudzeniu? Wypadanie włosów jest problemem, z którym zmaga się wiele kobiet – czasem ze względu na brak równowagi hormonalnej lub chorobę, ale jeśli po wykluczeniu najpoważniejszych przyczyn czysto zdrowotnych problem nie ustępuje, jego powód może być bardziej błahy: niedobory w organizmie. W takich wypadkach niezbędna jest zrównoważona dieta na włosy wypadające. Co zmienić w odżywianiu, by cieszyć się zdrowym wyglądem i zapomnieć o problemach na głowie?

Co znajdziesz w artykule?

Wypadanie włosów? Dieta to podstawa

Dla zachowania zdrowych włosów niezbędne jest dostarczanie organizmowi prawidłowej ilości witamin i składników mineralnych. Zamiast stosować sztuczne suplementy, zbilansuj swoją dietę. Na wypadanie włosów najczęściej poleca się uzupełnienie takich składników jak:

Aminokwasy L-cysteina i L-metionina

Zacznijmy od podstawowej odpowiedzi na pytanie: co jeść, żeby włosy nie wypadały, czyli niezwykle kluczowych aminokwasów. Biorą one udział w syntezie keratyny i stymulują wzrost włosa, wpływając pozytywnie na na mieszki włosowe oraz zapobiegając wypadaniu i nadmiernej łamliwości włosów.

Źródła L – cysteiny w żywności:

  • mięso,
  • łosoś,
  • jaja kurze,
  • pistacje,
  • orzechy włoskie,
  • nasiona słonecznika.

Źródła L – metioniny w żywności:

  • jaja,
  • mięso,
  • ryby,
  • nabiał.

NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Dieta na wypadające włosy musi obejmować nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają temu problemowi, a przy tym – co nie mniej ważne – nadają im blask i zdrowy wygląd.

Źródła niezbędnych nasyconych kwasów tłuszczowych w żywności:

  • oleje roślinne (lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek),
  • ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, dorsz),
  • siemię lniane,
  • orzechy i migdały,
  • nasiona dyni, pestki słonecznika.

Cynk

To składnik, który organizm wykorzystuje do produkcji keratyny – podstawowego budulca włosów. Kontroluje też metabolizm aminokwasów, dzięki którym powstają włosy, dlatego jego niedobór osłabia ich kondycję i w znacznym stopniu przyczynia się do zwiększonego wypadania.

Źródła cynku w żywności:

  • ostrygi,
  • mięso, podroby (szczególnie wątróbka),
  • pestki dyni,
  • nasiona słonecznika,
  • migdały,
  • kasza gryczana,
  • sery,
  • jaja,
  • chleb żytni razowy.

 

Miedź

To mikroelement, który wpływa na siłę i kondycję włosów. Niedobór miedzi w organizmie prowadzi do ich osłabienia, wypadania, siwienia i rozdwajania się, dlatego jeśli zastanawiasz się, jaka dieta na wypadanie włosów będzie idealna, odpowiedzią jest właśnie dieta bogata w miedź. Gdzie jej szukać?

Źródła miedzi w żywności:

  •  produkty zbożowe (płatki owsiane, kasza gryczana, kasza jaglana, chleb żytni pełnoziarnisty),
  •  rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica, soja),
  • warzywa liściaste,
  • wątróbka,
  • orzechy,
  • pestki dyni i słonecznika,
  • ziemniaki,
  • owoce
  • mięso,
  • ryby,
  • kakao.

Co jeść na wypadanie włosów? Moc witamin

Witamina A

Jako niezwykle istotny składnik diety wpływa na poprawę metabolizmu cebulek włosowych oraz metabolizm komórek rogowych nabłonka skóry głowy. Prawidłowa ilość witaminy A sprawia, że włosy są mocne i gęste, z kolei jej niedobór prowadzi do ich wypadania i przesuszania się.

Źródła witaminy A w żywności:

  • jajka,
  • mleko i przetwory mleczne,
  • tłuste ryby,
  • podroby zwierzęce,
  • bataty,
  • jarmuż,
  • szpinak,
  • dynia.

Witamina C

Bierze udział w syntezie kolagenu, który poprzez dostarczenie niezbędnych aminokwasów korzystnie wpływa na wzrost i odbudowę włosa oraz odżywienie cebulek. Niedobór kolagenu prowadzi do wypadania, łamania i przesuszania się włosów, dlatego tak ważne jest, by witamina C była obecna w diecie na wypadanie włosów.

Źródła witaminy C w żywności:

  • owoce i warzywa.

Witamina E

Niedobór witaminy E sprawia, że włosy stają się matowe, dlatego zbilansowana dieta na wzmocnienie włosów powinna opierać się o produkty ją zawierające.

Źródła witaminy E w żywności:

  • nasiona i orzechy,
  • oleje roślinne,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe.

Witamina D

Co jeść na wypadające włosy? Witaminę D! Bardzo łatwo o jej niedobory, a niewystarczająca ilość witaminy D może być przyczyną wypadania i przerzedzania się włosów

Źródła witaminy D w żywności:

  • tłuste ryby,
  • żółtka jaj,
  • mleko i jego przetwory.
Ważne: O ile większość niedoborów da się wyrównać dietą, to w naszym klimacie konieczna jest suplementacja witaminy D w okresie jesienno-zimowym, w dawce 800-2000 IU/dobę.

Biotyna

Biotyna zawiera siarkę, dzięki czemu wspomaga procesy powstawania keratyny – najważniejszego budulca włosów, dlatego niedobór biotyny może prowadzić do zaburzenia ich wzrostu i nadmiernego wypadania.

Źródła biotyny w żywności:

  • mięso,
  • ryby,
  • jaja,
  • mleko i jego przetwory,
  • produkty roślinne (marchew, pomidory, kalafior, soja),
  • orzechy i nasiona,
  • pokrzywa – napary, herbatki.

Woda

Nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu: woda jest niezbędna do prawidłowego przyswojenia wszystkich wymienionych wyżej witamin i składników mineralnych, dlatego tak naprawdę to właśnie ona stanowi klucz do utrzymania zdrowych, dobrze odżywionych włosów.

Poznaj również – dieta na trądzik.