Pomysły i przepisy na zdrowe karnawałowe przekąski

W karnawale znacznie częściej niż w innych okresach roku organizujemy przyjęcia, domówki czy po prostu wieczory ze znajomymi. Niezależnie od tego, czy planujecie taneczne szaleństwa, czy spędzicie czas przy planszówkach albo zorganizujecie domowy seans filmowy, przyda się coś do przegryzania.

Oczywiście można iść do supermarketu i kupić kilka paczek chipsów, ciastka, paluszki i inne niekoniecznie zdrowe przekąski, które każdy lubi, choć lubić nie powinien, bo tuczą i szkodą. Jednak można też włożyć w przygotowania więcej energii i zrobić coś zdrowego do przegryzania między kolejnymi tańcami, partiami gry czy scenami filmowymi. A jeśli jesteś na diecie, to w ogóle nie powinieneś rozważać chipsowo – paluszkowej opcji.

No tak – powiesz – ale pewnie to zajmie mi dużo czasu, będzie dużo kosztowało i w ogóle spędzę cały dzień na przygotowaniach. Otóż niekoniecznie. Część przepisów, które Ci zaproponujemy, zrobisz błyskawicznie. Inne są nieco bardziej czasochłonne, ale nie martw się, żaden z nich nie będzie wymagał wielogodzinnych przygotowań i stania przy kuchni pół dnia.

To jak? Zaczynamy przygodę z dietetycznymi przekąskami?

Pomysły na zdrowe przekąski karnawałowe

Faszerowane ogórki [1]

Składniki:

  • 2 długie ogórki,
  • 100 g sera feta w wersji light,
  • Pomidorki koktajlowe,
  • Koperek,
  • Sól oraz pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Drobno pokrusz ser feta i wymieszaj go z posiekanym drobno koperkiem, solą oraz pieprzem. Ogórka pokrój na plastry. Powinny mieć grubość około 2 cm, żeby łatwo było włożyć do nich farsz. Następnie, wydrąż środek z plastrów ogórka i do środka włóż porcję serka z przyprawami. Na koniec pokrój pomidorki na ćwiartki i każdego ogórka udekoruj na wierzchu kawałkiem pomidora.

Warzywa z dressingiem czosnkowo – rozmarynowym [2]

Składniki dressingu:

  • Główka czosnku,
  • Gałązka rozmarynu,
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości,
  • Łyżeczka soku z cytryny,
  • Pół łyżeczki cukru,
  • Sól oraz pieprz do smaku.

Wykonanie dressingu:

Obetnij niewielki kawałek u góry czosnku – około 2-3 milimetry. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Owiń czosnek folią aluminiową i włóż do piekarnika na 40 minut. W międzyczasie zmieszaj oliwę z pozostałymi przyprawami. Wyjmij czosnek z piekarnika, obierz go i dodaj do oliwy. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Podawaj z warzywami pokrojonymi w słupki lub podzielonymi na różyczki.

Warzywa które nadają się do podania z tym dressingiem:

  • Papryka,
  • Marchew,
  • Zielony ogórek,
  • Kalafior,
  • Kalarepka,
  • Seler naciowy,
  • Rzodkiewka.

Szaszłyki z buraczków[3]

Składniki na 12 szaszłyków:

  • 6 niewielkich buraczków – możesz kupić już ugotowane, sprzedawane na tackach w supermarkecie lub ugotować na parze,
  • Szpinak baby,
  • Kozi ser lub ser feta,
  • Patyczki do szaszłyków.

Sposób przygotowania:

Każdy z ugotowanych buraczków podziel na pół. Nadziej każdą połówkę na patyczek do szaszłyków. Złóż liście szpinaku baby na pół i nadziej na patyczek zaraz po buraczku. Na koniec nałóż na każdy szaszłyk kawałek koziego sera lub sera feta, który także doskonale pasuje do buraczków. Ułóż szaszłyki na talerzu, posyp je posiekanymi orzechami włoskimi i skrop odrobiną sosu balsamicznego.

Roladki łososiowe[4]

Składniki:

  • Opakowanie wędzonego łososia w plastrach,
  • Serek homogenizowany o smaku naturalnym,
  • Sok z cytryny,
  • Sól, pieprz czy inne zioła, na jakie mamy ochotę.

Sposób przygotowania:

Plastry łososia kroimy na kawałki o wymiarach mniej więcej 2 na 4 cm. Serek mieszamy z ziołami i układamy na brzegu każdego z kawałków ryby. Zawijamy roladki i na po zwinięciu nabijamy na wykałaczkę, aby roladka się trzymała.Układamy roladki na talerzu i delikatnie skrapiamy sokiem cytrynowym.

Lekkie faszerowane jajka[5]

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 plastry szynki dobrej jakości z dużą zawartością mięsa,
  • Rzodkiewki,
  • Szczypiorek,
  • 1/3 łyżeczki papryki w proszku,
  • ½ łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżeczki chudego serka homogenizowanego o smaku naturalnym,
  • Sól oraz czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Ugotuj jajka na twardo, wystudź je i obierz. Przetnij każde z jajek na pół i wyjmij z nich żółtka tak, aby nie uszkodzić białek. Posiekaj szczypiorek na drobno, a rzodkiewki pokrój w drobniutką kosteczkę. Zgnieć żółtka i połącz je z serkiem i musztardą, żeby otrzymać gładką masę. Dodaj do masy szczypiorek, rzodkiewki oraz przyprawy. Delikatnie przełóż masę do białek.

Chipsy warzywne wprost z piekarnika[6]

Składniki:

  • 5 buraków,
  • 4 marchewki,
  • 4 pietruszki,
  • Oliwa z oliwek wysokiej jakości,
  • Przyprawy według własnego uznania – polecamy sól, zioła, chilli, paprykę słodką, paprykę ostrą.
  • Plastikowy woreczek.
  • Folia do piekarnika.

Wykonanie:

Obierz warzywa i pokrój na bardzo cieniutki plastry – nie powinny być grubsze niż 1,5 mm. Nagrzej piekarnik do 180 – 200 stopni Celsjusza. Do plastikowego woreczka wlej trochę oliwy, dorzuć warzywa i wsyp miks przypraw – możesz zrobić różne mieszanki i tym samym chipsy o różnych smakach. Zamknij woreczek i potrząsaj nim przez chwilę, aby przyprawy bardzo dokładnie obsypały warzywa. Wyłóż blachę folią aluminiową i przełóż warzywa na blaszkę. Piecz warzywa przez około 15 minut, po czym obróć je na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut.

Lekka sałatka[7]

Składniki:

  • Sałata rzymska,
  • Rukola,
  • Pomidorki koktajlowe,
  • Ogórek,
  • Fasola konserwowa,
  • Ser feta,
  • Oliwa z oliwek,
  • Grzanki czosnkowe domowej produkcji.

Sposób przygotowania:

Umyj oraz osusz wszystkie warzywa, fasolę odsącz z zalewy. Porwij sałatę na małe kawałki. Pomidorki przekrój na pół a ogórka na plasterki. Ser feta pokrój w drobną kostkę. Przesyp warzywa do dużej miski, w której łatwo wszystko wymieszasz. Dodaj grzanki, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Delikatnie wszystko wymieszaj.

Jak wykonać domowe grzanki?

Bagietkę pokrój najpierw w kromki a kolejno w kosteczki. Podgrzej oliwę z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Tak przygotowaną oliwą skrop pieczywo i dodaj zioła prowansalskie. Kosteczki z pieczywa wysyp na blachę do pieczenia i całość włóż na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Wyjmij grzanki, wtedy gdy będą odpowiednio chrupkie i dodaj do sałatki.

Chrupiąca cieciorka[8]

Składniki:

  • Puszka ciecierzycy,
  • 2 łyżki oleju kokosowego w płynnej postaci,
  • 1 łyżka ostrej papryki,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • Chilli.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Ciecierzycę odsącz, przepłucz i koniecznie osusz. Przełóż cieciorkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej ją olejem kokosowym i posyp mieszanką przypraw. Wszystko dokładnie wymieszaj i rozłóż równomiernie. Piecz około 35 minut.

Mini pizze z papryki[9]

Składniki:

  • 4 papryki w różnych kolorach,
  • Małe opakowanie przecieru pomidorowego,
  • 150 g szynki drobiowej dobrej jakości, z dużą zawartością mięsa,
  • Kulka sera mozzarella,
  • Kawałek żółtego sera gouda oraz parmezanu,
  • Oregano, suszona bazylia, szczypta cukru, sól, pieprz.

Wykonanie:

Paprykę pokrój na szerokie plastry, swoim wyglądem powinny przypominać małe łódeczki lub łyżeczki. Ser mozzarella oraz szynkę pokrój na małe kawałki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Wrzuć przecier pomidorowy do małego garnka i zagotuj z przyprawami oraz cukrem. Zdejmij z gazu, kiedy na wierzchu zobaczysz małe bąbelki.

Każdą łódeczkę z papryki polej dwiema łyżkami przygotowanego przecieru, dodaj szynkę, mozzarellę, posyp bazylią oraz oregano. Zetrzyj na tarce ser gouda lub parmezan i posyp nim całość – możesz z tego zrezygnować, wtedy danie będzie mniej kaloryczne. Przełóż papryki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz całość około 15 minut.

Słodkie przepisy na zdrowe przekąski

I jeszcze coś dla tych, którzy lubią na przyjęciu przekąsić coś „na słodko”

Ciasteczka owsiane[10]

Składniki na 14 sztuk ciasteczek:

  • Szklanka płatków owsianych,
  • 2 bardzo dojrzałe banany,
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła,
  • 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika albo inne ulubione.

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Widelcem rozgnieć banany albo zmiksuj je w blenderze. Dodaj miękkie masło lub olej kokosowy, płatki owsiane oraz pestki. Wymieszaj wszystko i odstaw na 10 do 15 minut. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj małe porcje masy (każda wielkości maksymalnie jednej łyżki) i lekko dociśnij, aby uzyskać spłaszczone, okrągłe ciasteczka. Piecz przez około 15 minut.

Pudding z chia[11]

Składniki na 4 porcje puddingu:

  • 2 dojrzałe owoce mango,
  • ¼ szklanki dowolnego mleka,
  • 3 łyżki nasion chia,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • Porzeczki lub borówki,
  • 2 kostki gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao.

Sposób przygotowania:

Mango zmiksuj z mlekiem i dodaj nasiona chia. Całość odstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin – nasiona chia muszą napęcznieć. Przełóż pudding do pucharków, dodaj na wierzch jogurt naturalny, owoce i posiekaną czekoladę.

Jabłkowe „ciasteczka”[12]

Składniki:

  • Jabłka,
  • Masło orzechowe dobrej jakości, czyli takie zawierające dużą ilość orzechów a małą ilość sztucznych dodatków,
  • Przyprawy do wyboru: cynamon, kardamon, wanilia itp.
  • Dodatki według własnego uznania: ekspandowana kasza jaglana, pokruszone ziarno kakaowca, posiekane orzechy, nasiona chia, dyni lub słonecznika, posiekane rodzynki, żurawina, daktyle, gorzka czekolada, mielone siemię lniane. Tak naprawdę możesz dodać wszystko, na co tylko masz ochotę. Eksperymentuj, aby znaleźć najlepsze dla siebie połączenie smaków.

Wykonanie:

Jabłka ze skórką pokrój w plastry – wydrąż gniazda nasienne. Każdy plaster posmaruj masłem orzechowym. Posyp przyprawami i dodatkami.

Słodkie kulki mocy[13]

Składniki na 8 – 10 kulek:

  • Około 24 sztuki suszonych daktyli bez pestek,
  • 2 łyżki dowolnych ulubionych orzechów,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka rodzynków,
  • 1 łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

Zalej daktyle gorącą wodą i zostaw na całą noc. Wody powinno być tylko tyle, aby zakryć daktyle w naczyniu. Jeśli wody będzie za dużo, to słodycz przejdzie do wody. Zblenduj daktyle, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe oraz kakao na gładką masę. Wilgotnymi rękoma ulep z masy niewielkie kulki. Obtocz kulki w wiórkach kokosowych.Wyłóż kulki na talerzyk tak by jedna była obok drugiej i wstaw do lodówki na minimum 15 minut.

Mamy nadzieję, że proponowane przez nas przepisy są tak różnorodne, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie niezależnie jakie smaki najbardziej preferuje. Dzięki nim każda impreza będzie nie tylko udana, ale także zdrowa oraz dietetyczna. Smacznego! 🙂

[1] http://dietetyczne-przepisy.net
[2] http://party.pl
[3] https://www.womenshealth.pl
[4] http://be-healthy-and-beauty.blog.pl
[5] http://polki.pl
[6] http://dbam-o-siebie.pl/
[7] https://www.garneczki.pl
[8] http://betterchoice.pl
[9] https://www.codzienniefit.pl
[10] http://wformie24.poradnikzdrowie.pl/
[11] https://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com
[12] http://lifemanagerka.pl
[13] https://www.drlifestyle.pl