Ile kalorii powinieneś spożywać aby chudnąć

Zainteresowanie pojęciem indeksu glikemicznego rozpoczęło się w Stanach Zjednoczonych. To właśnie tam przez wiele lat toczyła się szeroko zakrojona kampania na temat profilaktyki miażdżycy. Jej głównymi założeniami było ograniczenie ilości tłuszczów nasyconych oraz stosowanie diety bogatej w węglowodany złożone. Paradoksalnie społeczeństwo amerykańskie stawało się coraz bardziej otyłe. Przyczyną tego stanu rzeczy była większa ilość spożywanych węglowodanów prostych, które charakteryzują się wysokim wskaźnikiem indeksu glikemicznego.

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem, który pokazuje, jak dany produkt wpływa na zawartość glukozy we krwi po jego spożyciu. Wskaźnik ten jest zależny od wielu czynników, które zależą bezpośrednio od organizmu, jak i od rodzaju żywności. Biorąc pod uwagę zawartość indeksu glikemicznego, produkty, spożywcze zostały scharakteryzowane w trzech grupach:

  • niski poniżej IG 50
  • średni IG 55-70
  • wysoki powyżej IG 70

Z wartością IG wiąże się także pojęcie „ładunku glikemicznego”. Jest to wartość, która umożliwia ocenę zawartości oraz rodzaj obecnych węglowodanów w produktach. Oblicza się go w następujący sposób: wartość IG produktu należy pomnożyć przez ilość zawartych w nim węglowodanów, a następnie podzielić otrzymaną liczbę przez 100.

Indeks glikemiczny produktów – od czego jest uzależniony?

Od czego zależy indeks glikemiczny? Wartość indeksu glikemicznego w poszczególnych produktach uwarunkowana jest nie tylko zawartością skrobi, ale także tym, ile tłuszczu, białka czy błonnika pokarmowego się w nich znajduje. Dla przykładu produkty, które zawierają dużo tłuszczu, mają niższy indeks glikemiczny.

Warto również wiedzieć, że produkty przetworzone, np. mielone lub rozdrobnione, charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. To samo dotyczy również gotowych produktów typu instant. Dlaczego tak się dzieje? Podczas procesu przetwarzania, granulki skrobi ulegają rozdrobnieniu. To sprawia, że łatwiej wchłaniają wodę i pęcznieją. Indeks glikemiczny w takich produktach wzrasta o około 15-20%! A zatem, stopień rozdrobnienia produktu może mieć znaczący wpływ na jego indeks glikemiczny.

To jeszcze nie wszystkie czynniki, które mają wpływ na indeks glikemiczny IG. Również stopień dojrzałości poszczególnych produktów ma znaczenie! Możemy to zauważyć np. na przykładzie bananów. Podczas gdy niedojrzały banan ma IG 45, w dojrzałych owocach wartość ta wynosi już IG 60.

Co jeszcze może mieć wpływ na to, czy dany produkt ma niski, czy może średni lub wysoki indeks glikemiczny? Co ciekawe, istotną rolę odgrywa w tym zakresie temperatura oraz stopień ugotowania produktu. Wyższy indeks glikemiczny (około 45 IG) ma np. gorący i rozgotowany makaron, podczas gdy makaron al. dente po ostygnięciu może pochwalić się niższym indeksem glikemicznym, który wynosi około 35 IG.

Jakie znaczenie ma dla nas indeks glikemiczny?

Znając produkty o niskim indeksie, jak również średnim i wysokim indeksie glikemicznym, łatwiej możemy skomponować jadłospis, który sprzyja utrzymaniu stabilnego stężenia glukozy we krwi, a dodatkowo dba o prawidłową gospodarkę węglowodanową.

Dieta o niskim IG jest zalecana dla osób z zaburzeniami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca czy nietolerancja laktozy. Ponadto dzięki wspieraniu procesów przemiany materii stanowi ona bardzo dobrą metodę na zrzucenie zbędnych kilogramów! Dieta o niskim IG redukuje wahania stężenia glukozy, zapewniając uczucie sytości i pozwala obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Śmiało więc można stwierdzić, że jest to uniwersalny model odżywiania, odpowiedni dla każdego!

Indeks glikemiczny w przykładowych produktach

Jeśli chcesz rozpocząć dietę o niskim IG, znajomość indeksu danego produktu jest podstawą. Aby to ułatwić, w dolnej części tego artykułu umieściliśmy specjalne tabele indeksu glikemicznego, które pozwolą Ci łatwo i szybko zweryfikować poziom IG w danym produkcie.

Aby zapobiec wahaniom poziomu glukozy we krwi i zminimalizować tzw. glikemię poposiłkową, w pierwszej kolejności należy wyeliminować z jadłospisu produkty o wysokim indeksie glikemicznym, które mogą powodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Należy do nich między innymi żywność wysoko przetworzona, np. ryż dmuchany, chleb pszenny czy wafle ryżowe, ale także większość suszonych owoców. Wyjątkiem są np. morele suszone, które charakteryzują się średnim indeksem glikemicznym.

Jakie produkty mają wysoki indeks glikemiczny?

Oprócz produktów wysoko przetworzonych, osoby będące na diecie o niskim IG powinny również uważać na węglowodany proste, takie jak biały ryż, wyroby z białej mąki i słodycze. Produktami o wysokim indeksie glikemicznym są także np. ziemniaki, banany, arbuzy oraz dynia.

Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny?

Wśród produktów o niskim indeksie glikemicznym możemy wymienić między innymi grube kasze, gorzką czekoladę, a także większość warzyw i owoców – chociaż jeśli chodzi o te ostatnie, zdarzają się wyjątki. Z kolei średnim indeksem glikemicznym mogą pochwalić się takie produkty jak razowy makaron, ryż pełnoziarnisty oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.

Dieta z niskim IG – dlaczego warto ją stosować?

Wielu osobom dieta o niskim IG kojarzy się z odżywianiem skierowanym przede wszystkim do diabetyków, jednakże ze względu na jej uniwersalność i liczne zalety, śmiało mogą z niej skorzystać również osoby nie mające problemów zdrowotnych.

Produkty o wysokiej wartości indeksu glikemicznego prowadzą do szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi, czego następstwem jest nadmierny wyrzut insuliny. Pod wpływem jej działania, poziom glukozy mocno się obniża, często osiągając wartość niższą niż wyjściowa. Zjawisko to nazywane jest hipoglikemią reaktywną. Dieta bogata w produkty o wysokim IG ma negatywny wpływ na pracę trzustki i zwiększa ryzyko wystąpienia insulinooporności oraz cukrzycy typu 2.

Z kolei produkty charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym są trawione i wchłaniane wolniej, co powoduje stopniowy wzrost poziomu glukozy. Dzięki temu nie występuje wyrzut dużej ilości insuliny. Według badań, osoby często spożywające produkty o wysokim IG są o około 40% bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2, niż osoby spożywające głównie produkty o niskim lub średnim indeksie glikemicznym!

Kolejną zaletą diety o niskim IG jest jej pozytywny wpływ na gopodarkę lipidową. Produkty mające niski indeks glikemiczny sprzyjają obniżeniu cholesterolu całkowitego, trójglicerydów i LDL, czyli tak zwanego „złego cholesterolu”. Korzystnie wpływają natomiast na podwyższenie HDL – „dobrego cholesterolu” Ponadto wykazano, że osoby na diecie o niskim IG mają niższe ciśnienie tętnicze oraz niższy poziom homocysteiny, która w nadmiarze może prowadzić do chorób sercowo-naczyniowych. Stosowanie diety o niskim IG może więc obniżyć ryzyko takich chorób jak miażdżyca, udar mózgu czy choroba niedokrwienna serca.

Indeks glikemiczny – tabela

Tak jak obiecywaliśmy, poniżej przedstawiamy Wam tabele z wysokim, średnim oraz niskim IG. Zobacz, jaki jest indeks glikemiczny produktów i zaplanuj swoje posiłki.

Miłej lektury!

Spis treści

Indeks glikemiczny niski

Jaja 0
Kawa, herbata 0
Majonez (jaja, olej, musztarda) 0
Owoce morza 0
Ryby 0
Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.) 0
Śmietana kwaśna 0
Sos sojowy (bez cukru) 0
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy 0
Wino wytrawne (czerwone, białe) 0
Wołowina 0
Ocet 5
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.) 5
Skorupiaki 5
Awokado 10
Agrest złoty 15
Brukselka 15
Cebula 15
Cukinia 15
Cykoria 15
Czarna porzeczka 15
Fasolka pnąca 15
Fasolka szparagowa 15
Grzyby 15
Imbir 15
Kalafior 15
Kapusta 15
Kiełki (fasoli mung, soi, …) 15
Kiszona kapusta 15
Koper 15
Korniszony (bez cukru) 15
Mączka chleba świętojańskiego 15
Migdały 15
Ogórek 15
Oliwki 15
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje 15
Orzeszki ziemne (fistaszki) 15
Papryczki Chili 15
Papryka (czerwona, zielona, żółta) 15
Pesto 15
Piniola 15
Por 15
Rabarbar 15
Rzodkiew 15
Sałata 15
Seler naciowy 15
Soja 15
Szczaw 15
Szparagi 15
Szpinak 15
Tofu 15
Zarodki (pszenne) 15
Acerola 20
Artiszoki 20
Bakłażan 20
Czekolada gorzka (>80% kakao) 20
Jogurt sojowy 20
Kakao (bez cukru) 20
Karczochy 20
Pędy bambusa 20
Śmietana sojowa 20
Sok cytrynowy (niesłodzony) 20
Sos z tamaryndy (bez cukru) 20
Agrest niebieski 25
Fasola mung, flagolet 25
Humus 25
Mąka sojowa 25
Masło migdałowe 25
Masło z orzechów laskowych 25
Pestki z dyni 25
Zielona soczewica 25
Buraki surowe czerwone 30
Ciecierzyca gotowana 30
Czerwona soczewica 30
Czosnek 30
Grejpfrut 30
Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung) 30
Marakuja 30
Marchew surowa 30
Marmolada bez cukru 30
Migdałowe mleko 30
Mleczko owsiane (niegotowane) 30
Mleko odtłuszczone w proszku 30
Mleko sojowe 30
Morele świeże 30
Pomelo 30
Pomidory 30
Rzepa, brukiew (surowe) 30
Soczewica żółta 30
Twaróg odtłuszczony 30
Amarant ziarno 35
Biała fasola 35
Brzoskwinie 35
Ciecierzyca z puszki 35
Czarna fasola 35
Drożdże 35
Drożdże piwne 35
Dziki ryż 35
Fasola biała – perłowa, borlotti, czrna, c 35
Granat 35
Groszek zielony 35
Jabłko (świeże) 35
Jogurt odtłuszczony 35
Kukurydza antyczna indiańska 35
Kwinoa (komosa ryżowa) 35
Lody słodzone fruktozą 35
Mąka z ciecierzycy 35
Musztarda Dijon 35
Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak ) 35
Nektarynki 35
Pigwa 35
Pomarańcze 35
Pomidory suszone 35
Przecier pomidorowy 35
Seler surowy (korzeń) 35
Sok pomidorowy 35
Sorbet jabłkowy 35
Słonecznik 35

Indeks glikemiczny średni

Bób niedojrzały/niegotowany 40
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach 40
Fasola z puszki 40
Figi suszone 40
Gryka 40
Kasza gryczana 40
Makaron z mąki razowej – al dente 40
Sok z marchwi 40
Masło orzechowe (bez cukru) 40
Mleko kokosowe 40
Otręby (owsiane i pszenne) 40
Owies 40
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu) 40
Płatki owsiane (niegotowane) 40
Spaghetti al. dente (gotowane 5min) 40
Ananas (świeży) 45
Banany niedojrzałe 45
Chleb pp stostowany 45
Chleb żytni  45
Jęczmień (ziarno) 45
kasza bulgur 45
Kokos 45
Płatki śniadaniowe pełnoziarniste 45
Ryż basmati brązowy 45
Sok grejpfrutowy (niesłodzony) 45
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony) 45
Tosty z chleba z mąki pełnej 45
Winogrono (zielone i czerwone) 45
Zielony groszek z puszki (bez cukru) 45
Żurawina 45
Kuskus pełnoziarnisty 50
Sok jabłkowy (niesłodzony) 50
Kiwi 50
Makaron z pszenicy durum 50
Muesli (niesłodzone) 50
Persymona, kaki 50
Ryż basmati 50
Ryż brązowy 50
Sok jabłkowy (niesłodzony) 50
Sok żurawinowy ( niesłodzony) 50
Surimi ( paluszki krabowe) 50

 

Indeks glikemiczny wysoki

Brzoskwinie z puszki 55
Czerwony ryż 55
Ketchup 55
Maniok 55
Musztarda (z cukrem) 55
Nutella® 55
Papaja 55
Sok winogronowy (niesłodzony) 55
Sok z mango (niesłodzony) 55
Spaghetti (ugotowane na miękko) 55
Sushi 55
Banany dojrzałe 60
Jęczmień dmuchany 60
Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe) 60
Kasza manna 60
Kasztan 60
Lazania (makaron z pszenicy durum) 60
Lody słodzone cukrem 60
Majonez z cukrem 60
Melon 60
Miód 60
Mleko tłuste 60
Morele z puszki 60
Ryż długoziarnisty 60
Ananas z puszki 65
Buraki gotowane 65
Chleb pełnoziarnisty 65
Kukurydza 65
Kuskus 65
Mąka kasztanowa 65
Mars®, Snikers®, Nuts®, itp.. 65
Muesli (z cukrem, miodem) 65
Pigwa konserwowa (z cukrem) 65
Rodzynki 65
Syrop klonowy 65
Tamarynda (słodzona) 65
Ziemniaki w mundurkach 65
Amarantus dmuchany 70
Bagietka 70
Biały ryż 70
Biszkopt 70
Brązowy cukier 70
Bułki 70
Chipsy 70
Chleb ryżowy 70
Daktyle suszone 70
Kasza jęczmienna 70
Kleik 70
Maca (z białej mąki) 70
Mąka kukurydziana 70
Makaron z białej mąki 70
Polenta 70
Proso 70
Ravioli 70
Risotto 70
Rogalik 70
Sucharki 70
Tacos 70
Ziemniaki gotowane 70
Arbuz 75
Dynia 75
Kabaczek 75
Bób gotowany 80
Marchew gotowana 80
Puree 80
Biała mąka 85
Mleko ryżowe 85
Pasternak 85
Prażona kukurydza 85
Płatki kukurydziane 85
Ryż paraboliczny 85
Rzepa, brukiew (gotowane) 85
Seler gotowany (korzeń) 85
Tapioka 85
Chleb z białej mąki 90
Mąka ziemniaczana 90
Mąka ryżowa 95
Ziemniaki pieczone 95
Ziemniaki zasmażane 95
Glukoza 100
Skrobia modyfikowana 100

Bibliografia:

https://enel.pl/enelzdrowie/zdrowie/indeks-glikemiczny-od-czego-zalezy-jego-wartosc

https://www.wapteka.pl/blog/artykul/indeks-glikemiczny-ig-co-to-jest-jak-sprawdzic-jego-zawartosc-w-produktach

https://diag.pl/pacjent/artykuly/ladunek-glikemiczny-co-to-takiego/

https://supermenu.com.pl/indeks-glikemiczny-ig-definicja-tabela-i-produkty/