Sałatka z bobem – przepisy. 3 powody, dla których warto po niego sięgać!

Jako dodatek do zupy, na danie główne, jako przekąska lub sałatka – bób idealnie nada się do każdego z tych posiłków, dzięki niemu zyskasz zupełnie inny smak i wzbogacisz potrawy o potężną dawkę składników odżywczych. W końcu bób to prawdziwa bomba dobroci, za które podziękuje Ci Twój organizm. Dlatego korzystaj z sezonu i przygotuj pyszne sałatki z bobem w roli głównej!

Co znajdziesz w artykule?

Sałatka z bobem – przepis, który Cię zachwyci!

Lekka sałatka z bobu

Masz ochotę na naprawdę lekką i sycącą sałatkę? To idealny pomysł na szybki lunch lub pyszną kolację. Do tego możesz ciągle urozmaicać przepis, dodawać ulubione składniki i dopasować do nich sos. Wykonanie tej sałatki nie sprawi Ci problemów, a potrzebujesz do niej jedynie:

  • 1 szklankę bobu,
  • 100 g sałaty lub miksu sałat,
  • 6 pomidorków koktajlowych lub dwa duże pomidory pokrojone w kawałki,
  • 60 g sera feta,
  • 3 suszone pomidory,
  • 2 łyżki pestek słonecznika.

Sałatkę podawaj z ulubionym sosem np. winegret z sokiem z cytryny, syropem klonowym, musztardą, oliwą z oliwek i czosnkiem. Pamiętaj też o tym, aby opłukać świeży bób w wodzie z solą. Jeśli masz mrożone strączki, to najpierw je ugotuj. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki oraz dressing. Poczekaj, aż bób ostygnie, a następnie wymieszaj, ciesz się ciekawym smakiem i prawdziwą bombą witaminową.

Awokado i bób

Sałatka w nieco bardziej sycącym wydaniu, pełna dobrych tłuszczów i ciekawego smaku. Właśnie taki efekt uzyskasz, jeśli bób połączysz z awokado. Do wykonania takiej przekąski wystarczy:

  • 500 g bobu – jeśli jest młody, to nie musisz go obierać,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • ¼ czerwonej cebuli,
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • ½ awokado,
  • odrobina posiekanej pietruszki do ozdoby.

W tym przepisie warto ugotować bób, a w tym czasie pokroić wszystkie składniki i przygotować dressing. Doskonale sprawdzi się klasyczny sos z oliwy, soku z cytryny, syropu klonowego oraz mieszanki przypraw typu papryka wędzona, sól i pieprz.

Orientalna sałatka z bobem

Przepis na oryginalną, smaczną, a do tego nieco orientalną sałatkę z bobem na stałe zagości w Twoim menu. W końcu jej przygotowanie jest banalnie proste, a do tego potrzebujesz zaledwie kilku składników, czyli:

  • 300 g bobu,
  • 1 duży pomidor,
  • 3 ogórki – najlepiej gruntowe,
  • 6 sztuk rzodkiewek,
  • 100 g kaszy kuskus,
  • ¼ pęczka natki pietruszki.

Kaszę ugotuj zgodnie z zaleceniem producenta, pozostałe składniki pokrój i przygotuj dopasowany dressing. Doskonale sprawdzi się połączenie musztardy, oleju, soku z cytryny, miodu lub syropu klonowego. Całość przypraw do smaku.

Właściwości zdrowotne bobu – dlaczego warto go jeść?

Zastanawiasz się, dlaczego warto jeść bób? Odpowiedź jest naprawdę prosta. Po prostu ta roślina strączkowa ma bardzo dobry wpływ na Twoje zdrowie. Ogromna w tym zasługa właściwości zdrowotnych bobu – ma w swoim składzie mnóstwo fosforu, potasu, błonnika oraz białka. Do tego na długo zapewnia uczucie sytości, wspiera proces odchudzania i pomaga w walce z licznymi chorobami. Poznaj wartości odżywcze bobu i włącz go do swojej codziennej diety!

Wspomaga leczenie anemii

Cierpisz na anemię lub niedokrwistość? W takim razie na pewno zainteresują Cię właściwości bobu. Przede wszystkim, bób jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego – dlatego jest też zalecany kobietom w ciąży i osobom starającym się o dziecko.

Usprawnia działanie układu krążenia

Jesteś na diecie bezmięsnej? Zatem koniecznie zwróć uwagę na właściwości zdrowotne bobu, a szczególnie na dużą zawartość białka, błonnika pokarmowego, żelaza, kwasu foliowego, potasu i naturalnego sodu. To wszystko sprawia, że bób stanowi doskonałą alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego. Poza tym sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i pozwala zminimalizować spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych – jeśli zamiast mięsa na Twoim talerzu pojawi się sałatka z bobu.

Wspomaga leczenie choroby Parkinsona

Wartości odżywcze bobu sprawiają, że jest to doskonały składnik diety dla seniorów. W składzie tego warzywa znajdziemy składnik: lewodopa, czyli biologiczną formę dopaminy. To właśnie ten element bardzo często jest dodawany do leków na chorobę Parkinsona. Dlatego warto w naturalny sposób wspomóc leczenie. Dzięki temu możliwa jest poprawa sprawności ruchowej, jeśli przyczyną choroby jest niedobór dopaminy.

Sprawdź też nasze inne przepisy, żeby dowiedzieć się, jak zdrowo się odżywiać!