Szparagi, botwina, rabarbar – warzywa sezonowe

Powszechnie wiadomo, że świeże warzywa i owoce są bardzo ważne w zrównoważonej diecie. Są one źródłem wielu witamin i składników odżywczych ,błonnika i innych substancji bioaktywnych. Wiosna, to czas kiedy mamy możliwość sięgnięcia po świeże produkty sezonowe.

Świeże warzywa i owoce sezonowe mają wiele plusów:

– mają lepszy smak

– są lepszej jakości, zawierają więcej składników odżywczych

– ich uprawy są bardziej ekologiczne, nie wymagają specjalnych środków wspomagających uprawę, nie są transportowane i długo przechowywane.

Warto szczególnie docenić zwłaszcza te produkty, które są dostępne tylko w sezonie. Teraz, w maju są m.in. szparagi, botwina i rabarbar.

 

Szparagi występują w trzech kolorach: białym, zielonym i fioletowym. Ich kolor zależy od uprawy i momentu zbioru, poszczególne odmiany różnią się smakiem, zawartość składników odżywczych jest zbliżona. Szparagi są niskokaloryczne, są dobrym źródłem błonnika oraz wielu witamin i składników mineralnych: kwasu foliowego, witaminy B1, B2, C, K, Wit. B6. Zawierają również korzystne substancje bioaktywne m.in.

– rutyna – flawonid o działaniu przeciwzapalnym, uszczelniającym naczynia krwionośne,

– glutation – substancja o właściwościach przeciwutleniających, chroniąca komórki przed uszkodzeniem

– protodioscyna – zapobiega osteoporozie, zwiększa popęd płciowy, wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Zalety szparagów powinny docenić szczególnie osoby dbające o linie, a także osoby z problemami z trawieniem i układem krążenia.

 

Botwina to nic innego jak liście i korzeń młodego buraka. Jest niskokaloryczna i łatwostrawna. Botwina to dobre źródło minerałów takich jak magnez, sód, mangan, żelazo, fluor, zawierają także kwas foliowy i witaminę C . Witaminy te nie są jednak odporne na wysoką temperaturę stąd najlepiej spożywać botwinę na surowo np. w formie soku, sałatki czy chłodnika.

Duża zawartość minerałów, zwłaszcza żelaza sprawia, że roślina jest szczególnie wykorzystywana w diecie wegetariańskiej. Duża zawartość karotenoidów wspomoże osoby z problemami ze wzrokiem.

Pektyna pomoże w dolegliwościach z wątrobą i problemami z trawieniem. Botwina przyspiesza przemianę materii i korzystnie wpływa na zachowanie równowagi kwasowo- zasadowej. Polecana jest osobom odchudzającym się.

 

Rabarbar, to warzywo z rodziny bylin. W kuchni zastosowanie mają części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Mają charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Rabarbar jest źródłem potasu, sodu, magnezu, żelaza, fosforu, witaminy C, beta-karotenu. W rabarbarze znajduje się kwas szczawiowy, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm.Dzięki swej niskokaloryczności i zawartości błonnika rabarbar jest polecany osobom dbającym o linię. Pieczony rabarbar jest źródłem rapontygeniny – polifenolu który ma zdolność zmniejszania tempa podziału komórek nowotworowych. rapontygenina ma działanie antyalergiczne, antyoksydacyjne i wspomaga układ krążenia. Rabarbar zawiera też rapontycynę – substancję działająca estrogennie. Rabarbar polecany jest więc kobietom z wahaniami hormonów płciowych.

Co ciekawe, w Chinach rabarbar do dziś zajmuje miejsce w pierwszej pięćdziesiątce najważniejszych roślin leczniczych.