Pomysły i przepisy na zdrowe karnawałowe przekąski

Pomysły i przepisy na zdrowe karnawałowe przekąski

W karnawale znacznie częściej niż w innych okresach roku organizujemy przyjęcia, domówki czy po prostu wieczory ze znajomymi. Niezależnie od tego, czy planujecie taneczne szaleństwa, czy spędzicie czas przy planszówkach albo zorganizujecie domowy seans filmowy, przyda się coś do przegryzania.

Oczywiście można iść do supermarketu i kupić kilka paczek chipsów, ciastka, paluszki i inne niekoniecznie zdrowe przekąski, które każdy lubi, choć lubić nie powinien, bo tuczą i szkodą. Jednak można też włożyć w przygotowania więcej energii i zrobić coś zdrowego do przegryzania między kolejnymi tańcami, partiami gry czy scenami filmowymi. A jeśli jesteś na diecie, to w ogóle nie powinieneś rozważać chipsowo – paluszkowej opcji.

No tak – powiesz – ale pewnie to zajmie mi dużo czasu, będzie dużo kosztowało i w ogóle spędzę cały dzień na przygotowaniach. Otóż niekoniecznie. Część przepisów, które Ci zaproponujemy, zrobisz błyskawicznie. Inne są nieco bardziej czasochłonne, ale nie martw się, żaden z nich nie będzie wymagał wielogodzinnych przygotowań i stania przy kuchni pół dnia.

To jak? Zaczynamy przygodę z dietetycznymi przekąskami?

Pomysły na zdrowe przekąski karnawałowe

Faszerowane ogórki [1]

Składniki:

  • 2 długie ogórki,
  • 100 g sera feta w wersji light,
  • Pomidorki koktajlowe,
  • Koperek,
  • Sól oraz pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Drobno pokrusz ser feta i wymieszaj go z posiekanym drobno koperkiem, solą oraz pieprzem. Ogórka pokrój na plastry. Powinny mieć grubość około 2 cm, żeby łatwo było włożyć do nich farsz. Następnie, wydrąż środek z plastrów ogórka i do środka włóż porcję serka z przyprawami. Na koniec pokrój pomidorki na ćwiartki i każdego ogórka udekoruj na wierzchu kawałkiem pomidora.

Warzywa z dressingiem czosnkowo – rozmarynowym [2]

Składniki dressingu:

  • Główka czosnku,
  • Gałązka rozmarynu,
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości,
  • Łyżeczka soku z cytryny,
  • Pół łyżeczki cukru,
  • Sól oraz pieprz do smaku.

Wykonanie dressingu:

Obetnij niewielki kawałek u góry czosnku – około 2-3 milimetry. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Owiń czosnek folią aluminiową i włóż do piekarnika na 40 minut. W międzyczasie zmieszaj oliwę z pozostałymi przyprawami. Wyjmij czosnek z piekarnika, obierz go i dodaj do oliwy. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Podawaj z warzywami pokrojonymi w słupki lub podzielonymi na różyczki.

Warzywa które nadają się do podania z tym dressingiem:

  • Papryka,
  • Marchew,
  • Zielony ogórek,
  • Kalafior,
  • Kalarepka,
  • Seler naciowy,
  • Rzodkiewka.

Szaszłyki z buraczków[3]

Składniki na 12 szaszłyków:

  • 6 niewielkich buraczków – możesz kupić już ugotowane, sprzedawane na tackach w supermarkecie lub ugotować na parze,
  • Szpinak baby,
  • Kozi ser lub ser feta,
  • Patyczki do szaszłyków.

Sposób przygotowania:

Każdy z ugotowanych buraczków podziel na pół. Nadziej każdą połówkę na patyczek do szaszłyków. Złóż liście szpinaku baby na pół i nadziej na patyczek zaraz po buraczku. Na koniec nałóż na każdy szaszłyk kawałek koziego sera lub sera feta, który także doskonale pasuje do buraczków. Ułóż szaszłyki na talerzu, posyp je posiekanymi orzechami włoskimi i skrop odrobiną sosu balsamicznego.

Roladki łososiowe[4]

Składniki:

  • Opakowanie wędzonego łososia w plastrach,
  • Serek homogenizowany o smaku naturalnym,
  • Sok z cytryny,
  • Sól, pieprz czy inne zioła, na jakie mamy ochotę.

Sposób przygotowania:

Plastry łososia kroimy na kawałki o wymiarach mniej więcej 2 na 4 cm. Serek mieszamy z ziołami i układamy na brzegu każdego z kawałków ryby. Zawijamy roladki i na po zwinięciu nabijamy na wykałaczkę, aby roladka się trzymała.Układamy roladki na talerzu i delikatnie skrapiamy sokiem cytrynowym.

Lekkie faszerowane jajka[5]

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 plastry szynki dobrej jakości z dużą zawartością mięsa,
  • Rzodkiewki,
  • Szczypiorek,
  • 1/3 łyżeczki papryki w proszku,
  • ½ łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżeczki chudego serka homogenizowanego o smaku naturalnym,
  • Sól oraz czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Ugotuj jajka na twardo, wystudź je i obierz. Przetnij każde z jajek na pół i wyjmij z nich żółtka tak, aby nie uszkodzić białek. Posiekaj szczypiorek na drobno, a rzodkiewki pokrój w drobniutką kosteczkę. Zgnieć żółtka i połącz je z serkiem i musztardą, żeby otrzymać gładką masę. Dodaj do masy szczypiorek, rzodkiewki oraz przyprawy. Delikatnie przełóż masę do białek.

Chipsy warzywne wprost z piekarnika[6]

Składniki:

  • 5 buraków,
  • 4 marchewki,
  • 4 pietruszki,
  • Oliwa z oliwek wysokiej jakości,
  • Przyprawy według własnego uznania – polecamy sól, zioła, chilli, paprykę słodką, paprykę ostrą.
  • Plastikowy woreczek.
  • Folia do piekarnika.

Wykonanie:

Obierz warzywa i pokrój na bardzo cieniutki plastry – nie powinny być grubsze niż 1,5 mm. Nagrzej piekarnik do 180 – 200 stopni Celsjusza. Do plastikowego woreczka wlej trochę oliwy, dorzuć warzywa i wsyp miks przypraw – możesz zrobić różne mieszanki i tym samym chipsy o różnych smakach. Zamknij woreczek i potrząsaj nim przez chwilę, aby przyprawy bardzo dokładnie obsypały warzywa. Wyłóż blachę folią aluminiową i przełóż warzywa na blaszkę. Piecz warzywa przez około 15 minut, po czym obróć je na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut.

Lekka sałatka[7]

Składniki:

  • Sałata rzymska,
  • Rukola,
  • Pomidorki koktajlowe,
  • Ogórek,
  • Fasola konserwowa,
  • Ser feta,
  • Oliwa z oliwek,
  • Grzanki czosnkowe domowej produkcji.

Sposób przygotowania:

Umyj oraz osusz wszystkie warzywa, fasolę odsącz z zalewy. Porwij sałatę na małe kawałki. Pomidorki przekrój na pół a ogórka na plasterki. Ser feta pokrój w drobną kostkę. Przesyp warzywa do dużej miski, w której łatwo wszystko wymieszasz. Dodaj grzanki, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Delikatnie wszystko wymieszaj.

Jak wykonać domowe grzanki?

Bagietkę pokrój najpierw w kromki a kolejno w kosteczki. Podgrzej oliwę z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Tak przygotowaną oliwą skrop pieczywo i dodaj zioła prowansalskie. Kosteczki z pieczywa wysyp na blachę do pieczenia i całość włóż na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Wyjmij grzanki, wtedy gdy będą odpowiednio chrupkie i dodaj do sałatki.

Chrupiąca cieciorka[8]

Składniki:

  • Puszka ciecierzycy,
  • 2 łyżki oleju kokosowego w płynnej postaci,
  • 1 łyżka ostrej papryki,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • Chilli.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Ciecierzycę odsącz, przepłucz i koniecznie osusz. Przełóż cieciorkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej ją olejem kokosowym i posyp mieszanką przypraw. Wszystko dokładnie wymieszaj i rozłóż równomiernie. Piecz około 35 minut.

Mini pizze z papryki[9]

Składniki:

  • 4 papryki w różnych kolorach,
  • Małe opakowanie przecieru pomidorowego,
  • 150 g szynki drobiowej dobrej jakości, z dużą zawartością mięsa,
  • Kulka sera mozzarella,
  • Kawałek żółtego sera gouda oraz parmezanu,
  • Oregano, suszona bazylia, szczypta cukru, sól, pieprz.

Wykonanie:

Paprykę pokrój na szerokie plastry, swoim wyglądem powinny przypominać małe łódeczki lub łyżeczki. Ser mozzarella oraz szynkę pokrój na małe kawałki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Wrzuć przecier pomidorowy do małego garnka i zagotuj z przyprawami oraz cukrem. Zdejmij z gazu, kiedy na wierzchu zobaczysz małe bąbelki.

Każdą łódeczkę z papryki polej dwiema łyżkami przygotowanego przecieru, dodaj szynkę, mozzarellę, posyp bazylią oraz oregano. Zetrzyj na tarce ser gouda lub parmezan i posyp nim całość – możesz z tego zrezygnować, wtedy danie będzie mniej kaloryczne. Przełóż papryki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz całość około 15 minut.

Słodkie przepisy na zdrowe przekąski

I jeszcze coś dla tych, którzy lubią na przyjęciu przekąsić coś „na słodko”

Ciasteczka owsiane[10]

Składniki na 14 sztuk ciasteczek:

  • Szklanka płatków owsianych,
  • 2 bardzo dojrzałe banany,
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła,
  • 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika albo inne ulubione.

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Widelcem rozgnieć banany albo zmiksuj je w blenderze. Dodaj miękkie masło lub olej kokosowy, płatki owsiane oraz pestki. Wymieszaj wszystko i odstaw na 10 do 15 minut. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj małe porcje masy (każda wielkości maksymalnie jednej łyżki) i lekko dociśnij, aby uzyskać spłaszczone, okrągłe ciasteczka. Piecz przez około 15 minut.

Pudding z chia[11]

Składniki na 4 porcje puddingu:

  • 2 dojrzałe owoce mango,
  • ¼ szklanki dowolnego mleka,
  • 3 łyżki nasion chia,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • Porzeczki lub borówki,
  • 2 kostki gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao.

Sposób przygotowania:

Mango zmiksuj z mlekiem i dodaj nasiona chia. Całość odstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin – nasiona chia muszą napęcznieć. Przełóż pudding do pucharków, dodaj na wierzch jogurt naturalny, owoce i posiekaną czekoladę.

Jabłkowe „ciasteczka”[12]

Składniki:

  • Jabłka,
  • Masło orzechowe dobrej jakości, czyli takie zawierające dużą ilość orzechów a małą ilość sztucznych dodatków,
  • Przyprawy do wyboru: cynamon, kardamon, wanilia itp.
  • Dodatki według własnego uznania: ekspandowana kasza jaglana, pokruszone ziarno kakaowca, posiekane orzechy, nasiona chia, dyni lub słonecznika, posiekane rodzynki, żurawina, daktyle, gorzka czekolada, mielone siemię lniane. Tak naprawdę możesz dodać wszystko, na co tylko masz ochotę. Eksperymentuj, aby znaleźć najlepsze dla siebie połączenie smaków.

Wykonanie:

Jabłka ze skórką pokrój w plastry – wydrąż gniazda nasienne. Każdy plaster posmaruj masłem orzechowym. Posyp przyprawami i dodatkami.

Słodkie kulki mocy[13]

Składniki na 8 – 10 kulek:

  • Około 24 sztuki suszonych daktyli bez pestek,
  • 2 łyżki dowolnych ulubionych orzechów,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka rodzynków,
  • 1 łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

Zalej daktyle gorącą wodą i zostaw na całą noc. Wody powinno być tylko tyle, aby zakryć daktyle w naczyniu. Jeśli wody będzie za dużo, to słodycz przejdzie do wody. Zblenduj daktyle, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe oraz kakao na gładką masę. Wilgotnymi rękoma ulep z masy niewielkie kulki. Obtocz kulki w wiórkach kokosowych.Wyłóż kulki na talerzyk tak by jedna była obok drugiej i wstaw do lodówki na minimum 15 minut.

Mamy nadzieję, że proponowane przez nas przepisy są tak różnorodne, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie niezależnie jakie smaki najbardziej preferuje. Dzięki nim każda impreza będzie nie tylko udana, ale także zdrowa oraz dietetyczna. Smacznego! :)

[1] http://dietetyczne-przepisy.net
[2] http://party.pl
[3] https://www.womenshealth.pl
[4] http://be-healthy-and-beauty.blog.pl
[5] http://polki.pl
[6] http://dbam-o-siebie.pl/
[7] https://www.garneczki.pl
[8] http://betterchoice.pl
[9] https://www.codzienniefit.pl
[10] http://wformie24.poradnikzdrowie.pl/
[11] https://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com
[12] http://lifemanagerka.pl
[13] https://www.drlifestyle.pl


Przepis na pasztet warzywny: dietetyczny, zdrowy

Przepis na pasztet warzywny: dietetyczny, zdrowy

Sprawdź przepis na pasztet warzywny od Be Diet Catering!

Jak przygotować dietetyczny pasztet warzywny?

Składniki na jedną keksówkę o wymiarach około 30x12 cm:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki kaszy
  • 1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por, tylko biała część
  • 2 laski selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki ulubionych ziół
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Pora pokroić na cienkie plasterki, na dnie dużego garnka rozgrzać olej, smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie miękki. Marchewki i pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać.

Dodać przygotowane warzywa, czosnek i dusić na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.

Warzywa przełożyć do miski, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę.

Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i piec przez 30-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Kroić ostudzony.

Życzymy smacznego! :)

Polecamy sprawdzić również przepis na szpinakowe muffinki oraz przepis na kakaowy krem jaglany!


Domowe waniliowe mleko owsiane – przepis

Domowe waniliowe mleko owsiane - przepis

Jak zrobić domowe mleko owsiane waniliowe?

Składniki:

  • 1 porcja płatów owsianych,
  • 3 porcje wody przegotowanej,
  • ziarenka z 1 laski wanilii,
  • 5 daktyli.

Sposób przygotowania mleka owsianego:

Płatki owsiane i daktyle zalewamy 1 porcją przegotowanej wody i odstawiamy na noc. Namoczone składniki płuczemy na sitku, wkładamy do blendera i dodajemy 3 porcje wody. Miksujemy. Powstałe mleko przecedzamy przez gęste sitko z gazą - powtarzamy 2-3-krotnie. Gotowe mleko doprawiamy wanilią. Trzymamy w lodówce do 4 dni.

Smacznego! :)

Polecamy wypróbować również przepis na szpinakowe muffinki oraz przepis na kakaowy krem jaglany!


Jogurtowa panna cotta z sosem truskawkowym

Jogurtowa panna cotta z sosem truskawkowym

Sprawdź przepis na panna cottę z sosem truskawkowym od Eatzone!

Jak zrobić panna cottę z sosem truskawkowym?

Na 3 porcje panna cotty z sosem truskawkowym przygotujcie:

  • 250 ml chudego mleka
  • 100g serka homogenizowanego 0%
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczki cukru brzozowego 
  • mała laska wanilii
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 kropla aromatu waniliowego
  • 1/2 szklanki świeżych truskawek

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. 

Mleko podgrzewamy w małym garnku. 

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy ze środka ziarenka. 

Mieszamy je z ciepłym mlekiem. Podgrzane mleko zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego żółtka jaj wymieszane z cukrem brzozowym. Cały czas dokładnie mieszamy. 

Serek homogenizowany łączymy z aromatem waniliowym i cały czas mieszając dodajemy do mleka z żółtkami, uważając aby masa się nie ścięła. Na koniec dolewamy rozpuszczoną żelatynę. Gotową masę przelewamy do foremek i wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Truskawki myjemy, kroimy w kostkę i miksujemy blenderem na gładki sos. 

Gotową panna cottę wykładamy na talerzyki i polewamy sosem truskawkowym.

Panna cottę z sosem truskawkowym możemy udekorować całość listkiem mięty.

Sprawdź także inne przepisy na desery dostępne na naszym blogu, takie jak na deser z chia czy deser śliwkowo-czekoladowy.


Zamienniki białego cukru w diecie

Czy zamienniki cukru pomagają schudnąć?

Rosnąca w ostatnich latach otyłość, zarówno wśród dzieci jak i dorosłych, coraz częściej skłania konsumentów do zwracania uwagi na skład produktów, które kupują. W celu ograniczenia spożywanych kalorii, osoby otyłe często wybierają produkty opatrzone słynnym już określeniem „light”. Za winowajcę swojej nadwagi uznają najczęściej nie swój ogólny sposób odżywiania, a jedynie skłonność do podjadania słodkości. Dlatego właśnie coraz częściej konsumenci sięgają po zamienniki cukru, które przez media nazywane są często „białą śmiercią” i nikt nie ma już wątpliwości, że ich spożycie należy ograniczać.

Czy zamienniki cukru są zdrowe?

Na rynku dostępna jest szeroka gama substancji stosowanych jako zamienniki cukru. Mniej zorientowanym klientom wystarczy zapewnienie producenta, że ich produkt posiada dużo niższą zawartość kalorii niż biały cukier. Bardziej „oczytani” konsumenci, korzystając ze swojej często bardzo wybiórczej wiedzy, sięgają po produkty ze sklepów opatrzonych magicznym znaczkiem „EKO”. Wybierają tam syropy na bazie agawy, daktyli czy ryżu, pełni przekonania, że skoro są to produkty pochodzenia roślinnego to z pewnością są one zdrowe.

Czy jednak substancje słodzące są faktycznie zalecane przy dietach mających zredukować poziom tkanki tłuszczowej i ograniczyć szerzącą się otyłość?

Cukry proste (inaczej określane jako węglowodany proste) to termin, który według FAO/WHO1 określa mono- i disacharydy występujące w żywności. Są one odpowiedzialne za wzrost wagi u dzieci i dorosłych, dlatego powinniśmy pamiętać, aby nie stanowiły więcej niż 10% spożywanych dziennie węglowodanów.

Istnieje także określenie „cukry dodane”, które odnosi się do związków nie występujących naturalnie w produktach spożywczych, a dodanych w procesie ich wytwarzania [4].

Substancje mające nadać produktom bezcukrowym słodkiego smaku, to właśnie wyżej wymienione cukry dodane. Podzielić je możemy na dwie podstawowe grupy: sztuczne substancje słodzące oraz substancje naturalne – pochodzenia roślinnego.

Sztuczne substancje słodzące

Do pierwszej grupy zaliczamy najczęściej trzy popularnie stosowane substancje, takie jak: aspartam (E-951), acesulfam K (E-950) oraz sacharyna (E-954) dodawana do żywności najczęściej w postaci sacharynianu sodu. Substancje te znaleźć możemy bardzo często w składzie produktów typu „light”. Są one bowiem wielokrotnie słodsze od sacharozy – aspartam i acesulfam K mają ok. 200-krotnie słodszy smak niż sacharoza, a sacharyna to nawet 300-500 razy większa słodycz [7]. Udowodniono ponadto, że siła słodząca tych substancji spada ze wzrostem ich stężenia w produkcie, dlatego też producenci dodają ich dużo mniej, co czyni te składniki praktycznie bezkalorycznymi. Są one jednak otrzymywane sztucznie, a naukowcy coraz częściej udowadniają ich szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Kontrowersje budzi temat rakotwórczego działania aspartamu. Dowiedziono bowiem, w badaniach przeprowadzanych na szczurach [8], że ma on właściwości kancerogenne, ale badania te zostały wielokrotnie podważone. Faktem jest jednak, iż aspartam rozkłada się w organizmie człowieka na fenyloalaninę2 i kw. asparaginowy3, dlatego nie może być spożywany przez osoby cierpiące na fenyloketonurię – chorobę polegającą na zaburzeniu metabolizowania fenyloalaniny. Substancje te mogą też powodować podrażnienia układu pokarmowego i nerwowego.

Substancje słodzące pochodzenia naturalnego

Substancje słodzące pochodzenia naturalnego to dużo bardziej wartościowe składniki niż wspomniane wyżej sztuczne substancje słodzące. O ich przewadze nad sacharozą świadczy fakt, iż poza słodkim smakiem i mniejszą kalorycznością, zawierają też potrzebne w naszej diecie składniki mineralne oraz witaminy. Dodawanie ich do żywności jest więc dla nas dużo korzystniejsze.

Do słodkich substancji pochodzenia roślinnego zaliczyć możemy liczne syropy, pozyskiwane między innymi z kukurydzy, agawy czy daktyli. Ten pierwszy to nic innego jak popularny syrop glukozowo-fruktozowy. Znajduje się w znacznej ilości napojów bezalkoholowych, sokach, jogurtach, dżemach i słodyczach. Jest to jednak jeden z najbardziej zdradliwych zamienników – ze względu na wysoką zawartość fruktozy, jego spożywanie powoduje szybki wzrost wagi, zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz niebezpiecznej otyłości okołonarządowej.

Syrop z agawy, choć znajdziemy go z pewnością w sklepach ze zdrową żywnością, zawiera w swoim składzie głównie niekorzystną dla naszej diety fruktozę. I choć jest źródłem inuliny, błonnika i posiada niższy IG4 niż miód, powinniśmy go unikać, jeśli myślimy o zdrowym odżywianiu lub walczymy z nadmiarem tkanki tłuszczowej.

Mniejszą niż miód i biały cukier kaloryczność ma także syrop klonowy, popularny głównie w Kanadzie, jako dodatek do puchatych naleśników. Zawiera m.in. wapń, magnez, potas, witaminy z grupy B, niacynę, biotynę i kwas foliowy, co czyni go godnym uwagi zamiennikiem.

Syrop daktylowy – pozyskiwany w 100% z owoców daktyli – jest źródłem witamin z grupy B i E, wapnia, żelaza i fosforu. Kaloryczność tego produktu to jednak ciągle grubo ponad 200kcal/100g.

Sypkie substancje słodzące, którymi zastąpić możemy cukier to np. cukier brzozowy – ksylitol czy stewia – pozyskiwana z rośliny o dźwięcznej nazwie Stevia rebaudiana. Oba te słodziki zasługują na największą uwagę. Stewia dostępna jest w Polsce w postaci zarówno sproszkowanej jak i płynnej. Ksylitol poza tym, że jest słodszy od normalnego cukru, posiada liczne właściwości prozdrowotne – ma działanie bakteriobójcze, zwiększa przyswajanie wapnia przez co sprzyja chorym na osteoporozę, przeciwdziała próchnicy i jest bezpieczny dla diabetyków z powodu IG 14-krotnie niższego od glukozy i 9-kronie od sacharozy.

Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, korzystajmy więc z produktów, które poza słodkim smakiem dostarczą nam wartościowych składników. Pamiętajmy także o umiarze w ich stosowaniu – słodki smak uzależnia! Ucząc nasze dzieci zdrowego odżywiania, najlepiej od początku ograniczać dostarczanie im w diecie słodyczy na rzecz owoców i 100% soków. Nawyki żywieniowe wynosimy bowiem z domu, a to czego nauczymy nasze dzieci, będzie miało wpływ na ich zdrowie i odżywienie przez całe życie. Dowiedz się również, czy węglowodany tuczą. Przeczytaj o faktach i mitach na ten temat na naszym blogu.


Co jeść po treningu na regenerację mięśni?

Co jeść po treningu na regenerację mięśni?

Mam nadzieję, że nie odpuszczacie noworocznych postanowień i nadal dbacie nie tylko o dietę, ale też aktywność fizyczną.

Ruch jest bardzo ważną częścią diety, ale należy pamiętać, aby po wysiłku fizycznym odpowiednio odżywić swój organizm i uzupełnić braki.

Bardzo wiele osób zaczynających swoją przygodę ze sportem zapomina o posiłku potreningowym. Zjedz go bez względu na to, czy ćwiczysz rano, wieczorem czy w ciągu dnia.

Co jeść na regenerację mięśni?

Podczas aktywności fizycznej nasz organizm czerpie energię z zapasów glikogenu. Ilość glikogenu utraconego podczas ćwiczeń zależy między innymi od ich rodzaju, intensywności, długości, a także naszego indywidualnego poziomu wytrenowania i kondycji. Uzupełnienie zapasów glikogenu może trwać nawet kilkadziesiąt godzin. Ponadto podczas ćwiczeń może dochodzić do uszkodzeń włókien mięśniowych, które także potrzebują regeneracji. Udowodniono, że najkorzystniejszym posiłkiem potreningowym jest ten złożony z węglowodanów i białek. Takie połączenie powoduje wzrost produkcji hormonu insuliny, co sprzyja odbudowie glikogenu, oraz stymuluje transport aminokwasów do mięśni, przez co zapewnia skuteczniejszą ich regenerację.

O czym jeszcze należy pamiętać?

Insulina osłabia także działanie kortyzolu - hormonu, który sprzyja utracie tkanki mięśniowej. Najlepiej, aby posiłek taki spożyć do dwóch godzin po treningu, bo właśnie glikogen gromadzi się w najszybszym tempie. Przeczytaj także o tym, co pomaga na zmęczone mięśnie.

Jeśli więc chcesz pozbyć się tkanki tłuszczowej nie osłabiając przy tym swoich mięśni, zjedz przemyślany posiłek po zakończonym treningu. Jeśli brakuje Ci pomysłów - doskonałe przykłady posiłków znajdziesz w naszych zestawach FatKiller, stworzonych we współpracy z trenerem personalnym Karolem Wyszomirskim.

Miłego trenowania,

Dietetyk Eat Zone Ania Dolińska


Kwasy tłuszczowe trans w codziennej diecie

Kwasy tłuszczowe trans w codziennej diecie

Izomery kwasów tłuszczowych trans pod kątem swojego działania przypominają właściwości nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych kwasów tłuszczowych, które w dużych ilościach występują w tłuszczach stałych i nie są dla nas korzystne. Utwardzane oleje ze względu na swoje cechy, a także i cenę są szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym, piekarnictwie. W żywności kwasy tłuszczowe trans występują głównie w produktach smażonych w głębokim tłuszczu, produktach cukierniczych, krakersach czy margarynach.

Co należy wiedzieć o kwasach tłuszczowych trans?

Kwasy tłuszczowe trans naturalnie występują w produktach mlecznych i wołowinie. Ich ilość w tych produktach waha się w zakresie od jednego do ośmiu procent. Kwasy tłuszczowe trans z produktów mlecznych dostarczają niewiele, ponieważ tylko 0,5% energii z całodziennej racji pokarmowej. Należy również pamiętać, że w produktach mlecznych, wołowinie występują bardzo korzystne kwasy tłuszczowe CLA.

Spożywanie znacznych ilości kwasów tłuszczowych trans i nasyconych kwasów tłuszczowych podwyższa poziom lipidów we krwi. Szkodliwe kwasy tłuszczowe trans wbudowywane są w miejsce kwasów tłuszczowych o konfiguracji cis, co wpływa na zmiany w funkcjonowaniu błon komórkowych. Takie parametry krwi jak miażdzycogenne lipoproteiny LDL ulegają podwyższeniu. Cholesterol HDL transportuje związki o charakterze tłuszczowym z naczyń krwionośnych do wątroby, więc jest dla nas korzystny. Pokarmy, które obfitują w kwasy tłuszczowe trans zmniejszają poziom „dobrego cholesterolu” HDL.

Jak kwasy tłuszczowe trans wpływają na organizm?

Istnieją wyniki badań wskazujące, iż kwasy tłuszczowe trans przyczyniają się do powstawania w całym organizmie stanu zapalnego. Obecność tego stanu przyczynia się do powstawania miażdżycy, cukrzycy, niewydolności serca. Podwyższone stężenie kwasów tłuszczowych trans przyczynia się również do wyższego wskaźnika BMI, a wiec te kwasy tłuszczowe przyczyniają się do nadwagi i otyłości.

Zawartość kwasów tłuszczowych trans w diecie nie powinna przekraczać więcej niż 1% energii, którą dostarczamy w ciągu dnia. Producenci żywności są zobowiązani do poinformowania konsumentów o zawartości kwasów tłuszczowych trans w produkowanych wyrobach.

Konsumenci ceniący swoje zdrowie powinni unikać produktów z dużą ilością kwasów tłuszczowych trans, czyli fast foodów, dużej ilości produktów cukierniczych, margaryn. Nawet niewielki wzrost ilości kwasów tłuszczowych trans w diecie może zwiększać ryzyko niekorzystnych zmian. Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie ograniczenie produktów, które zawierają kwasy tłuszczowe trans na korzyść produktów bogatych w kwasy omega-3, czyli ryb morskich, orzechów włoskich, produktów z wiesiołka.

Przeczytaj również, czy zamienniki cukru rzeczywiście pomagają schudnąć.


Dieta VegEnjoy dla wegetarian: z czego się składa?

Menu

W zestawie dietetycznym Be Diet znajduje się:

- 5 pełnowartościowych, świeżych, hermetycznie zapakowanych posiłków wspomagających Twój cel żywieniowy,

- zdrowe sosy naszej produkcji, które podkreślą smak dietetycznych potraw (sosy dołączone są do niektórych potraw).

Dieta Fish in Water i VegEnjoy różnią się niektórymi obiadami. Zwiększona kaloryczność diety wynika ze zwiększenia porcji, jak i z dodatków takich jak np.: orzechy włoskie, nasiona słonecznika, etc.


Dieta VegEnjoy dla wegetarian: z czego się składa?

Dla kogo przeznaczony jest Be Diet Catering?

Czy dieta pudełkowa Be Diet Catering jest dla wszystkich?

Catering dietetyczny Be Diet powstał z myślą o osobach, które chcąc zmienić swoje dotychczasowe nawyki, pragną odżywiać się prawidłowo. Nasze diety dedykowane są szczególnie osobom odchudzającym się i tym niemającym czasu na przyrządzanie pełnowartościowych posiłków.

Dla kogo przeznaczona jest dieta pudełkowa Be Diet Catering?


Dieta VegEnjoy dla wegetarian: z czego się składa?

Dieta VegEnjoy dla wegetarian: z czego się składa?

Z myślą o laktowowegetarianach, czyli wegetarianach, którzy dopuszczają jedzenie produktów mlecznych, jaj i miodu, przygotowaliśmy specjalną ofertę. Mimo, że dieta wegetariańska VegEnjoy nie zawiera mięsa i ryb, to nasi dietetycy zadbali, aby dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych w prawidłowych ilościach i proporcjach. W menu można znaleźć bogactwo potraw pochodzenia roślinnego: warzyw, zbóż i owoców, z niewielkim dodatkiem produktów mlecznych i jaj.

Zobacz również, jakie owoce można jeść na diecie redukcyjnej!