Sprawdź przepis na panna cottę z sosem truskawkowym od Eatzone!

Jak zrobić panna cottę z sosem truskawkowym?

Na 3 porcje panna cotty z sosem truskawkowym przygotujcie:

  • 250 ml chudego mleka
  • 100g serka homogenizowanego 0%
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczki cukru brzozowego 
  • mała laska wanilii
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 kropla aromatu waniliowego
  • 1/2 szklanki świeżych truskawek

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. 

Mleko podgrzewamy w małym garnku. 

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy ze środka ziarenka. 

Mieszamy je z ciepłym mlekiem. Podgrzane mleko zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego żółtka jaj wymieszane z cukrem brzozowym. Cały czas dokładnie mieszamy. 

Serek homogenizowany łączymy z aromatem waniliowym i cały czas mieszając dodajemy do mleka z żółtkami, uważając aby masa się nie ścięła. Na koniec dolewamy rozpuszczoną żelatynę. Gotową masę przelewamy do foremek i wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Truskawki myjemy, kroimy w kostkę i miksujemy blenderem na gładki sos. 

Gotową panna cottę wykładamy na talerzyki i polewamy sosem truskawkowym.

Panna cottę z sosem truskawkowym możemy udekorować całość listkiem mięty.

Sprawdź także inne przepisy na desery dostępne na naszym blogu, takie jak na deser z chia czy deser śliwkowo-czekoladowy.