Sprawdź przepis na pasztet warzywny od Be Diet Catering!
Jak przygotować dietetyczny pasztet warzywny?
Składniki na jedną keksówkę o wymiarach około 30×12 cm:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki kaszy
- 1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
- 80 ml oleju roślinnego
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por, tylko biała część
- 2 laski selera naciowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki ulubionych ziół
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Pora pokroić na cienkie plasterki, na dnie dużego garnka rozgrzać olej, smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie miękki. Marchewki i pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać.
Dodać przygotowane warzywa, czosnek i dusić na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
Warzywa przełożyć do miski, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę.
Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i piec przez 30-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Kroić ostudzony.
Życzymy smacznego! 🙂
Polecamy sprawdzić również przepis na szpinakowe muffinki oraz przepis na kakaowy krem jaglany!