Stereotypowo dieta wciąż kojarzy się z mnóstwem wyrzeczeń i brakiem czerpania przyjemności z jedzenia. Konsekwentnie staramy się ten mit obalać, a dziś mamy coś specjalnego dla wielbicieli słodkości. Niestety słodycze, które standardowo możemy dostać w sklepach, pełne są cukrów i pustych kalorii. Mamy jednak dla Was przepis, który pozwoli zaspokoić apetyt na małe co nieco zachowując reguły zdrowej i zrównoważonej diety.
Przepis na dietetyczny sernik imbirowo-limonkowy:
Składniki:
- 1 łyżeczka mąki typu 500 (5 g)
- 1 jajko (10 g)
- 1 łyżka płatków owsianych (10 g)
- 1 mała łyżeczka miodu (8 g)
- ½ łyżeczki orzechów laskowych (8 g)
- dojrzałe awokado (5 g)
- twaróg do sernika (50 g)
- korzeń imbiru (3 g)
- limonka
- cukier waniliowy (3 g)
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane i orzechy laskowe rozdrobnij na proszek, a dojrzałe awokado posiekaj w drobną kostkę. Następnie połącz proszek z awokado i miodem.
Powstałą masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz na jasnozłoty kolor. Kiedy masa nabiera koloru w piekarniku, zetrzyj skórkę limonki. Kolejnym krokiem jest wymieszanie twarogu ze startym imbirem, skórką z limonki i cukrem waniliowym. Powstałą z tego masę wyłóż na upieczony spód z płatków owsianych i orzechów laskowych.
Piecz sernik w temperaturze 160 st.C przez około 90 minut. Sernik należy następnie schłodzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Wskazówka: warto zrobić większą ilość sernika. Ilość produktów w przepisie jest przeznaczona na jedną porcję.
Smacznego! 🙂
Wartości odżywcze sernika imbirowo-limonkowego:
Wartość energetyczna (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Błonnik pokarmowy (g) |
208,00 | 14,11 | 7,80 | 21,80 | 1,70 |
Polecamy sprawdzić również przepis na dietetyczną nutellę!