Macie ochotę na sernik do popołudniowej kawy? Zapraszamy do wypróbowania naszej fit wersji tego popularnego deseru!
Przepis na dietetyczny sernik migdałowy
Składniki:
- 1 kg chudego sera twarogowego (zmielonego),
- pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego o niewielkiej zawartości tłuszczu,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 1 białko,
- 3 łyżki ksylitolu lub stewie,
- 100 g posiekanych migdałów,
- ziarenka z laski wanilii,
- skórka starta z połowy sparzonej cytryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Twaróg, żółtka, mąkę ziemniaczaną, jogurt, ksylitol (lub stewie) i krojone migdały miksujemy w misce aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy pokrojone migdały. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z pozostałą masą.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i przykrywamy folią aluminiową. Następnie wkładamy tortownicę do brytfanny. Czas na przygotowanie kąpieli wodnej – na brytfannę wlewamy gorąca wodę, mniej więcej do połowy wysokości. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 i pieczemy przez 60-70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na kolejne 15-20 min.
Po ostudzeniu sernik można udekorować płatkami migdałów lub ulubionymi owocami.
Smacznego! 🙂
Polecamy sprawdzić również nasz przepis na domowy krem a’la nutella oraz dietetyczny sernik imbirowo-limonkowy!