W grudniu poranki bywają chłodne, dlatego na rozgrzewkę proponujemy gęstą zupę jabłkową.
Przepis na zupę jabłkową
Przygotujcie:
– 2 duże jabłka,
– 150 ml wody
– 100 ml mleka (może być roślinne),
– 1 łyżkę mąki z pełnego przemiału,
– 1 łyżeczkę cynamonu,
– kilka goździków,
– miód, cukier z brzozy lub stewię.
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Następnie przekładamy do rondla, zalewamy wodą i dodajemy goździki. Owoce gotujemy, aż rozmiękną na papkę. Potem wyjmujemy goździki i miksujemy rozgotowane jabłka blenderem. Zimne mleko przelewamy do szklanki, dodajemy cynamon oraz mąkę, mieszamy i wlewamy do rondla. Wszystko razem musimy zagotować, a na koniec dosładzamy wedle upodobań.
Zupę jabłkową można np. podawać z makaronem pełnoziarnistym.
Smacznego!
Polecamy także nasz smaczny, pełnowartościowy catering, na który możesz zapisać się w dowolnym momencie. Sprawdź również przepis na dietetyczne chipsy z jarmużu!