Ciecierzyca jako doskonały zamiennik mięsa

Od dziecka każdy z nas z całą pewnością słyszał, jak ważne w naszej diecie jest mięso. Idealne źródło białka, energia i siła na cały dzień, zdrowie każdego dnia. A co, jeśli nie jemy mięsa, nie tolerujemy produktów mlecznych i nie wyobrażamy sobie na talerzu niczego, co pochodzi od zwierząt? Idealnym zamiennikiem mięsa jest ciecierzyca, która cieszy się ostatnimi czasy bardzo dużą popularnością. Dziś postaramy się nieco więcej powiedzieć o tym jakże doskonałym produkcie. Jesteście gotowi?

 

* * *

 

Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, czym jest ciecierzyca- informujemy, iż to roślina strączkowa, szczególnie znana w krajach afro-azjatyckich, ale spożywana przez ludzi na całym świecie. Jest idealnym zamiennikiem mięsa, ze względu na swój bogaty skład aminokwasowy. Cechuje się wieloma właściwościami i z pewnością nie wszystkie bylibyśmy w stanie wymienić. Najważniejsze, to doskonałe źródło białka i węglowodanów, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także niezbędnych w diecie witamin, w tym: tiaminy, kwasu foliowego niacyny i ryboflawiny. Do tego wapnia, magnezu, potasu, żelaza, fosforu i magnezu.

 

Ciecierzyca w naszej diecie wpływa nie tylko na piękny wygląd, ale również i na zdrowie, siłę i pełnię energii na każdy dzień. Zmniejszenie zachorowalności na raka jelita grubego, wspomaganie trawienia, obniżenie poziomu glukozy we krwi. Bardzo dobry wpływ na żołądek, trzustkę i śledzionę. Oczywiście ciecierzyca spożywana w diecie to także piękna skóra, włosy i paznokcie. Lepsza odporność, zapobieganie chorobom serca, cukrzycy typu 2, czy problemom ze strony układu pokarmowego.

 

Nie sposób tak naprawdę napisać, jak wiele właściwości ma to cenne warzywo strączkowe. Jeśli jesteśmy wegetarianami, nie powinno jej w naszej diecie zabraknąć. Jeśli zaś jemy mięso, również i ten składnik możemy w dietę wprowadzić, bo tak wielu właściwości w jednym składniku, nie ma chyba żaden inny produkt.