Niezależnie od tego, czy dietę bezglutenową musisz stosować przez całe życie z powodu stwierdzonej celiakii czy zalecono Ci ją tymczasowo z powodu alergii na gluten czy może wybierasz ją z własnej woli, w każdym przypadku musisz dbać, by była urozmaicona.
Na pierwszy rzut oka nie jest to zadanie proste, szczególnie że większość dostępnych na rynku produktów spożywczych w mniejszym lub większym stopniu gluten zawiera. Często nawet tam, gdzie absolutnie byśmy się tego nie spodziewali. Sprawdź również, jakie są zasady diety bezglutenowej.
Lista produktów bezglutenowych:
- nabiał,
- mięso,
- warzywa,
- owoce,
- kukurydza,
- soja,
- proso,
- gryka,
- amarantus,
- maniok,
- ryż,
- ziemniaki,
- soczewica,
- fasola,
- orzechy.
Bez glutenu, a jednak zdrowo i smacznie
Schorzenia związane z nietolerancją glutenu stały się na tyle powszechne, że powstał dział rynku spożywczego, który zajmuje się produkcją żywności bezglutenowej. Obecnie produkty te można znaleźć praktycznie w każdym większym sklepie czy markecie. Także restauracje i bary bardzo często kierują swoją specjalną ofertę dla osób na diecie bezglutenowej. I bardzo dobrze, bo dzięki temu łatwiej jest stworzyć dietę pozbawioną glutenu, która będzie jednocześnie zbilansowana i zdrowa.
Pamiętaj, aby dostarczyć Twojemu organizmowi odpowiednią ilość kalorii. Zobacz nasz kalkulator BMR i odkryj, jakie jest Twoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie, w zależności od Twojego wieku, płci, wzrostu, wagi oraz aktywności.
Komponując dietę bezglutenową, warto pamiętać zarówno o zasadach zdrowego żywienia, które mają zastosowanie w przypadku każdej diety, jak i o specyficznych cechach produktów bez glutenu.
Zasada 5U profesora Stanisława Bergera sprawdzi się w tym przypadku doskonale:
- 1U = urozmaicenie – w każdym posiłku dostarczaj swojemu organizmowi składniki z każdej grupy żywnościowej
- 2U = umiarkowanie – nie przejadaj się
- 3U = uregulowanie – jedz małe porcje, ale regularnie dzięki temu unikniesz napadów głodu
- 4U = unikanie – unikaj nadmiaru tego, co dla organizmu jest szkodliwe: cukru, soli, alkoholu oraz tłuszczów
- 5U = uprawiaj sport – znajdź dyscyplinę, którą możesz i lubisz uprawiać i rób to regularnie, ostatecznie po prostu chodź na spacery
Co jeść na diecie bezglutenowej? – kilka ważnych informacji
Najbardziej wartościowe są produkty przygotowane z prosa, amarantusa oraz gryki, ponieważ mają wyższy od innych poziom białka, witamin oraz innych składników mineralnych niż te wykonane z innych ziaren.
Ważne jest także, aby w naszej diecie regularnie pojawiały się produkty bogate w składniki mineralne i jednocześnie nie zawierające glutenu tj. orzechy, soja, słonecznik, siemię lniane, ciecierzyca, soczewica, kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, niełuskany ryż. Dzięki nim unikniemy niedoborów.
Jedz owoce w postaci przecieranych soków, warzywa gotowane oraz w postaci surówek, są one doskonałym źródłem błonnika.
Pamiętaj!
Jeśli kupujesz w sklepie produkty bezglutenowe, wybieraj tylko te ze znakiem przekreślonego kłosa lub z informacją, że jest to produkt bez glutenu. Tylko wtedy będziesz mieć pewność, że Twoje zakupy na pewno nie zawierają glutenu, a Ty nie ryzykujesz utraty swojego zdrowia.
Nie kupuj produktów, na których opakowaniach znajdziesz informację, że w zakładzie stosuje się gluten lub może zawierać śladowe ilości glutenu. Lepiej nie ryzykować. Wybieraj to, co w 100% Ci nie zaszkodzi.
Pamiętaj, że przejście na dietę bezglutenową zawsze musi być poprzedzone wizytą u lekarza. Dobrym rozwiązaniem jest także udanie się do dietetyka w sytuacji, kiedy mamy problem ze skomponowaniem zdrowej i wartościowej diety niezawierającej glutenu.