Co 艣wiadczy o bezpiecze艅stwie diety pude艂kowej? Jakimi warto艣ciami powinna si臋 cechowa膰 firma dietetyczna oferuj膮ca us艂ugi cateringowe? Na co warto zwr贸ci膰 uwag臋 przy wyborze firmy cateringowej?

Poni偶ej znajdziesz najwa偶niejsze cechy bezpiecznej diety pude艂kowej:

Dieta pude艂kowa opracowana przez dietetyk贸w

Jedn膮 z najwa偶niejszych cech bezpiecznego cateringu dietetycznego jest fakt, czy jest on opracowany przez dietetyk贸w. Je艣li decydujesz si臋 powierzy膰 cz臋艣膰 swojego losu w czyje艣 r臋ce, to musisz mie膰 pewno艣膰, 偶e jest to do艣wiadczony specjalista, za kt贸rym stoj膮 lata praktyki i do艣wiadczenia.

Tylko dzi臋ki specjalistom dietetyki mo偶esz zyska膰 pewno艣膰, 偶e produkty, kt贸re otrzymasz b臋d膮 odpowiednio zbilansowane pod wzgl臋dem:

      • energetycznym (kalorycznym),
      • oraz niezb臋dnych do prawid艂owego funkcjonowania sk艂adnik贸w od偶ywczych:
        • makroelement贸w, do kt贸rych zalicza si臋 w臋glowodany, bia艂ka oraz t艂uszcze;
        • mikroelement贸w, w艣r贸d kt贸rych wyr贸偶nia si臋 sk艂adniki mineralne (np. magnez, potas, wap艅) oraz witaminy (jak witamina D3, C, A lub kwas foliowy)

Specjalista z dziedziny dietetyki musi mie膰 sko艅czone nie tylko uko艅czone studia, ale r贸wnie偶 kilkuletni sta偶 pracy z klientami o r贸偶nych potrzebach 偶ywieniowych. Ponadto powinien by膰 艣wiadomy, jak wa偶ny jest prawid艂owy spos贸b od偶ywania oraz jak ogromn膮 rol臋 odgrywa w procesie odchudzania czy utrzymywania zdrowego organizmu. A jak powszechnie wiadomo 鈥 w zdrowym ciele zdrowy duch!

Dostosowanie do indywidualnych 聽potrzeb 偶ywieniowych, sezonowo艣ci produkt贸w oraz poziomu aktywno艣ci fizycznej

Bezpieczna dieta pude艂kowa, to tak偶e odpowiednie podej艣cie do indywidualnych potrzeb ka偶dego z nas. Dla zapewnienia prawid艂owego poziomu od偶ywiania nie wystarczy wiedza teoretyczna dietetyka, kt贸ry zak艂ada z g贸ry, 偶e dana osoba ma przyk艂adowo zapotrzebowanie dietetyczne na poziomie 2000 kcal. Dietetyk jest specjalist膮, kt贸ry musi wzi膮膰 pod uwag臋 takie indywidualne czynniki ka偶dej osoby, jak masa cia艂a, wiek, p艂e膰 i poziom aktywno艣ci fizycznej.

Na tej podstawie obliczany jest tzw. wska藕nik ca艂kowitej przemiany materii (CPM), kt贸rym okre艣la si臋 dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, pozwalaj膮ce na zachowanie posiadanej masy cia艂a. W zale偶no艣ci od celu, kt贸ry chce si臋 osi膮gn膮膰 (redukcja lub np. przybranie masy mi臋艣niowej), to dietetyk odpowiednio przelicza zapotrzebowanie energetyczne z uwzgl臋dnieniem bilansu poszczeg贸lnych sk艂adnik贸w od偶ywczych, dzi臋ki czemu dana osoba mo偶e w 艂atwy spos贸b osi膮gn膮膰 sw贸j wymarzony cel.

Warto w tym miejscu podkre艣li膰, 偶e bezpieczna dieta pude艂kowa to taka, kt贸ra zapewnia nie tylko indywidualne potrzeby u偶ytkownik贸w, ale tak偶e te wynikaj膮ce z sezonowo艣ci p贸r roku. Przyk艂adowo w Polsce w miesi膮cach zimowych jest bardzo niskie nas艂onecznienie, dlatego niezb臋dne jest wzmocnienie diety o produkty zawieraj膮ce np. kwasy omega-3 lub witamin臋 D, w przypadku tej drugiej niezb臋dna w okresie zimowym b臋dzie r贸wnie偶 odpowiednia suplementacja. Z drugiej strony, w okresach wiosennym i letnim warto korzysta膰 ze 艣wie偶ych warzyw i owoc贸w, poniewa偶 zapewniaj膮 dostarczenie odpowiednich witamin i sk艂adnik贸w mineralnych, kt贸re ro艣liny wytwarzaj膮 dzi臋ki energii s艂onecznej.


Odpowiednie przygotowanie posi艂k贸w przez najlepszych kucharzy

O poziomie bezpiecze艅stwa cateringu dietetycznego 艣wiadczy膰 te偶 b臋dzie jego odpowiednie przygotowanie przez najlepszych kucharzy. Wszystkie dania, zlecone do przygotowania przez dietetyk贸w, zostaj膮 dostarczone do klienta po odpowiednim przygotowaniu.
Bezpieczne posi艂ki powinny by膰 przede wszystkim przygotowane w odpowiednich warunkach.聽聽Wp艂yw na to b臋d膮 mie膰 zar贸wno odpowiedniej jako艣ci produkty, jak oliwa z oliwek, ale tak偶e odpowiednia obr贸bka termiczna, jak np. gotowanie na parze oraz oczywi艣cie ich 艣wie偶o艣膰.

Ogromn膮 rol臋 w tym zakresie odgrywaj膮 w艂a艣nie najlepsi do艣wiadczeni w tym zakresie kucharze. Bazuj膮c na swoim wieloletnim do艣wiadczeniu, pracuj膮c w odpowiednich warunkach i wsp贸艂pracuj膮c z najlepszymi dietetykami praktykami, to kucharze sprawiaj膮, 偶e pod Twoje drzwi trafiaj膮 najlepsze posi艂ki, przygotowane w najbardziej optymalny i dostosowany do twoich potrzeb spos贸b.

艢wie偶e produkty od sprawdzonych lokalnych dostawc贸w

Bezpieczna dieta pude艂kowa to najlepsze produkty. A najlepsze produkty zapewnione s膮 dzi臋ki sprawdzonym lokalnym dostawcom. Wiele firm tzw. cateringowych bazuje na produktach kupowanych hurtowo. A jak wiadomo – bardzo trudno jest zweryfikowa膰 miejsce pochodzenia danych produkt贸w zakupywanych w hurtowniach.

Dlatego te偶 najlepsze firmy oferuj膮ce catering dietetyczny bazuj膮 na lokalnych i sprawdzonych dostawcach, z wieloletnim do艣wiadczeniem. To z kolei zapewnia finalnemu odbiorcy pe艂n膮 satysfakcj臋 z otrzymanych posi艂k贸w. Bo pami臋ta膰 nale偶y, 偶e opr贸cz warto艣ci od偶ywczych, to w艂a艣nie walory smakowe odgrywaj膮 niezwykle wa偶n膮 rol臋 w diecie, kt贸r膮 spo偶ywamy.

Czy dieta pude艂kowa jest bezpieczna? Staranno艣膰 przygotowania poszczeg贸lnych posi艂k贸w, doboru odpowiednich produkt贸w oraz zadbanie o wszystkie zasady sanitarne, to podstawa bezpiecznego cateringu.

Bezpieczna dieta pude艂kowa – wysokiej jako艣ci opakowania

Diet臋 pude艂kow膮 okre艣la si臋, jako bezpieczn膮 tak偶e dzi臋ki odpowiednim opakowaniom. Potrawy dostarczane s膮 w odpowiednich opakowaniach. S膮 to albo butelki jednorazowe na koktajle czy smoothies albo pude艂ka z przegrodami, w kt贸re uk艂adane s膮 poszczeg贸lne sk艂adniki dania. Co najwa偶niejsze, wszystkie te opakowania posiadaj膮 atesty do przechowywania 偶ywno艣ci i co istotne 鈥 r贸wnie偶 do podgrzewania w kuchence mikrofalowej.

Dlatego my艣l膮c o tzw. pude艂kach, w kt贸rych otrzymujemy zam贸wione posi艂ki, nie mo偶na patrze膰 na nie tylko przez pryzmat, 偶e s艂u偶膮 do wygodnego przewo偶enia (poszczeg贸lne sk艂adniki nie mieszaj膮 si臋, nic nie wypada, nie wylewa si臋). Zdecydowanie wa偶niejszy w tym uj臋ciu jest fakt, 偶e opakowania te s膮 bezpieczne do u偶ytkowania i podgrzewania, podczas kt贸rego pozwalaj膮 zachowa膰 odpowiedni poziom wilgotno艣ci potrawy, jej warto艣膰 od偶ywcz膮 oraz walory smakowe.

Zobacz r贸wnie偶, jakie s膮 zalety fit cateringu.