Czy dieta pudełkowa jest bezpieczna?

Co świadczy o bezpieczeństwie diety pudełkowej? Jakimi wartościami powinna się cechować firma dietetyczna oferująca usługi cateringowe? Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze firmy cateringowej?

Poniżej znajdziesz najważniejsze cechy bezpiecznej diety pudełkowej:

Dieta pudełkowa opracowana przez dietetyków

Jedną z najważniejszych cech bezpiecznego cateringu dietetycznego jest fakt, czy jest on opracowany przez dietetyków. Jeśli decydujesz się powierzyć część swojego losu w czyjeś ręce, to musisz mieć pewność, że jest to doświadczony specjalista, za którym stoją lata praktyki i doświadczenia.

Tylko dzięki specjalistom dietetyki możesz zyskać pewność, że produkty, które otrzymasz będą odpowiednio zbilansowane pod względem:

      • energetycznym (kalorycznym),
      • oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych:
        • makroelementów, do których zalicza się węglowodany, białka oraz tłuszcze;
        • mikroelementów, wśród których wyróżnia się składniki mineralne (np. magnez, potas, wapń) oraz witaminy (jak witamina D3, C, A lub kwas foliowy)

Specjalista z dziedziny dietetyki musi mieć skończone nie tylko ukończone studia, ale również kilkuletni staż pracy z klientami o różnych potrzebach żywieniowych. Ponadto powinien być świadomy, jak ważny jest prawidłowy sposób odżywania oraz jak ogromną rolę odgrywa w procesie odchudzania czy utrzymywania zdrowego organizmu. A jak powszechnie wiadomo – w zdrowym ciele zdrowy duch!

Dostosowanie do indywidualnych  potrzeb żywieniowych, sezonowości produktów oraz poziomu aktywności fizycznej

Bezpieczna dieta pudełkowa, to także odpowiednie podejście do indywidualnych potrzeb każdego z nas. Dla zapewnienia prawidłowego poziomu odżywiania nie wystarczy wiedza teoretyczna dietetyka, który zakłada z góry, że dana osoba ma przykładowo zapotrzebowanie dietetyczne na poziomie 2000 kcal. Dietetyk jest specjalistą, który musi wziąć pod uwagę takie indywidualne czynniki każdej osoby, jak masa ciała, wiek, płeć i poziom aktywności fizycznej.

Na tej podstawie obliczany jest tzw. wskaźnik całkowitej przemiany materii (CPM), którym określa się dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, pozwalające na zachowanie posiadanej masy ciała. W zależności od celu, który chce się osiągnąć (redukcja lub np. przybranie masy mięśniowej), to dietetyk odpowiednio przelicza zapotrzebowanie energetyczne z uwzględnieniem bilansu poszczególnych składników odżywczych, dzięki czemu dana osoba może w łatwy sposób osiągnąć swój wymarzony cel.

Warto w tym miejscu podkreślić, że bezpieczna dieta pudełkowa to taka, która zapewnia nie tylko indywidualne potrzeby użytkowników, ale także te wynikające z sezonowości pór roku. Przykładowo w Polsce w miesiącach zimowych jest bardzo niskie nasłonecznienie, dlatego niezbędne jest wzmocnienie diety o produkty zawierające np. kwasy omega-3 lub witaminę D, w przypadku tej drugiej niezbędna w okresie zimowym będzie również odpowiednia suplementacja. Z drugiej strony, w okresach wiosennym i letnim warto korzystać ze świeżych warzyw i owoców, ponieważ zapewniają dostarczenie odpowiednich witamin i składników mineralnych, które rośliny wytwarzają dzięki energii słonecznej.


Odpowiednie przygotowanie posiłków przez najlepszych kucharzy

O poziomie bezpieczeństwa cateringu dietetycznego świadczyć też będzie jego odpowiednie przygotowanie przez najlepszych kucharzy. Wszystkie dania, zlecone do przygotowania przez dietetyków, zostają dostarczone do klienta po odpowiednim przygotowaniu.
Bezpieczne posiłki powinny być przede wszystkim przygotowane w odpowiednich warunkach.  Wpływ na to będą mieć zarówno odpowiedniej jakości produkty, jak oliwa z oliwek, ale także odpowiednia obróbka termiczna, jak np. gotowanie na parze oraz oczywiście ich świeżość.

Ogromną rolę w tym zakresie odgrywają właśnie najlepsi doświadczeni w tym zakresie kucharze. Bazując na swoim wieloletnim doświadczeniu, pracując w odpowiednich warunkach i współpracując z najlepszymi dietetykami praktykami, to kucharze sprawiają, że pod Twoje drzwi trafiają najlepsze posiłki, przygotowane w najbardziej optymalny i dostosowany do twoich potrzeb sposób.

Świeże produkty od sprawdzonych lokalnych dostawców

Bezpieczna dieta pudełkowa to najlepsze produkty. A najlepsze produkty zapewnione są dzięki sprawdzonym lokalnym dostawcom. Wiele firm tzw. cateringowych bazuje na produktach kupowanych hurtowo. A jak wiadomo – bardzo trudno jest zweryfikować miejsce pochodzenia danych produktów zakupywanych w hurtowniach.

Dlatego też najlepsze firmy oferujące catering dietetyczny bazują na lokalnych i sprawdzonych dostawcach, z wieloletnim doświadczeniem. To z kolei zapewnia finalnemu odbiorcy pełną satysfakcję z otrzymanych posiłków. Bo pamiętać należy, że oprócz wartości odżywczych, to właśnie walory smakowe odgrywają niezwykle ważną rolę w diecie, którą spożywamy.

Czy dieta pudełkowa jest bezpieczna? Staranność przygotowania poszczególnych posiłków, doboru odpowiednich produktów oraz zadbanie o wszystkie zasady sanitarne, to podstawa bezpiecznego cateringu.

Bezpieczna dieta pudełkowa – wysokiej jakości opakowania

Dietę pudełkową określa się, jako bezpieczną także dzięki odpowiednim opakowaniom. Potrawy dostarczane są w odpowiednich opakowaniach. Są to albo butelki jednorazowe na koktajle czy smoothies albo pudełka z przegrodami, w które układane są poszczególne składniki dania. Co najważniejsze, wszystkie te opakowania posiadają atesty do przechowywania żywności i co istotne – również do podgrzewania w kuchence mikrofalowej.

Dlatego myśląc o tzw. pudełkach, w których otrzymujemy zamówione posiłki, nie można patrzeć na nie tylko przez pryzmat, że służą do wygodnego przewożenia (poszczególne składniki nie mieszają się, nic nie wypada, nie wylewa się). Zdecydowanie ważniejszy w tym ujęciu jest fakt, że opakowania te są bezpieczne do użytkowania i podgrzewania, podczas którego pozwalają zachować odpowiedni poziom wilgotności potrawy, jej wartość odżywczą oraz walory smakowe.

Zobacz również, jakie są zalety fit cateringu.