Dieta 3d chili, czyli słów kilka o mocy przypraw

Wraz ze wzrostem zainteresowania zdrowym trybem życia, zwiększyła się świadomość w kontekście spożywanych produktów. Coraz większą wagę przykłada się nie tylko do walorów smakowych, ale również do właściwości zdrowotnych poszczególnych składników. Skomponowanie diety opartej na pełnowartościowych produktach może pozytywnie wpływać na działanie organizmu, przyczynić się do lepszego samopoczucia, a także odgrywać kluczową rolę w profilaktyce wielu chorób. Chcesz poznać sposób odżywiania, który z jednej strony pomoże Ci zrzucić niechciane kilogramy, z drugiej zaś doda Ci sił i witalności? Poznaj dietę 3D Chili!

Co warto wiedzieć o diecie 3D Chili?

3D Chili to metoda odżywiania, która polega na włączeniu do diety grupy poszczególnych przypraw w trzech kolorach: czerwonym, zielonym i żółtym. Podstawą tego sposobu żywienia jest stosowanie mieszanek przypraw w różnych kombinacjach, a także odpowiednie dopasowywanie ich do konkretnych potraw. Dieta 3D Chili zakłada spożywanie posiłków o niskiej kaloryczności, które wzbogacone aromatycznymi, pikantnymi i korzennymi dodatkami, nie tylko aktywują kubki smakowe, ale także są w stanie przyśpieszyć działanie metabolizmu, a w rezultacie pobudzić organizm do spalania tkanki tłuszczowej.

Jak wygląda jadłospis w tej diecie?

Menu w ramach diety 3D Chili obejmuje cykl 28 dni i składa się z 5 posiłków. Każdy z nich powinien być oparty na niskokalorycznych i pełnowartościowych składnikach takich jak: warzywa i owoce, chude mięso i ryby, jajka i nabiał, produkty zbożowe i oczywiście… przyprawy! Jadłospis powinien być tworzony na bazie wyżej wymienionych składników, które mogą być poddawane procesom duszenia, gotowania czy pieczenia. Dieta 3D Chili zakłada spożywanie słodyczy w umiarkowanej ilości i z dodatkiem najważniejszego składnika – przyprawy chili. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, aby zjeść pudding czekoladowy z bananem czy mus owocowy, a to wszystko ze szczyptą rozgrzewającej przyprawy.

Znaczenie przypraw w diecie 3D Chili

Najważniejszym składnikiem, na którym opiera się cała metoda żywieniowa 3D Chili są przyprawy. Ze względu na kolor klasyfikowane są one na trzy grupy. Przyprawy czerwone typu: chili, pieprz, papryka słodka i ostra, powinny być spożywane po kolacji, a to wszystko ze względu na zawartość związków takich jak kapsaicyna czy piperyna, wpływających na spalanie tkanki tłuszczowej i opowiadających za metabolizm tłuszczów. Związki pełnią również rolę antyoksydantów, które odpowiadają za spowolnienie procesów starzenia, a także zapobiegają działaniu wolnych rodników. Przyprawy z grupy żółtej takie jak: cynamon, kardamon czy imbir to silne przeciwutleniacze, a także obniżają poziom cukru we krwi. Ostatnią grupą są przyprawy zielone, w których skład wchodzi bazylia, tymianek i mięta, odpowiadające za prawidłowe procesy trawienia.

Dieta 3D Chili cieszy się coraz większą popularnością, głównie ze względu na swoją zdrowotną stronę. I choć celem tej metody odżywiania jest zrzucenie kilogramów, to włączenie przypraw do codziennego jadłospisu to z pewnością prozdrowotna część tej diety.