Dieta dziecka w czasie pandemii

Niejeden rodzic zastanawia się, jak powinien wyglądać codzienny jadłospis dziecka. Warto mieć na uwadze, że nie ma jednego produktu, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, dlatego w diecie malucha nie może zabraknąć urozmaiconych dań. Prawidłowe odżywianie ma więc kluczowe znaczenie dla zdrowia, zwłaszcza w momencie, gdy układ odpornościowy może zostać poddany próbie walki z koronawirusem. Jak powinna wyglądać dieta dziecka w pandemii Covid-19? Śpieszymy z odpowiedzią!

Co znajdziesz w artykule?

Dieta dziecka wzmacniająca odporność

Niemal 70% komórek odpornościowych znajduje się w przewodzie pokarmowym. Jaki z tego wniosek? W budowaniu mechanizmów obronnych w organizmie dziecka kluczową rolę odgrywa odpowiednio zbilansowany jadłospis. Podstawą diety dziecka wzmacniającej odporność są regularne i pełnowartościowe posiłki. Serwując naszym najmniejszym urozmaicone dania, możemy mieć pewność, że dostarczymy im niezbędnych składników odżywczych. Warto mieć na uwadze, że nie istnieje jeden produkt, który posiada wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Z tego też powodu dieta dziecka w czasie pandemii powinna składać się z owoców, warzyw, nabiału, produktów pełnoziarnistych, mięsa, ryb, roślin strączkowych oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jak powinna wyglądać dieta dziecka w pandemii?

Regularne posiłki to podstawa

Istnieje kilka zasad, które warto wdrożyć podczas planowania posiłków dla swojej pociechy. Należy zadbać o to, aby dostarczać 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. To cenne źródła witamin C, E, kwasu foliowego, beta-karotenu, likopenu, flawonoidów, błonnika i składników mineralnych. Dieta dziecka w czasie pandemii oparta w dużej mierze o owoce i warzywa pozwoli zadbać o jego zdrowie i dobre samopoczucie, stymulując układ immunologiczny naszej pociechy. Posiłki należy spożywać razem, najlepiej podczas rozmowy. Zjedzenie wspólnego śniadania czy obiadu może być dobrą nauką zdrowego odżywiania.

Postaw na sezonowość

Sezonowe warzywa i owoce są smaczniejsze i zdrowsze niż te dostępne na półkach sklepowych przez cały rok. Sięganie po produkty, które występują w danej porze roku, to gwarancja tego, że zawierają one najwięcej odżywczych składników. W okresie mniejszej dostępności, warto sięgać po mrożonki, ponieważ ich forma przechowywania powoduje mniejsze straty witamin. W diecie dziecka w pandemii polecane są również kiszonki (kiszona kapusta, ogórki) oraz warzywa korzeniowe. Aby zachęcić dziecko do regularnego jedzenia warzyw i owoców, należy zadbać o ich odpowiednią formę podania. Obrane, podane w małych kawałeczkach w misce będą kojarzyć się dziecku z kolorową przekąską, po którą zdecydowanie chętniej sięgną.

Nie zapominaj o produktach zbożowych

Niezwykle ważnym elementem diety dziecka wzmacniającej odporność są produkty pełnoziarniste. Dlaczego warto włączyć je do diety naszego dziecka? Głównie ze względu na fakt, że są one źródłem witamin (szczególnie z grupy B), składników mineralnych (cynk, magnez), a także wspierającego perystaltykę jelit błonnika pokarmowego. W codziennym jadłospisie dziecka nie powinno zabraknąć więc pieczywa razowego, kasz (gryczanej, jęczmiennej), makaronu razowego, jak i brązowego ryżu.

Rola produktów mlecznych

W jadłospisie dziecka powinny znaleźć się również produkty mleczne takie jak: jogurty, kefiry, maślanki – najlepiej te w formie naturalnej, bez dodatku cukru czy mleka w proszku. Napoje mleczne zawierają kultury bakterii, które korzystnie wpływają na organizm, wzmacniając układ odpornościowy i regulując pracę układu pokarmowego.

Eliminacja cukru, soli i białej mąki

Niezdrowe i tłuste przekąski warto zastąpić zdrowymi odpowiednikami. Słodycze zawierające w składzie cukier i syrop glukozowo-fruktozowy warto zamienić na owoce, warzywa, nasiona pestek czy orzechy. Dzięki temu możemy mieć pewność, że przekąski naszego dziecka zawierają cenne składniki odżywcze i nie stanowią pustych kalorii.

Włącz białko do diety

W diecie dziecka w czasie pandemii nie może zabraknąć również pełnowartościowych źródeł białka. Przykładem tego są tłuste ryby morskie, nasiona roślin strączkowych (groch, bób, fasola, soczewica, ciecierzyca), jaja czy chude mięso. Białko wpływa na układ odpornościowy poprzez jego stymulowanie i szybsze reagowanie na pojawiające się zagrożenia.

Prawidłowe nawodnienie

Regularne picie wody wspiera naturalne siły obronne w walce z infekcjami. Aby zachęcić dziecko do picia wody, warto podawać ją z cytryną, miętą, imbirem czy z dodatkiem innych owoców. To dobry sposób na to, aby zmienić jej smak, a jednocześnie nie wpływać na skład.

Wraz z pojawieniem się pandemii Covid-19, rodzice zadają sobie pytania, jak wzmocnić odporność dziecka na działanie różnych patogenów. Niezwykle kluczową rolę stanowi odpowiednio zbilansowana i pełnowartościowa dieta, która będzie dostarczać niezbędnych składników odżywczych, składników mineralnych i witamin. Dieta dziecka w czasie pandemii powinna uwzględniać produkty mleczne, zbożowe, sezonowe warzywa i owoce, a także odpowiednie nawodnienie. Zdrowe odżywianie to klucz do prawidłowego funkcjonowania organizmu, również w momencie kiedy jest on narażony na kontakt z wirusem.

Wdrożenie pełnowartościowych posiłków do diety dziecka to również forma profilaktyki przed sezonowymi chorobami. Dbanie o zdrowie w obliczu koronawirusa powinno obejmować również racjonalne podejście do kwestii odżywiania. Zdrowe i pełnowartościowe posiłki, aktywność fizyczna i sen – wszystkie te czynniki stoją na straży odporności!

Zapraszamy również do zapoznania się z artykułem: Jak nie przytyć na kwarantannie?