Dietetyczna granola: przepis

Dietetyczna granola: przepis

Przepis na dietetyczną granolę

Składniki:

  • płatki owsiane 400 gram
  • płatki migdałów 30 gram
  • siemię lniane  6 łyżek
  • żurawina suszona 30 gram
  • orzechy włoskie 30 gram
  • miód 6 łyżek
  • cynamon 1 łyżka

Sposób przygotowania domowej granoli

Wsyp do dużej miski 200 gram płatków owsianych i dodaj do nich kolejno wszystkie składniki (płatki migdałów, siemię lniane, żurawinę, orzechy włoskie), wymieszaj.

Posyp wszystko cynamonem i dodaj 6 łyżek miodu. Raz jeszcze wszystko wymieszaj aż wyjdzie Ci kleista masa. Tak naprawdę ilość i proporcje składników możesz zmieniać zgodnie ze swoimi upodobaniami.

Rozgrzej piekarnik na 175 stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie całą masę na blaszce. Piecz 20 min.

Gdy granola już się upiecze, wystaw blaszkę do wychłodzenia, po czym połam ją na części i wsyp do szczelnego słoja.

Zjadaj ją z jogurtem i świeżymi owocami :) Pyyyycha!

Smacznego!

Polecamy sprawdzić również przepis na placuszki ze szpinakiem i przepis na krem a'la nutella!


Dieta a stres. Jak duży wpływ ma stres na naszą sylwetkę? Produkty, które pomagają walczyć ze stresem

Dieta a stres. Jak duży wpływ ma stres na naszą sylwetkę? Produkty, które pomagają walczyć ze stresem

Wszystkie nasze stany emocjonalne, które odczuwany mają bezpośrednie przełożenie na fizjologiczne, biochemiczne funkcjonowanie naszego organizmu. Radość, smutek, euforia, żal i wiele innych stanów emocjonalnych powoduje wydzielanie specyficznych neuroprzekaźników, hormonów. Podczas określonych stanów doznajemy przyspieszenia akcji serca, lub wręcz przeciwnie. Stany emocjonalne mogą powodować wzrost ciśnienia, zahamowanie procesów trawiennych, wpływać negatywnie na nasz układ immunologiczny obniżając odporność organizmu. Wskutek stresu nasilają się się procesy kataboliczne w organizmie, czyli dochodzi do rozpadu wielu związków i struktur organizmu w szczególności lipidowych i białkowych. Stan ten pogarsza wydolność fizyczną i psychiczną, i powoduje wytworzenie znaczniej ilości wolnych rodników, które są przyczyna szybszego starzenia się.

Przewlekły stres nie jest obojętny na ilość centymetrów w naszej talii i biodrach. Podczas przewlekłego stresu wydzielane są neuropeptydy które sprzyjają gromadzeniu się tłuszczu. Tłuszcz i cukier w połączeniu ze stresem działa bardziej destrukcyjnie na naszą sylwetkę niż nam się wydaje.

W wyniku przewlekłego stresu wydzielane są hormony takie kortyzol, adrenalina, noradrenalina są to hormony kataboliczne, czyli sprzyjają rozpadowi struktur organizmu. Taki stan rzeczy sprzyja efektowi jojo, gdyż sprzyja rozpadowi tkanki mięśniowej. Gdy ilość tkanki mięśniowej jest pomiejszona, wówczas energochłonność organizmu jest mniejsza. Więc np: gdy stosujemy dietę 2000 kcal i mamy zmniejszoną ilość masy mięśniowej, wówczas organizm może tylu kalorii nie potrzebować, dlatego będzie magazynował ten zapas energii.

W wyniku stresu również ilość wolnych kwasów tłuszczowych we krwi ulega powiększeniu. Wówczas to właśnie kwasy tłuszczowe pełnią rolę substratu energetycznego, a nie glukoza we krwi. Wzrasta wówczas poziom glukozy, a tym samym i insuliny. Wysoki poziom insuliny we krwi sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w okolicach brzucha.

Żeby zniwelować skutki stresu musimy przestrzegać kilku zasad. Zasady te podyktowane są skutkami fizjologicznymi stresu.

- stres obniża odporność, więc należy spożywać produkty bogate w witaminę C, b-karoten np: pomarańcze, brokuły, owoce jagodowe i ciemnozielone warzywa, marchew.

- stres zwiększa rozpad białek organizmu, wiec musimy zwiększyć ilość łatwo przyswajalnego białka. Warto to uczynić z chudych przetworów mlecznych, drobiu i ryb.

- stres zwiększa krzepliwość krwi, tym samym powoduje zwiększenie ryzyka udarów oraz chorób serca. Należy spożywać ryby które zawierają kwasy omega-3 np: łosoś tuńczyk pstrąg.

 

Dieta ,która przeciwdziała skutkom stresu to zrównoważona dieta. Nie należy zapomnieć o codziennym wysiłku fizycznym, który podwyższa poziom endorfin – hormonów szczęścia. Dieta, jak i wysiłek fizyczny są niezwykle ważne w walce ze stresem. W przypadkach, gdy stres Cie przewyższa pamiętaj, że zawsze możesz skorzystać z pomocy specjalisty.


Przepisy na jesienne zupy grzybowe — czerpanie z bogactw lasu

Przepisy na jesienne zupy grzybowe — czerpanie z bogactw lasu

Zupa grzybowa nieodłącznie towarzyszy nam w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jednak zupę grzybową często jemy także jesienią, kiedy to grzybów w naszych lasach jest wysyp. Ponadto równie często grzyby suszymy, mrozimy oraz zamykamy w słoiczkach, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Pamiętajmy, że kiedy decydujemy się wybrać na grzyby albo je od kogoś kupić, musimy choć trochę się na nich znać. I co najważniejsze - umieć odróżnić te, które są jadalne od tych, które nie dość, że jadalne nie są, to jeszcze mogą narazić na szwank nasze zdrowie, a wiele przypadków pokazuje, że nawet i życie.

Najbardziej popularne grzyby w Polsce

Maślak zwyczajny

Idealny do duszenia, marynowania oraz smażenia. Niewiele osób wie, że maślaki możemy przyrządzać bez usuwania z nich skórki. Jeśli jednak decydujemy się na taką formę podania maślaków, to musimy zwrócić baczną uwagę na dokładnie oczyszczenie kapeluszy z igliwia, ziemi i innych ewentualnych zanieczyszczeń. Zdarzają się nietolerancje tego typu grzybów, które objawiają się biegunką, nudnościami oraz wymiotami. Znajdziemy go w lasach iglastych głównie pod sosnami, gdzie rośnie pospolicie.

 

Borowik szlachetny

Jest to typ grzybów, który charakteryzuje się dużą zawartością białka, składników mineralnych oraz węglowodanów. Ponadto zawiera witaminę B2, B3, C, bardzo duże ilości żelaza, fosfor oraz magnez. Najczęściej występuje w górach. Jego zastosowanie kulinarne jest ogromne. Można go jeść na surowo, przerabiać na wszelkie dostępne sposoby, a także suszyć. Rośnie w każdym typie lasu jednak najczęściej pod świerkami.

 

Kurka

To bez wątpienia grzyb, który w mowie potocznej ma najwięcej przezwisk. Nazywana jest gąską, lisiczką, pieprzykiem albo kurzą stopką, a to tylko niektóre z nazw. Najczęściej znajdziemy kurki pod świerkiem, sosną, dębem, bukiem oraz grabem. Nie zrażajmy się, często są głęboko schowane pod mchem albo liśćmi. Są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz witamin C, D, E, H, kwasów fenylowych, które posiadają silne działanie antyoksydacyjne, zawarte w kurkach polisacharydy zaś działają stymulująco na nasz układ odpornościowy. Charakteryzują się także dużą zawartością zdrowego błonnika. Niewiele osób wie, że ten rodzaj grzyba ma większą zawartość beta-karotenu niż pomidory czy marchew. Kurki przy wielu swoich właściwościach prozdrowotnych są także bardzo smaczne i naprawdę nie ma nic lepszego niż jajecznica przygotowana z ich udziałem.

 

Pieczarki

To jedne z tych grzybów, które bardzo często goszczą na naszych stołach bez względu na porę roku. Zdecydowanie pomaga w tym fakt, iż często rosną w naszych ogrodach i są uprawiane na specjalnych farmach. Dzięki temu mamy je w ciągłej sprzedaży praktycznie w każdym supermarkecie. Wbrew obiegowej opinii nie powinno się jeść pieczarek w formie surowej, ponieważ mogą w nich występować substancje rakotwórcze będące pochodnymi hydrazyny. Przy wielu zaletach pieczarki mają także wadę, lubią się w nich lęgnąć robaki, przez co wiele egzemplarzy nadaje się tylko do wyrzucenia.

 

Boczniak

Kto z nas nie lubi pysznych boczniaków przygotowanych w formie kotletów smażonych na patelni po wcześniejszym panierowaniu? Jest to grzyb zawierający dużo łatwo przyswajalnego przez ludzki organizm białka. Poza tym ma także kwas foliowy, witaminy z grupy B, aminokwasy oraz sole mineralne. Co ciekawe spożywanie boczniaków może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, ponieważ zawiera on lowastatynę. Fachowo boczniaki uprawia się na słomie i nie należy w tym czasie wdychać oparów, które się tworzą, ponieważ mają one zły wpływ na nasz układ oddechowy a szczególnie na płuca. W czasie wzrostu boczniaki potrzebują dużo światła, ale są jednocześnie bardzo odporne na niskie temperatury, o które przecież w naszym klimacie nietrudno.

 

Podgrzybek brunatny

To bardzo ceniony rodzaj grzyba. W smaku nie jest może tak fantastyczny, jak borowik, ale da się go wszechstronnie wykorzystać w kuchni, co jest jego niewątpliwą zaletą. Najczęściej spotkamy go w lasach mieszanych oraz iglastych na mchu i przy pniach drzew. Warto zaglądać pod świerki i sosny, ponieważ lubi tam wyrastać.

 

Jak suszyć grzyby?

Aby wykorzystać grzyby poza sezonem do aromatycznej, sycącej i pachnącej lasem zupy grzybowej najlepiej je ususzyć.

 

Poniżej garść rad jak to zrobić poprawnie:

  • grzybów przeznaczonych do suszenia nie należy myć, trzeba je dokładnie oczyścić najlepiej przy pomocy pędzelka z wszystkiego, co niejadalne,
  • możemy suszyć nie tylko efektowne grzybowe kapelusze, ale także nóżki,
  • suszymy tylko grzyby świeże, czyli takie, które zebraliśmy w danym dniu,
  • do suszenia nadają się wyłącznie grzyby zdrowe, nie mogą mieć przegniłych elementów ani być robaczywe,
  • małe grzybki suszymy w całości, większe kroimy na pół albo w plastry o grubości około jednego centymetra,
  • grzyby nawlekamy na nitkę i suszymy w słonecznym oraz przewiewnym miejscu, możemy także suszyć grzyby rozłożone na papierze czy gazecie,
  • inną metodą suszenia grzybów jest umieszczenie ich na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i włożenie do piekarnika nagrzanego na 50 stopni Celsjusza, trzeba jednak pamiętać, aby drzwiczki piekarnika były w czasie suszenia uchylone,
  • najszybciej ususzymy grzyby w specjalnej elektrycznej suszarce, zajmie to zaledwie kilka godzin.

Przepisy na zupy grzybowe

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem

Składniki
260 g pieczarek,
2 średniej wielkości ziemniaki,
1 cebula,
2-3 ząbki czosnku,
80 g świeżego szpinaku,
5 łyżek śmietany 30%,
twaróg wędzony,
olej roślinny do smażenia,
3 szklanki bulionu warzywnego,
sól do smaku,
pieprz ziołowy do smaku.

Przygotowanie

  • Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałki.
  • Cebulę i ząbki czosnku obieramy, kroimy w kostkę lub przeciskamy przez praskę.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  • W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego i wrzucamy cebulę. Smażymy ją około 5 minut i dodajemy pokrojone pieczarki oraz ziemniaki. Smażymy około 10 minut i dodajemy czosnek. Pozostawiamy na patelni tak długo, aż czosnek się lekko przyrumieni.
  • Część usmażonych pieczarek odkładamy do późniejszej dekoracji, a pozostałe zalewamy bulionem. Gotujemy 20 minut (aż ziemniaki staną się miękkie).
  • Gotową zupę doprawiamy do smaku solą, pierzem ziołowym a później miksujemy blenderem na gładką masę oraz zabielamy śmietaną.
  • Liście szpinaku płuczemy na sitku i blanszujemy – co oznacza, że sitko z umytym szpinakiem zanurzamy w garnku z gorącą wodą na około 30 sekund. W ten sposób blanszowany szpinak odstawiamy, aby ociekł z wody i dodajemy do zmiksowanej zupy, mieszając. Część szpinaku zostawiamy do dekoracji.
  • Do miseczek nalewamy zupę, a na wierzchu układamy małą porcję pieczarek oraz szpinaku, które wcześniej zostawiliśmy do dekoracji. Twaróg wędzony kruszymy i posypujemy nim zupę. Można też podawać z kleksem śmietany.

Zupa grzybowa z makaronem

Składniki
500 g grzybów leśnych najlepsze będą podgrzybki lub prawdziwki, ale jeśli ich nie mamy, możemy użyć grzybów mrożonych,
200 g małych pieczarek,
200 g makaronu,
250 ml śmietany kremówki,
1.5 l bulionu warzywnego,
2 cebule,
1 łyżka masła,
1 łyżka oleju,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka świeżego tymianku,
natka koperku,
sól, pieprz.

Przygotowanie

  • Cebulę należy pokroić na drobno, grzyby dokładnie umyć i oddzielić kapelusze od nóżek, po czym skroić je w dużą kostkę. Jeżeli używamy pieczarki, to wystarczy je dokładnie oczyścić i pozostawić w całości. Tymianek należy drobno posiekać.
  • W dużym garnku przesmażamy na maśle wymieszanym z olejem cebulę i dodajemy grzyby oraz zmiażdżony ząbek czosnku.
  • Po 10 minutach, gdy grzyby puszczą sok, dodajemy tymianek, wlewamy bulion, po czym całość zagotowujemy.
  • Śmietanę mieszamy w osobnym naczyniu z chochlą zupy, po czym wlewamy ją do garnka. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  • Zupę podajemy z makaronem i ciętą natką koperku.

Zupa kurkowa z kaszą jaglaną

Składniki
400 g świeżych lub mrożonych kurek,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 marchewki,
2 pietruszki,
1/2 szklanki kaszy jaglanej,
700 ml bulionu warzywnego,
kilka łyżek oliwy,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
Sól i pieprz do smaku,
ewentualnie: kilka łyżek śmietany 18%,
zielona pietruszka.

Przygotowanie

  • Grzyby dokładnie myjemy.
  • Marchew oraz pietruszkę obieramy, a następnie kroimy w słupki lub półksiężyce.
  • Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy.
  • Do dużego garnka wsypujemy kurki, dodajemy pokrojoną marchew oraz pietruszkę.
  • Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu.
  • W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie szklimy na niej cebulę z czosnkiem.
  • Kaszę jaglaną płuczemy, a potem gotujemy w lekko osolonej wodzie w osobnym garnku.
  • Do gotującej się zupy dodajemy zeszkloną cebulę z czosnkiem, kurkumę, tymianek, sól oraz pieprz.
  • Całość gotujemy do miękkości wszystkich składników.
  • Na koniec gotowania dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną oraz posiekaną natkę pietruszki.
  • Opcjonalnie możemy zupę zabielić śmietaną.
  • Podajemy udekorowaną natką pietruszki.

Źródła przepisów:
https://aniastarmach.pl
https://zakochanewzupach.pl

 

Poznaj nasze


Picie kawy sprzyja odchudzaniu? Czy jest szkodliwe dla naszego organizmu?

Picie kawy sprzyja odchudzaniu? Czy jest szkodliwe dla naszego organizmu?

Kawa, czyli napój powstały z palonych ziaren kawowca jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Podawana na wiele sposobów, dostępna w wielu odmianach jest ciągle przedmiotem badań wielu naukowców. Jedne wyniki sugerują jej szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka, inne wskazują na jej prozdrowotne właściwości. Jak ma się kawa do odchudzania?

Zaparzona w dowolny sposób kawa – nieważne czy rozpuszczalna, parzona, czy z ekspresu nie zawiera kalorii, więc nie dostarcza energii naszemu organizmowi. Kalorii dostarczać mogą za to dodatki, które do niej dodajemy – cukier, śmietanka lub mleko. Taka „wzbogacona” wersja może dostarczyć ich nawet kilkaset w jednej filiżance. Czy to znaczy, że jeśli ktoś dba o linię, może pić tylko wersję czarną niesłodzoną? Niekoniecznie. Wszystko zależy od wyboru dodatków. Do zabielenia dobrze jest użyć chude, odtłuszczone mleko a do słodzenia naturalne słodziki takie jak stevię lub ksylitol oraz nie dodawać likierów ani syropów smakowych – wtedy nie dostarczamy kalorii, a złagodzimy nie każdemu odpowiadający i dość intensywny smak napoju.

Wiele przeprowadzonych badań sugeruje, że picie kawy w umiarkowanych ilościach lekko przyspiesza metabolizm i wzmaga spalanie tłuszczu. Pijąc do około trzech filiżanek dziennie możemy spalić w ciągu dnia kilkadziesiąt kalorii więcej. U większości ludzi spożycie kawy hamuje apetyt, co ma zwłaszcza istotne znaczenie u osób, które odchudzając się odczuwają wzmożony głód. Jeśli komuś zależy na chwilowym zrzuceniu kilogramów – kofeina jako środek moczopędny spowoduje odwodnienie, a co za tym idzie obniżenie masy ciała – mogące mieć znaczenie na przykład dla sportowców przy ważeniu przed zawodami. Nie jest to jednak zdrowa cecha kawy i nie jest to właściwość odchudzająca. Tkanka tłuszczowa nie znika, mimo tego, że skala na wadze pokazuje odrobinę mniej. Jest to wynik usunięcia pewnej ilości wody z tkanek.

Przy większym spożyciu napoju właściwości odchudzające tego napoju nie są bardziej intensywne, ale za to pojawia się więcej negatywnych skutków picia kawy. Poza pojawiającym się uczuciem niepokoju i zdenerwowania powoduje problemy z zasypianiem lub ciągłością snu w nocy. Pita w większych ilościach wypłukuje magnez i wapń z organizmu (aby zminimalizować tę właściwość warto chociaż lekko zabielić napój mlekiem). Kawa również spowalnia przyswajanie żelaza, a u niektórych osób powoduje zgagę.

Poza zwykłą kawą warto w kwestii odchudzania wspomnieć o kawie zbożowej oraz zielonej. Pierwsza z nich jest dużo zdrowsza, pozbawiona kofeiny, a co za tym idzie, większości negatywnych skutków spożywania kawy przy zachowaniu podobnych właściwości odchudzających. Kawa zbożowa zawiera ponadto pewne ilości błonnika i nie powoduje dolegliwości żołądkowych, które może wywoływać picie zwykłej kawy. Kawa zielona jest produkowana z ziaren kawowca, ale nie są one poddane paleniu. W smaku jest dość mocno kwaśna, więc mało kto pije ją w postaci naparu. Jest natomiast polecana jako suplement diety w kapsułkach wzmagający utratę zbędnych kilogramów.

Pita w umiarkowanych ilościach – do około trzech-czterech filiżanek dziennie kawa nie powoduje negatywnych skutków w organizmie. Przy stosowaniu odpowiedniej diety oraz włączeniu aktywności fizycznej - czy w postaci naparu, czy w postaci kapsułek - pomaga spalać nadmierną ilość tkanki tłuszczowej.
W przypadku niektórych diet stosowane są specjalne metody parzenia kawy - choćby zwolennicy diety keto piją tzw. kawę kuloodporną, czyli kawę z masłem lub / i olejem.


Przyprawy, które podkręcają metabolizm i sprawiają, że nasze potrawy mają wyjątkowy smak

Przyprawy, które podkręcają metabolizm i sprawiają, że nasze potrawy mają wyjątkowy smak

Istnieje wiele opinii na temat spożywania przypraw. Powstają diety oparte tylko o efekt zwiększenia spalania energii poprzez przyprawy, jak również zalecania sugerujące jakie przyprawy można spożywać przy diecie odchudzającej, a jakich nie można.  Dane te często nawzajem się wykluczają.

Przyprawy stanowią niezwykle cenne źródło substancji o działaniu czynnym. Wiele przypraw wykazuje działanie stymulacji apoptozy w stosunku do komórek naszego organizmu. Jest to proces niezwykle ważny dla naszego zdrowia. Komórki mają funkcję „zaplanowanej śmierci”, czyli jeżeli jakiś czynnik je zaatakuje, to dla dobra całego organizmu giną, zamiast zapoczątkować np. zmiany genetyczne lub nowotworowe. Prawda, że bohaterskie? Przeprawy takie jak papryka, czosnek, a także produkty sojowe, cebula, czerwone winogrona, wykazują właśnie ten efekt.

Niektóre z przypraw hamują proliferację komórek tuszowych, czyli ich nadmierny rozrost.  Do przypraw wykazujących właśnie te działanie możemy zaliczyć: cebulę, miętę pieprzową, dziurawiec zwyczajny, czosnek a także paprykę, soję, zieloną herbatę, karczochy czy suszone śliwki.

Przyprawy wykazują również poniższe funkcje:

- stymulują lipolizę, czyli rozkład tłuszczu,

- zmniejszają potencjał odkładania się tkanki tłuszczowej,

- aktywują czynniki odporności organizmu,

- stymulują spalanie kwasów tłuszczowych;

Przyprawy również zwiększają wytwarzanie ciepła po spożytym posiłku. Nazywa się to dynamicznym działaniem pokarmu lub termogenezą poposiłkową. Zwiększona ilość ciepła spowodowana jest wzrostem energii potrzebnej do trawienia.

Czy w obliczu przedstawionych faktów dieta odchudzająca ma być podobna do pikantnych kuchni wschodnio azjatyckich? Otóż zdecydowanie nie.

Termogeneza poposiłkowa stymulowana przez przyprawy jest niewłaściwą metodą walki z nadwagą i otyłością.  Z jednej strony zużywamy więcej energii na trawienie, a z drugiej strony uruchamiamy całą maszynerię organizmu łącznie z wytwarzaniem hormonów przewodu pokarmowego, wytwarzaniem enzymów trawiących substraty pożywienia, po wydzielanie odpowiednich neurotransmiterów, które kierują nasze zachowanie na spożywanie pokarmu.  Więc kosztem zwiększenia energochłonności organizmu narażamy się na walkę z naszą fizjologią, a tu nasze odchudzanie jest na przegranej pozycji.

Dieta odchudzająca ma mieć charakter przede wszystkim łatwostrawny i ograniczający pobudzanie soków trawiennych. W diecie odchudzającej dobrze jest stosować łagodne przyprawy, które również wykazują wyżej omówione działanie. Do przypraw, które warto włączać do diety odchudzającej należą: natka pietruszki, szczypiorek, koperek, cynamon, wanilia, goździk, majeranek, sok z cytryny.  Kolejnymi przyprawami, które mogą pozytywnie wpływać na poprawę i przyspieszenie przemiany materii, są m.in. kminek, kolendra, seler, ruta, ogórecznik Bardzo ostre przyprawy należy wykluczyć z diety, ponieważ mogą wzmagać apetyt.  Potrawy w diecie powinny charakteryzować się łagodnym smakiem.


Smaczny catering dietetyczny — czy zdrowo może oznaczać smacznie?

Smaczny catering dietetyczny — czy zdrowo może oznaczać smacznie?

Catering dietetyczny zwany inaczej dietą pudełkową na dobre wrósł w naszą rzeczywistość i nie jest już takim zaskakującym zjawiskiem jak jeszcze kilka lat temu, kiedy to obnosili się z nim raczej osoby znane.

W skrócie polega na tym, iż najlepiej z pomocą dietetyka wybieramy interesujący nas rodzaj diety, decydujemy, przez jaki okres chcemy z niej korzystać, opłacamy pakiet i codziennie rano budzi nas Pan kurier przywożąc pudełka na cały dzień. Znajdziemy w nich pięć posiłków, które zapewnią nam niezbędne składniki mineralne oraz energię na cały aktywny dzień. Dzięki nim możemy odżywiać się zdrowo i osiągnąć swoje żywieniowe cele.

Wszystko to brzmi fantastycznie. Jednak czy takie zdrowe posiłki mogą być w ogóle smaczne? Czy nie dostaniemy kleistej papki, która może i będzie zbawienna dla naszego organizmu, ale będzie niezjadliwa?

Na to by posiłki w diecie pudełkowej były jednocześnie odżywcze oraz pyszne składa się kilka ważnych dla firm cateringowych zmiennych, którym przyjrzymy się bliżej.

Jakość

Absolutnie nie jest tak, że tylko najdroższe, reklamowane i znane produkty są najlepsze, ale wysoka jakość zdecydowanie ma wpływ na doskonały smak potraw. Na posiłkach a co za tym idzie na zdrowiu, nie należy oszczędzać. Wiedzą to także firmy cateringowe, które nie mogą kupować niskiej jakości półproduktów do swoich wyrobów, ponieważ efekt takiego postępowania natychmiast zauważyliby klienci, otrzymując niesmaczne posiłki. Jakby się to skończyło łatwo przewidzieć. Dlatego też firmy cateringowe kupują produkty wysokiej jakości. A jeśli jakaś firma tego nie robi, warto poszukać innej, której zależy na zdrowiu i zadowoleniu klientów.

Świeżość

Firmy oferujące catering dietetyczny wiedzą doskonale, że świeżość produktów ma kluczowe znaczenie dla jakości oferowanych posiłków. Zwyczajnie nie mogą sobie pozwolić na zakup nieświeżych warzyw, owoców czy wędlin, bo odbije się to na smaku i walorach odżywczych ich potraw. Wiadomo przecież nie od dzisiaj, że jeden nieświeży składnik może zepsuć nawet najbardziej wykwintne danie i sprawić, że stanie się ono zwyczajnie szkodliwe dla zdrowia. A taka sytuacja błyskawicznie odbiłaby się echem na renomie firmy. Dlatego też składniki posiłków oferowanych w dietach pudełkowych muszą spełniać wyśrubowane standardy, bo tylko to gwarantuje zadowolenie i zdrowie klientów.

Zdrowie

Catering dietetyczny z samego swojego założenia ma nas odciążyć od żmudnego robienia zakupów oraz spędzania godzin przy kuchni. Ma nam ułatwiać zdrowe odżywianie. Dlatego też oferujący nam diety pudełkowe dbają o to, by ich posiłki były pełnowartościowe, przygotowane ze zdrowych produktów, smaczne, różnorodne i po prostu zdrowe. Zdrowie jest tutaj słowem kluczem, bo jaki sens miałoby korzystanie nawet z najbardziej wygodnej diety przywożonej wprost pod drzwi, jeśli byłaby ona szkodliwa dla naszego zdrowia. Jeśli posiłki byłyby niepełnowartościowe, pełne pustych kalorii czy niezdrowych składników. Catering dietetyczny ze swojego założenia jest zdrowy i ma zaspokajać wszystkie nasze potrzeby w zakresie odżywiania na co dzień.

Smak

Każdy z nas ma inne preferencje smakowe. Mamy ulubione smaki i aromaty. Rzecz jednak w tym, by oprócz tego, co już znamy otwierać się na nowe. I w tej materii dieta pudełkowa jest doskonałym rozwiązaniem, bo prócz wykształcenia u nas nawyku jedzenia pięciu posiłków dziennie pozwala nam na codzienne poznawanie nowych smaków. Bardzo często wśród potraw serwowanych przez catering dietetyczny otrzymujemy takie, których nie znamy, o których nigdy nawet nie słyszeliśmy. Przygotowanie ich w domu byłoby czasochłonne i męczące. A tutaj dostajemy je wprost na talerz i możemy delektować się nowymi doznaniami smakowymi każdego dnia.

 

Bo zdrowe naprawdę może być smaczne!


Ciecierzyca jako doskonały zamiennik mięsa

Ciecierzyca jako doskonały zamiennik mięsa

Od dziecka każdy z nas z całą pewnością słyszał, jak ważne w naszej diecie jest mięso. Idealne źródło białka, energia i siła na cały dzień, zdrowie każdego dnia. A co, jeśli nie jemy mięsa, nie tolerujemy produktów mlecznych i nie wyobrażamy sobie na talerzu niczego, co pochodzi od zwierząt? Idealnym zamiennikiem mięsa jest ciecierzyca, która cieszy się ostatnimi czasy bardzo dużą popularnością. Dziś postaramy się nieco więcej powiedzieć o tym jakże doskonałym produkcie. Jesteście gotowi?

 

* * *

 

Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, czym jest ciecierzyca- informujemy, iż to roślina strączkowa, szczególnie znana w krajach afro-azjatyckich, ale spożywana przez ludzi na całym świecie. Jest idealnym zamiennikiem mięsa, ze względu na swój bogaty skład aminokwasowy. Cechuje się wieloma właściwościami i z pewnością nie wszystkie bylibyśmy w stanie wymienić. Najważniejsze, to doskonałe źródło białka i węglowodanów, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także niezbędnych w diecie witamin, w tym: tiaminy, kwasu foliowego niacyny i ryboflawiny. Do tego wapnia, magnezu, potasu, żelaza, fosforu i magnezu.

 

Ciecierzyca w naszej diecie wpływa nie tylko na piękny wygląd, ale również i na zdrowie, siłę i pełnię energii na każdy dzień. Zmniejszenie zachorowalności na raka jelita grubego, wspomaganie trawienia, obniżenie poziomu glukozy we krwi. Bardzo dobry wpływ na żołądek, trzustkę i śledzionę. Oczywiście ciecierzyca spożywana w diecie to także piękna skóra, włosy i paznokcie. Lepsza odporność, zapobieganie chorobom serca, cukrzycy typu 2, czy problemom ze strony układu pokarmowego.

 

Nie sposób tak naprawdę napisać, jak wiele właściwości ma to cenne warzywo strączkowe. Jeśli jesteśmy wegetarianami, nie powinno jej w naszej diecie zabraknąć. Jeśli zaś jemy mięso, również i ten składnik możemy w dietę wprowadzić, bo tak wielu właściwości w jednym składniku, nie ma chyba żaden inny produkt.

 


Lunchboxy wkraczają do korporacji

Lunchboxy wkraczają do korporacji

Problem z racjonalnym i zdrowym jedzeniem stanowi dla wielu ogromny problem, a cóż dopiero mówić o zapracowanych osobach, które większość czasu spędzają w pracy, nie mając siły, ochoty i możliwości, by móc przyrządzić smaczny, zdrowy i odpowiedni posiłek na cały dzień.

W większości przypadków fast foody to najczęściej wybierana opcja wśród ludzi pracujących w korporacjach i nie mających chwili, by postawić na odpowiednio przygotowane posiłki. Pora więc z tym skończyć! Lunchbox to rozwiązanie, które na rynku korporacyjnym cieszy się coraz większą popularnością. Zdrowy, smaczny posiłek dla ludzi zapracowanych, chcących postawić na coś więcej, niż tylko śmieciowe jedzenie. Firma eatzone.pl, która świadczy profesjonalny wachlarz rozwiązań związany z cateringiem dietetycznym, już teraz może polecić Państwu Lunchboxy, jako produkty sprawdzające się idealnie dla firm, korporacji i miejsc pracy, w których kadra pracownicza pragnie postawić na zdrowe, smaczne i odpowiednio zbilansowane jedzenie każdego dnia. Wraz z eatzone.pl otrzymać można dwa, idealnie przemyślane i przygotowane posiłki, które będą doskonałym uzupełnieniem diety osób zapracowanych, zabieganych i nie potrafiących znaleźć chwili, by samemu przygotować takie posiłki, które w miejscu pracy okazałyby się strzałem w dziesiątkę.

Lunchboxy to alternatywa dla stołówek pracowniczych, to rozwiązanie idealne zamiast fast foodów, to szansa na to, by pracując intensywnie, móc postawić i na zdrowe, smaczne oraz odpowiednio przygotowane dania. Korzystając z eatzone.pl otrzymuje się dwa posiłki, które z całą pewnością okażą się być idealne, by móc zyskać energię na cały dzień, by postawić na zdrowe odżywianie, a do tego wszystkiego, by skończyć ze śmieciowym jedzeniem, które źle wpływa na nasz wygląd, nasze samopoczucie i efekty pracy.

Jeśli lunchboxy to tylko z eatzone.pl najsmaczniej, najlepiej i najtaniej!!!


Dietetyczny sernik imbirowo-limonkowy. Przepis i wartości odżywcze

Dietetyczny sernik imbirowo-limonkowy. Przepis i wartości odżywcze

Stereotypowo dieta wciąż kojarzy się z mnóstwem wyrzeczeń i brakiem czerpania przyjemności z jedzenia. Konsekwentnie staramy się ten mit obalać, a dziś mamy coś specjalnego dla wielbicieli słodkości. Niestety słodycze, które standardowo możemy dostać w sklepach, pełne są cukrów i pustych kalorii. Mamy jednak dla Was przepis, który pozwoli zaspokoić apetyt na małe co nieco zachowując reguły zdrowej i zrównoważonej diety.

Przepis na dietetyczny sernik imbirowo-limonkowy:

Składniki:

  • 1 łyżeczka mąki typu 500 (5 g)
  • 1 jajko (10 g)
  • 1 łyżka płatków owsianych (10 g)
  • 1 mała łyżeczka miodu (8 g)
  • ½ łyżeczki orzechów laskowych (8 g)
  • dojrzałe awokado (5 g)
  • twaróg do sernika (50 g)
  • korzeń imbiru (3 g)
  • limonka
  • cukier waniliowy (3 g)

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane i orzechy laskowe rozdrobnij na proszek, a dojrzałe awokado posiekaj w drobną kostkę. Następnie połącz proszek z awokado i miodem.

Powstałą masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz na jasnozłoty kolor. Kiedy masa nabiera koloru w piekarniku, zetrzyj skórkę limonki. Kolejnym krokiem jest wymieszanie twarogu ze startym imbirem, skórką z limonki i cukrem waniliowym. Powstałą z tego masę wyłóż na upieczony spód z płatków owsianych i orzechów laskowych.

Piecz sernik w temperaturze 160 st.C przez około 90 minut. Sernik należy następnie schłodzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Wskazówka: warto zrobić większą ilość sernika. Ilość produktów w przepisie jest przeznaczona na jedną porcję.

Smacznego! :)

Wartości odżywcze sernika imbirowo-limonkowego:

Wartość energetyczna (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)Błonnik pokarmowy (g)
208,0014,117,8021,801,70

Polecamy sprawdzić również przepis na dietetyczną nutellę!


Be Diet – najlepszy przyjaciel młodych mam

Be Diet - najlepszy przyjaciel młodych mam

Sfrustrowana, niewyspana, wciąż nie umiejąca tak zorganizować sobie czasu, by ogarnąć wszelkie obowiązki i zadania. Tak z całą pewnością czuje się niejedna młoda mama, dla której tuż po urodzeniu dziecka świat wywrócił się do góry nogami. I jak sobie z tym wszystkim poradzić? Jak, mimo nowej roli, nadal dobrze wyglądać, mieć czas na drzemkę, na zdrowy posiłek i chęć spędzenia czasu z ukochaną osobą?

Z pomocą przychodzi dziś Państwu bedietcatering.pl- portal, dzięki któremu młode mamy będą mogły dowiedzieć się wielu ważnych rzeczy, między innymi, jak powrócić do wagi sprzed ciąży, jak przygotować zdrowe posiłki i jak odpowiednio planować czas. Ale to jeszcze nie wszystko, bo z bedietcatering.pl, każda młoda mama będzie miała możliwość zjedzenia odpowiedniego posiłku, przyrządzonego według jej potrzeb i oczekiwań. Firma, która tworzy ten portal to ludzie z pasją i miłością do gotowania, którzy dokładają wszelkich starań, by wprawiać w zachwyt osoby chcące dobrze, zdrowo i smacznie zjeść.

Nie masz czasu na gotowanie posiłków, bo Twój maluch nie daje Ci chwili wytchnienia? Szkoda Ci chwili na marnowanie weekendu w kuchni? A może zupełnie nie wiesz, jak jeść zdrowo i odpowiednio, by mieć siłę i energię na każdy dzień? Na pewno bedietcatering.pl jest właśnie dla Ciebie. To właśnie z nami możesz zamówić posiłki na każdy dzień, które idealnie skomponowane i przygotowane, zaspokoją kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy kulinarnych.

Portal bedietcatering.pl pokazuje, że można jeść zdrowo, smacznie, niskokalorycznie i z przyjemnością. Niemożliwe? Możliwe i już teraz możemy to Tobie udowodnić. Bądź mamą na medal i nie przejmuj się, co zrobić mężowi na obiad i jak przy małym dziecku skomponować sobie pięć posiłków na każdy dzień. Trafiając w nasze ręce i Ty i Twoi najbliżsi, poznają kuchnię, w której zakochają się bez pamięci. Zapraszamy!