Na czas diety nie chcecie rezygnować z imprez?
Przygotujcie zatem dietetyczne dania i przekąski. Dzisiaj mamy dla Was przepis na chipsy z jarmużu.
Jesteś na diecie? Zobacz nasz kalkulator BMI i sprawdź, ile Ci zostało do osiągnięcia wymarzonej sylwetki!
Jak przygotować dietetyczne chipsy z jarmużu?
Składniki:
- ok. 200 g jarmużu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- przyprawy:
- sól,
- pieprz czarny,
- cynamon,
- czerwona słodka papryka.
Sposób przygotowania chipsów z jarmużu:
Oliwę mieszamy z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Jarmuż myjemy, dokładnie osuszamy np. za pomocą bawełnianej ściereczki, a następnie odrywamy twarde łodygi i rwiemy na małe części.
Do liści jarmużu dodajemy dressing, całość dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem i układamy na niej liście jarmużu – tak, aby nie nachodziły na siebie (dzięki temu będą bardziej chrupiące). Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 150°C, sprawdzając co jakiś czas, czy chipsy są już gotowe.
Po upieczeniu, chipsy z jarmużu przekładamy do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Smacznego! 🙂
Polecamy sprawdzić również przepis na zdrowy mus owocowy oraz zdrowe ciasteczka owsiane!