Rozpoczynamy cykl z przepisami na lekkie kolacje! 🙂
Lekka kolacja dietetyczna z łososiem
Łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba, idealna na lekką kolację. Przygotujcie ją według prostego przepisu.
Składniki:
- filet z łososia – ok. 150 g,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- sok z połowy cytryny,
- ząbek czosnku,
- sól i czarny pieprz,
- pół łyżeczki mielonej kolendry.
Składniki na sos:
- szklanka jogurtu naturalnego,
- 2 ogórki zielone,
- 4 ząbki czosnku,
- sól i pieprz ziołowy.
Te i inne potrawy z łosia możemy przygotować dla Ciebie w ramach diety Be Diet Vege + Ryba. Nasze pełnowartościowe, jarskie posiłki dostarczą Ci wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Tymczasem czytaj dalej, jak możesz własnoręcznie przygotować smaczną potrawę z łososia.
Sposób przygotowania kolacji z łososiem
Przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą olej, miód, cytrynę, kolendrę, czosnek, sól i pieprz. Filet myjemy i osuszamy, a następnie marynujemy go i odkładamy do lodówki na pół godziny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos: szklankę jogurtu mieszamy ze startymi na małych oczkach ogórkami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy pieprzem ziołowym i solą.
Łososia zajadamy z sosem w połączeniu z np. ugotowanymi szparagami. Smacznego!
Sprawdź również inne przepisy na dietetyczne kolacje, np. dietetyczne szaszłyki z piekarnika oraz wegańskie leczo.