Polskie superfoods. Cudze chwalicie, swojego nie znacie!

Superfoods to szereg egzotycznych produktów, które wykazują korzystne działanie na organizm człowieka. Wśród najpopularniejszych znajdują się nasiona chia i jagody Goji. Warto jednak wiedzieć, że w Polsce są dostępne ich tańsze, lokalne i bardziej dostępne zamienniki.

Jakie polskie superfoods warto stosować, co je wyróżnia i jakich składników odżywczych dostarczają?

Czarny bez

Polskim superfoods jest czarny bez. Jest on doskonałym polskim zamiennikiem owoców noni. Cieszy się on szczególnie dużą popularnością w medycynie naturalnej. Jest stosowany jako preparat napotny, moczopędny i przeczyszczający. Wiele lat temu był również wykorzystywany jako lek na febrę. Obecnie najpopularniejszą jego formą jest sok. Jest on stosowany przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo. Ponadto charakteryzuje się on wysoką zawartością antyoksydantów. Co ważne, można go kupić zarówno w sklepie, jak i zrobić samodzielnie. Wystarczy w okresie od lipca do października zebrać owoce, na bazie których wytwarza się ten superfood. Samo jego wykonanie nie jest skomplikowane – wystarczy dodać cytrynę, miód, zalać wodą i odstawić na kilkanaście godzin.

Aronia

Ciekawym polskim superfoodem jest także aronia. Cieszy się ona ogromną popularnością na całym świecie. Jest doskonałym zamiennikiem zagranicznych owoców amla. Aronia, podobnie jak żurawina, jest owocem bogatym w antyoksydanty. Pod tym względem nie ma sobie równych. Zawiera również witaminy z grupy B, C, ale też potas, wapń, magnez, żelazo i oczywiście cynk. Jej główne działanie prozdrowotne pozytywnie wpływa na obniżenie nadciśnienia, ale też wspiera w procesie leczenia stanów zapalnych naczyń krwionośnych. Stosować ją powinni również diabetycy – zawiera polifenole, które pobudzają wydzielanie insuliny i obniżają poziom glukozy.

Jeśli chodzi o jej zagraniczny zamiennik, amla to agrest indyjski, który jest popularny w medycynie ajurwedyjskiej.

Siemię lniane

Siemię lniane to polskie superfoods, które doskonale zastępuje egzotyczne nasiona chia, tj. szałwię hiszpańską. Jest to jedna z najpopularniejszych i najstarszych roślin. Wykazuje ona również lecznicze działanie – wspomaga leczenie schorzeń układu pokarmowego, ale też dróg oddechowych. Siemię lniane jest bogate w kwasy omega, które odpowiadają za obniżenie poziomu cholesterolu, ale też wspierają przemianę materii. Pozwala on również regulować pracę układu pokarmowego i łagodzi wiele negatywnych objawów np.biegunkę czy zaparcia.

Żurawina

Jeśli chodzi o żurawinę to jest ona świetnym zamiennikiem jagód Goji. Jest ona niezwykle popularna w Polsce. Największą popularnością cieszy się jesienią – to wtedy są zbierane jej plony. Można ją spożywać na wiele sposobów – zarówno jako sok, jak i w całości. Doskonale radzi sobie z wszelkimi infekcjami pęcherza i dróg moczowych, ale też działa ochronnie. Może być również stosowana przy przeziębieniu, problemach z układem pokarmowym oraz w przypadku chorób reumatycznych.

Owoce żurawiny mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy, są bogatym źródłem witaminy C, ale też witamin z grupy B. Jako polski superfoods są zamiennikiem jagód goji – zagranicznej rośliny, która od wielu lat cieszy się ogromną popularnością w krajach azjatyckich. To, co wyróżnia żurawinę na tle jagód goji to pozytywne działanie na układ moczowy.

Owies

Ważnym polskim superfoodem jest także owies. Można go nabyć w różnych formach – płatków, otrębów czy innych wyrobów. Zawiera cenne składniki pokarmowe, jest bogaty w białko, ale też wielonienasycone kwasy tłuszczowe, mangan, cynk, miedź, wapń, magnez i wiele innych. Zawiera także błonnik, który reguluje procesy trawienne. Jest on zalecany do spożywania przez osoby z wysokim cholesterolem – skutecznie go obniża. Z kolei zawarte w nim beta-glukany pozytywnie wpływają na komórki układu immunologicznego, poprawiając odporność organizmu.

Można go również nabyć w formie rozpuszczalnej w wodzie. W takiej postaci jest zalecany do spożycia jako prebiotyk. Podczas jego trawienia wytwarza się śluz, który chroni żołądek przed infekcjami czy podrażnieniami.

Z kolei zagraniczny teff to wyjątkowo egzotyczne zboże, które w Polsce jest rzadko spotykane. Jest ono stosowane w kuchni afrykańskiej – w tamtym regionie stanowi podstawę żywienia ludności.

Kasza jaglana

Kasza jaglana doskonale zastąpi quinoa, tj. komosę ryżową, zwaną również peruwiańskim ryżem. Jest ona bogata w białko, skrobię oraz jest całkowicie bezglutenowa. Dodatkowo zawiera żelazo, miedź, witaminy z grupy B i krzemionkę. Jest polecana osobom borykającym się ze schorzeniami układu pokarmowego i alergiami pokarmowymi. Nie tylko jest pożywna, ale doskonale oczyszcza również organizm z toksyn. Warto ją stosować w celach wzmacniających – doskonale wspomaga walkę z infekcjami.

Plusem kaszy jaglanej jest możliwość spożywania jej na wiele sposobów – zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Doskonale łączy się z warzywami, owocami, orzechami, ale też mlekiem. Jest bogata w pełnowartościowe białko, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Przedstawione polskie superfoods to naturalne produkty, które dzięki bogatej zawartości składników odżywczych wspomagają funkcjonowanie organizmu i utrzymanie zdrowia na właściwym poziomie – warto więc regularnie je stosować.

Sprawdź również, co jeść, aby mieć dobry nastrój.