Czosnek a zdrowie: jak jeść, właściwości odżywcze

Czosnek a zdrowie: jak jeść, właściwości odżywcze

Jednym z najtańszych i najłatwiej dostępnych superfood jest czosnek. Czym się wyróżnia?

Jakie właściwości posiada czosnek?

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, który zwalcza wiele infekcji, w szczególności wirusowych. Warto sięgnąć po niego w czasie np. rodzinnego biesiadowania – usprawnia pracę jelit i niweluje wzdęcia. Hamuje też rozwój bakterii – np. gronkowca złocistego – i ma działanie antynowotworowe. Czosnek i jego właściwości znane są już od wieków za sprawą medycyny ludowej, gdzie uznawany był za panaceum na wmozcenienie organizmu.

To także recepta na młodość, ponieważ czosnek przeciwdziała starzeniu dzięki dużej zawartości antyutleniaczy. Usprawnia przepływ krwi, chroni przed udarem i zawałem. Zawiera sporo witaminy C, a także wapnia, fosforu i potasu.

Oczywiście czosnek może być jednym z wielu innych zdrowych elementów Twojej diety. Zdrowe posiłki zapewni Ci także Be Diet Catering. Dowiedz się o nas więcej!

Jak jeść czosnek?

Dzięki tak szerokim właściwościom czosnek można spokojnie nazwać superfood. Najlepiej jeść go w postaci surowej lub np. w syropie lub nalewce. Właściwości czosnku świetnie sprawdzą się również w roli naturalnego konserwanta żywności, który przedłuży produktom trwałość.

Stosujecie?

Zamów