Dieta ketogeniczna zdecydowanie różni się od znanych nam systemów odżywiania. Oznacza ona ograniczenie lub nawet eliminację wielu produktów z codziennej diety. Dokładny jadłospis oraz zasady stosowania diety powinny być dopasowane indywidualnie do potrzeb oraz stanu zdrowia pacjenta z uwzględnieniem celu jej wprowadzenia.

Dieta ketogeniczna – czy można ją stosować samodzielnie?

Przy stosowaniu diety ketogenicznej należy pamiętać o tym, że wszelkie diety eliminacyjne podwyższają ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych w diecie. Z tego względu wprowadzenie diety ketogenicznej powinno być podyktowane uzasadnionymi zaleceniami, a nie aktualną modą.
Chcesz samodzielnie zacząć stosować dietę ketogeniczną? Musisz mieć na uwadze, że z tym modelem odżywiania wiąże się cały szereg przeciwwskazań. Możliwość stosowania diety ketogenicznej jest uwarunkowana stanem zdrowia pacjenta, dlatego jej rozpoczęcie powinno być poprzedzone odpowiednimi badaniami. Dla pewności, że dieta nie zagraża prawidłowej pracy całego organizmu, jej przebieg powinien być kontrolowany przez lekarza oraz dietetyka.
Optymalne dopasowanie diety do danego pacjenta i regularna kontrola lekarska pozwalają uzyskać zamierzony cel w bezpieczny sposób.

Dieta ketogeniczna – jak długo stosować?

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jak długo należy stosować dietę ketogeniczną. Kwestia ta uwarunkowana jest różnymi czynnikami i zależy od indywidualnych uwarunkowań każdego pacjenta.
Jakie czynniki mają kluczowy wpływ na czas stosowania diety ketogenicznej? Są to przede wszystkim:
-cel stosowania diety
-wyniki przeprowadzonych badań kontrolnych
-rodzaj diety ketogenicznej

Przyjrzyjmy się każdemu z tych czynników:

• Cel stosowania diety ketonicznej. Najczęściej ma ona na celu:
-redukcję masy ciała
-zwiększenie poziomu energii
-poprawę stanu zdrowia
-poprawę koncentracji
-regulację rytmu dobowego

• Wyniki badań kontrolnych
Z uwagi na eliminację wielu składników pokarmowych, stosowanie diety ketogenicznej powinno uwzględniać okresowe badania kontrolne wraz ze skrupulatną analizą wyników badań przeprowadzoną przez lekarza. W przypadku, gdy nowy sposób odżywiania ma korzystny wpływ na organizm i prowadzi do widocznej poprawy stanu zdrowia, lekarz prowadzący może zalecić bezpieczne jej kontynuowanie aż do momentu uzyskania pożądanych rezultatów.
W sytuacji, gdy wystąpiło pogorszenie wyników badań oraz inne niepokojące objawy, takie jak gorsze samopoczucie, konieczne jest zasięgnięcie porady lekarskiej. Możliwe, że zaleci on zmodyfikowanie dotychczasowego sposobu odżywiania.

• Rodzaj diety ketogenicznej
Dieta keto dzieli się na wiele rodzajów, które stosuje się w zależności od potrzeb danego pacjenta. Bardzo ważne jest aby zwrócić uwagę na bilans makroskładników, witamin oraz składników mineralnych zawartych w stosowanej diecie ketogenicznej. Odpowiednie proporcje tych składników są niezbędne dla zachowania zdrowia.
Jedną z najbardziej powszechnych, a jednocześnie najzdrowszych wersji jest śródziemnomorska dieta ketogeniczna. Jej stosowanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu. Jest ona skomponowana w taki sposób, aby głównym źródłem białka były tłuste oraz chude ryby, chude mięso, jaja, podroby, a także niektóre produkty nabiałowe. Najbardziej cenionym źródłem tłuszczów są tłuszcze nienasycone, których wysoką zawartość posiada np. oliwa z oliwek oraz inne oleje roślinne, tłuste ryby, orzechy, nasiona, a także niektóre sery, np. feta oraz halloumi. W śródziemnomorskiej diecie ketogenicznej ważną rolę grają również węglowodany, które powinny pochodzić przede wszystkim z niektórych warzyw oraz owoców jagodowych.
Aktualnie nie ma jeszcze rzetelnych dowodów naukowych określających długość bezpiecznego stosowania diety ketogenicznej. Niezbędne jest w tym celu przeprowadzenie dalszych badań które dadzą odpowiedź na to pytanie.

Dieta ketogeniczna – jakie owoce i warzywa?

W diecie ketogenicznej, spożywanie cukrów powinno być ograniczone do minimum. W związku z tym pojawia się pytanie, czy owoce są w tej diecie dozwolone? Z jednej strony, stanowią one bogate źródło wielu witamin, a z drugiej zawierają wysoką zawartość cukrów, które przy diecie ketogenicznej nie są wskazane. O prawidłowy bilans składników odżywczych w diecie zadbają owoce charakteryzujące się niską ilością cukrów takie jak maliny, jeżyny, jagody, truskawki oraz śliwki. Dopuszczalne jest również umiarkowane spożywanie mandarynek, kiwi, brzoskwiń oraz wiśni.
Warto zauważyć, że nie wszystkie owoce zawierając wysoką ilość cukrów. Idealnym przykładem jest awokado, które jest ubogie w cukry, a jednocześnie stanowi cenne źródło wartościowych tłuszczów.
Bardzo ważną rolę w diecie ketogenicznej odgrywają warzywa, które dostarczają wiele witamin oraz składników mineralnych. Dieta keto dopuszcza spożywanie warzyw charakteryzujących się niską zawartością węglowodanów. Należą do brokuły, papryka, szpinak, ogórki, a także pomidory. Wskazane jest ograniczenie spożywania ziemniaków, batatów, fasoli, bobu, a także innych warzyw o wysokiej zawartości węglowodanów.

Dieta ketogeniczna – ile kalorii dziennie można spożywać?

W diecie ketogenicznej kluczowe znaczenie ma nie tyle ilość spożywanych kalorii, jak odpowiedni bilans białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Liczenie kalorii zyskuje na znaczeniu, jeśli głównym celem diety jest redukcja wagi ciała. W takim przypadku może być wskazane trzymanie się odpowiedniej kaloryczności zgodnie z zaleceniami lekarza.
Jakie są fakty i mity o diecie ketogenicznej? Jednym z często powtarzanych mitów jest uznawanie diety keto wyłącznie za dietę odchudzającą. Nie jest to prawdą, ponieważ ograniczenie węglowodanów ma również na celu poprawę stanu zdrowia i samopoczucia pacjenta. Można również spotkać się z opinią, że jadłospis w diecie ketogenicznej jest łatwy do ułożenia. Twierdzenie to ma niewiele wspólnego z prawdą – w rzeczywistości, skomponowanie właściwie zbilansowanej diety keto nie jest proste i najlepiej zdać się w tej kwestii na doświadczonego dietetyka.