Gęsta zupa jabłkowa – przepis

Gęsta zupa jabłkowa – przepis

W grudniu poranki bywają chłodne, dlatego na rozgrzewkę proponujemy gęstą zupę jabłkową.

► Przygotujcie: – 2 duże jabłka, – 150 ml wody – 100 ml mleka (może być roślinne), – 1 łyżkę mąki z pełnego przemiału, – 1 łyżeczkę cynamonu, – kilka goździków, – miód, cukier z brzozy lub stewię.

Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Następnie przekładamy do rondla, zalewamy wodą i dodajemy goździki. Owoce gotujemy, aż rozmiękną na papkę. Potem wyjmujemy goździki i miksujemy rozgotowane jabłka blenderem. Zimne mleko przelewamy do szklanki, dodajemy cynamon oraz mąkę, mieszamy i wlewamy do rondla. Wszystko razem musimy zagotować, a na koniec dosładzamy wedle upodobań. 

Taką zupę można np. podawać z makaronem pełnoziarnistym.

Smacznego!

Zamów