Gęsta zupa jabłkowa – przepis

W grudniu poranki bywają chłodne, dlatego na rozgrzewkę proponujemy gęstą zupę jabłkową.

Przepis na zupę jabłkową

Przygotujcie:

– 2 duże jabłka,

– 150 ml wody

– 100 ml mleka (może być roślinne),

– 1 łyżkę mąki z pełnego przemiału,

– 1 łyżeczkę cynamonu,

– kilka goździków,

– miód, cukier z brzozy lub stewię.

Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Następnie przekładamy do rondla, zalewamy wodą i dodajemy goździki. Owoce gotujemy, aż rozmiękną na papkę. Potem wyjmujemy goździki i miksujemy rozgotowane jabłka blenderem. Zimne mleko przelewamy do szklanki, dodajemy cynamon oraz mąkę, mieszamy i wlewamy do rondla. Wszystko razem musimy zagotować, a na koniec dosładzamy wedle upodobań. 

Zupę jabłkową można np. podawać z makaronem pełnoziarnistym.

Smacznego!

Polecamy także nasz smaczny, pełnowartościowy catering, na który możesz zapisać się w dowolnym momencie. Sprawdź również przepis na dietetyczne chipsy z jarmużu!