Pomysł na kolacje z łososiem

Rozpoczynamy cykl z przepisami na lekkie kolacje! 🙂

Lekka kolacja dietetyczna z łososiem

Łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba, idealna na lekką kolację. Przygotujcie ją według prostego przepisu.

Składniki:

  • filet z łososia – ok. 150 g,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sok z połowy cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • sól i czarny pieprz,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry.

Składniki na sos:

  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • 2 ogórki zielone,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz ziołowy.

Te i inne potrawy z łosia możemy przygotować dla Ciebie w ramach diety Be Diet Vege + Ryba. Nasze pełnowartościowe, jarskie posiłki dostarczą Ci wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Tymczasem czytaj dalej, jak możesz własnoręcznie przygotować smaczną potrawę z łososia.

Sposób przygotowania kolacji z łososiem

Przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą olej, miód, cytrynę, kolendrę, czosnek, sól i pieprz. Filet myjemy i osuszamy, a następnie marynujemy go i odkładamy do lodówki na pół godziny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos: szklankę jogurtu mieszamy ze startymi na małych oczkach ogórkami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy pieprzem ziołowym i solą.

Łososia zajadamy z sosem w połączeniu z np. ugotowanymi szparagami. Smacznego!

Sprawdź również inne przepisy na dietetyczne kolacje, np. dietetyczne szaszłyki z piekarnika oraz wegańskie leczo.