Dieta Low FODMAP to sposób żywienia, który zakłada ograniczenie lub wykluczenie z codziennego jadłospisu produktów bogatych w cukry, a to wszystko w trosce o stan jelit. Najczęściej dieta zalecana jest osobom borykającym się z zespołem jelita drażliwego lub z problemami z trawieniem. Sprawdź, które produkty Low FODMAP powinny znaleźć się w Twoim jadłospisie, aby pozbyć się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, a które z nich lepiej wykluczyć. Jedno jest pewne, stosowanie się do listy zalecanych produktów może przynieść pożądane efekty i ulgę w postaci braku dokuczliwych objawów. Więcej szczegółów znajdziesz w artykule!

Jakie produkty Low FODMAP włączyć do swojego jadłospisu?

Głównym założeniem diety Low FODMAP jest wykluczenie produktów spożywczych, obfitujących w mono-, di-, oligosacharydy oraz poliole
, które słabo wchłaniają się w jelitach i łatwo w nich fermentują, powodując nadmierne wzdęcia i bóle brzucha. Ludzie borykający się z zespołem jelita drażliwego mają bardziej wrażliwe i ruchliwe jelita, których mięśnie odpowiadają silnymi skurczami. Zaostrzenie choroby uwidacznia się również w czasie stresujących sytuacji, a samo występowanie tej jednostki chorobowej może wiązać się z silnym wpływem czynników psychospołecznych. W przypadku niepokojących objawów warto wykonać dalszą diagnostyką w celu wyeliminowania chorób zapalnych jelit czy celiakii. Na rozwój IBS ma wpływ również to, co jemy. Warto więc mieć to na uwadze, komponując swoje codzienne posiłki.
Zakłada się, że dieta oparta o małą zawartość FODMAP (fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i alkoholi wielowodorotlenowych) to skuteczna forma leczenia dietetycznego tej choroby. Liczne badania wykazują, że dieta o niskiej zawartości FODMAP jest w stanie zmniejszyć objawy ze strony przewodu pokarmowego i poprawić jakość życia osób cierpiących na IBS w porównaniu do pacjentów stosujących tradycyjną dietę lub niezważających na to, co znajduje się w ich codziennym jadłospisie.
Dieta Low FODMAP – produkty dozwolone

Poniżej przedstawiamy listę produktów o niskiej zawartości FODMAP
. Należy jednak pamiętać, że nie jest to dieta na całe życie, a jedynie pierwszy etap, który po kilku tygodniach należy przerwać ze względu na możliwe niedobory.

Sprawdź produkty Low FODMAP z danych grup żywnościowych, które możesz spożywać przy problemach z jelitem drażliwym.

NABIAŁ:
  • mleko i przetwory mleczne bez laktozy,
  • jajka

WARZYWA:
  • ogórek,
  • pomidor,
  • cukinia,
  • marchew,
  • ziemniak,
  • sałata,
  • papryka.

OWOCE:
  • pomarańcze,
  • jagody,
  • truskawki,
  • maliny,
  • mandarynki,
  • kiwi,
  • papaja.

PRODUKTY ZBOŻOWE:
  • mąka ryżowa,
  • makaron ryżowy,
  • mąka kukurydziana,
  • płatki kukurydziane,
  • makaron kukurydziany,
  • ryż,
  • kasza gryczana.

MIĘSO, RYBY I OWOCE MORZA:
  • wołowina,
  • kurczak,
  • indyk,
  • wieprzowina,
  • baranina,
  • pstrąg,
  • łosoś,
  • dorsz,
  • tuńczyk,
  • krewetki,
  • homar,
  • ostrygi.

ORZECHY I NASIONA:
  • orzechy ziemne,
  • masło orzechowe,
  • makadamia,
  • pestki dyni.

INNE:
  • tofu,
  • syrop klonowy,
  • herbata,
  • dżem truskawkowy,
  • masło,
  • zamiast mleka możesz stosować niektóre napoje roślinne tj. napój sojowy, napój ryżowy.
Włączenie wyżej wymienionych produktów do diety może przyczynić się do poprawy funkcjonowania jelit. Bardzo ważne jest również uważne czytanie etykiet i zwracanie uwagi na to, co znajduje się w składzie. Do gotowych mieszanek przyprawowych i mięs często dodaje się czosnek i cebulę. Podobnie jest w przypadku produktów zawierających sztuczne środki słodzące. Do przekąsek dla diabetyków, niektórych jogurtów, soków czy gum bez cukru dodaje się słodziki. Należy zwrócić uwagę również na produkty zawierające dodatek syropu glukozowo-fruktozowego. Dzięki uważnemu czytaniu etykiet możemy mieć pewność, że wybierane przez nas produkty zaliczają się do grona Low FODMAP, a rezultacie będą pozytywnie oddziaływać na pracę i kondycję jelit.
Odpowiednio ułożony jadłospis składający się w głównej mierze z produktów FODMAP może przyczynić się do złagodzenia objawów IBS takich jak: wzdęcia, zaparcia czy bóle brzucha. Przed przystąpieniem do komponowania posiłków warto jednak zasięgnąć opinii lekarza lub dietetyka, który doradzi w kwestiach związanych z tym, w jaki sposób łączyć ze sobą produkty, oraz jak dbać o jelita za pomocą Low FODMAP. Warto być świadomym tego, że każda dieta eliminacyjna wiąże się z ryzykiem niedoborów, dlatego warto być pod stałą opieką specjalisty.

Produkty Low FODMAP
w diecie osób chorujących na IBS mogą przyczynić się do poprawy odporności oraz niższego poziomu cytokin prozapalnych. Jeśli masz dość bólu brzucha i innych nieprzyjemnych dolegliwości, które wiążą się z zespołem jelita drażliwego, to zastanów się nad tym, jak poprawić swoje nawyki żywieniowe i co zrobić, aby wesprzeć pracę Twojego układu pokarmowego.
Zapraszamy również do zapoznania się ze wpisem na temat tego, jak leczyć zespół jelita drażliwego za pomocą diety. Na naszym blogu znajdują się artykuły, które pomogą poszerzyć wiedzę na temat tej jednostki chorobowej. Zapraszamy do lektury!