Uwielbiasz jesień i zimę za niezwykle przytulną atmosferę, sprzyjającą jak żadna inna zaszyciu się pod kocem z kubkiem parującej herbaty? Świetnie się składa – wiesz, że razem z przyjemnością pod kątem walorów smakowych możesz zafundować swojemu organizmowi prawdziwą terapię wzmacniającą? Pokonaj przeziębienia, rozgrzej ciało, nasyć kubki smakowe i pobudź układ odpornościowy. Poznaj nasze ulubione przepisy na rozgrzewające herbaty na jesień!

Zalety rozgrzewających herbat na jesień

Herbaty rozgrzewające to nie tylko przyjemność dla podniebienia i sposób na relaks – dzięki swoim składnikom pozwalają pozwolą regulować temperaturę ciała w chłodniejsze dni. W okresie, w którym rzadziej odczuwamy pragnienie, świetnie uzupełniają nawodnienie organizmu na co dzień, a do tego bardzo często zawierają składniki, które samoistnie wspomagają układ immunologiczny – zaliczymy do nich np. kurkumę, imbir czy pieprz cayenne. Jakie są nasze ulubione przepisy na tę porę roku?

Herbaty rozgrzewające – przepisy na długie wieczory

Herbata malinowo-różana

Słodki napar dla miłośników owocowo-kwiatowych połączeń i tych, którzy nie chcą lub nie powinni pić czarnej herbaty np. ze względu na zawartość kofeiny.

Składniki

  • 1 garść suszonych owoców róży,
  • 1 łyżka soku z malin (idealnie, jeśli jest domowy),
  • 2-3 goździki,
  • 1 szczypta cynamonu,
  • ½ cytryny,
  • ½ pomarańczy.

Przygotowanie

Do dużego kubka wsyp różę, goździki i cynamon. Całość zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut, by zrobić napar. Po tym przelej go np. przez sitko, by odcedzić, a do pozostałego płynu dodaj sok z malin. Cytrynę i pomarańczę obierz i odkrój po plasterku (wrzuć go na końcu w całości). Resztę owoców wyciśnij do środka.

Dlaczego warto?

  • Owoce dzikiej róży mają działanie przeciwzapalnie i moczopędne. Co więcej, działają bardzo silnie przeciwrodnikowo oraz stanowią cenne źródło witamin (m.in. A, E, K oraz witaminy z grupy B oraz witaminy C – to prawdziwy polski superfood!).
  • Sok z malin – najlepiej domowy albo koniecznie o dobrym składzie! – obniża gorączkę, działa napotnie, przeciwkaszlowo oraz jest bogaty w witaminy C, E, B6, B12. Dzięki temu jest bardzo pomocny w leczeniu przeziębienia i grypy. Dzięki temu, że jest niedrogi, powszechny, łatwo dostępny i prosty w przygotowaniu jest dodatkiem na każdą kieszeń.

Herbata korzenna

Cudowny sposób na poczucie świąt już w październiku! To bardzo prosty w wykonaniu napar z czarnej herbaty, który w połączeniu ze słodyczą miodu, kwaskowatością cytryny i niezwykłym aromatem przypraw korzennych zachwyci i natychmiast rozgrzeje cały organizm.

Składniki

  • 1 kubek czarnej herbaty, najlepiej z dodatkiem bergamotki
  • 3 plasterki obranego imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 1 plaster pomarańczy
  • ½ plasterka cytryny
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

Czarną herbatę, najlepiej sypaną, zalej przegotowaną wodą o temperaturze 90 stopni (w praktyce: zagotuj wodę, odczekaj minutę i zaparz herbatę), razem z cynamonem, imbirem i goździkami. W międzyczasie dodaj do środka przekrojony na pół plasterek pomarańczy oraz cytryny, a całość – jeśli chcesz – po odczekaniu kilku minut dosłódź miodem.

Dlaczego warto?

  • Imbir nie tylko wzbogaci smak każdej herbaty, nadając mu ostrości i wyrazistości, lecz także wspomoże pracę Twojego organizmu. Ma bowiem szerokie działanie antybakteryjne, orzeźwiające, a nawet przeciwbólowe. Jest dobry jako element profilaktyki i pomoc w leczeniu początków przeziębienia czy grypy.
  • Cynamon działa rozgrzewająco, antybakteryjne, odświeża oddech, obniża cholesterol, reguluje trawienie, pomaga zwalczać zmęczenie (co szczególnie cenne w trakcie nauki – jeśli studiujesz, pamiętaj o tym w sesji zimowej, albo poleć swojemu dziecku!)
  • Goździki odświeżają oddech i działają przeciwbakteryjne. To także naturalny środek na ból zęba, a to wszystko dzięki obecności eugenolu.
  • Cytrusy mają wysoką zawartość witaminy C, która poprawia odporność, dba o kondycję naczyń krwionośnych oraz wspomaga trawienie.
  • Miód świetnie wspomaga organizm w walce z przeziębieniem i łagodzi ból gardła, a do tego działa przeciwbakteryjnie.

Herbatka z róży, bzu, aronii i jarzębiny

Świetna herbata rozgrzewająca organizm z dodatkiem słodko-kwaśnych owoców!

Składniki

  • 1 łyżeczka: suszu z owoców róży, bzu czarnego, aronii i jarzębiny,
  • 2 łyżki soku z malin,
  • 1 szczypta mielonego imbiru (albo plasterek 1 cm świeżego),
  • 1 łyżeczka miodu.

Przygotowanie

Owoce oraz imbir wrzuć do kubka, zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw do naciągnięcia. Po chwili dodaj miód i gotowe!

Dlaczego warto?

  • Owoce czarnego bzu mają właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Dobrze wpływają na pracę dróg moczowych i układu trawiennego. Działają bakteriobójczo i wirusobójczo, a przy tym pomagają oczyścić organizm z toksyn.
  • Aronia stanowi silny przeciwutleniacz, chroni przed wirusami, grzybami i bakteriami. Dzięki zwartym bioflawonoidom (kwercetyna, rutyna) wspomaga budowanie odporności.
  • Jarzębina jest bogatsza w witaminę C niż cytryna oraz ma większa ilość karotenu niż marchewka! Pokochasz ją za smak, zawartość witamin i minerałów. Polecana przy awitaminozie, osłabionej odporności oraz podczas rekonwalescencji.

Herbata lipowa

Prawdziwa klasyka herbat rozgrzewających w najlepszym, ziołowym wydaniu!

Składniki

  • ½ łyżki kwiatów lipy,
  • ¾ szklanki wrzątku,
  • 1 łyżeczka miodu / soku malinowego.

Przygotowanie

Zalać pół łyżki ziół wrzątkiem. Parzyć 15 minut pod przykryciem. Odstawić na 10 minut i przecedzić. Można osłodzić zioła łyżeczką miodu lub sokiem malinowym.

Dlaczego warto?

Kwiat lipy nadaje naparowi miodowego aromatu, rozgrzewa, działa napotnie, przeciwgorączkowo i uspokajająco.