Stosowanie odpowiedniej diety pozwala zmniejszyć różne dolegliwości zdrowotne, może doprowadzić do znacznej poprawy ogólnego stanu zdrowia, a nawet w niektórych przypadkach może być najważniejszym elementem profilaktyki oraz leczenia. Jaki związek ma dieta z najczęstszymi dolegliwości zdrowotnymi i chorobami przewlekłymi?
Najczęstsze dolegliwości zdrowotne a odżywianie
Dobrze skomponowana dieta pomaga nie tylko w uzyskaniu czy utrzymaniu atrakcyjnego wyglądu, ale także w dbaniu o swoje zdrowie. Zdarza się jednak, że z różnych powodów czegoś w niej brakuje. Wtedy na złe efekty nie trzeba długo czekać – nieodpowiednia dieta sprawia, że pojawiają się pewne dolegliwości zdrowotne. Tymczasem właśnie dzięki właściwie dobranej diecie można się pozbyć niektórych problemów w funkcjonowaniu naszego organizmu, jak również im zapobiec. Jakie znaczenie ma dieta w różnych dolegliwościach zdrowotnych? Poniżej krótka ściągawka!
- Zaparcia – główną przyczyną zaparć jest niedobór błonnika pokarmowego w diecie. Zaleca się spożycie co najmniej 14 g/1000 kcal/dobę, lub od 25 do 30 g/dobę. Należy też zwrócić uwagę na ilość wypijanych płynów.
- Wzdęcia – to jeden z uporczywych objawów niestrawności. Zazwyczaj problem ze wzdęciami jest wynikiem sumowania się kilku czynników – słabo urozmaiconej diety, nieregularnego spożywanie posiłków i częstego sięgania po produkty, które prowadzą do wzdęć (np. gazowane napoje i alkohol).
- Biegunki – tego typu problemy są najczęściej wynikiem zakażenia wirusowego lub zatrucia, ale jeśli pojawiają się często, mogą być objawem nietolerancji niektórych pokarmów. W pierwszym przypadku można sobie szybko pomóc sięgając po produkty o działaniu zapierającym, np. marchew, ryż, duszone jabłka, banany i sucharki. Dobrze działają też jagody lub herbatka z suszonych jagód. Podczas biegunki bardzo ważne jest nawadnianie – duże ilości wody i dodatkowo herbatki ziołowe (miętowa, rumiankowa, koperkowa). Jeżeli jednak biegunki występują dosyć często lub długo się utrzymują, w tym przypadku konieczne może okazać się przeprowadzenie całego procesu zmian w diecie – eliminacja źle tolerowanych pokarmów i zastąpienie je innymi.
- Przeziębienia – jeżeli często zdarza nam się chorować, to znak, że powinniśmy wzmocnić naszą odporność. W tej sytuacji należy sięgnąć po naturalne probiotyki – są w jogurtach, kefirach – i prebiotyki (w płatkach owsianych, pieczywie razowym i graham, bananach, porach, cebuli, czosnku, ziemniakach). Na odporność wpływają też witaminy (w szczególności A i C) oraz składniki mineralne (m.in. żelazo, selen, cynk i kwasy omega-3). Oczywiście najlepiej dostarczyć odpowiednią ilość tych elementów również w naturalny sposób – z owoców, warzyw, ryb morskich, oliwy i olejów roślinnych.
- Anemia – niedokrwistość jest konsekwencją niedoboru żelaza w organizmie. Jeżeli przypuszczamy, że cierpimy na anemię, to najpierw powinniśmy udać się do lekarza, który zleci badanie krwi, a jeśli wynik potwierdzi nasze podejrzenia, zaleci przyjmowanie preparatu żelaza. Dieta ma znaczenie w zapobieganiu anemii, ale również może wspomagać proces leczenia. Produkty bogate w żelazo to żółtko jaj, natka pietruszki, brokuły, fasola, groch, czerwone mięso, czerwone i zielone warzywa, chleb żytni pełnoziarnisty, mleko i produkty mleczne.
Dieta, która leczy – dietorerapia
Dobór diety a dolegliwości zdrowotne mają ze sobą ścisły związek. Dieta pozwala nie tylko poradzić sobie z powszechnymi dolegliwościami zdrowotnymi. W przypadku niektórych chorób pełni ona szczególną rolę, gdyż jest bardzo istotnym elementem profilaktyki i leczenia. Poza nasuwającymi się od razu jednostkami chorobowymi typu otyłość, cukrzyca czy celiakia, dotyczy to także problemów zdrowotnych pozornie niezwiązanych z żywieniem. Istnieje szereg schorzeń z grupy chorób metabolicznych, w przypadku których ogromne znaczenie ma nasz sposób odżywiania. Można do nich zaliczyć m.in.:
- choroby układu pokarmowego (m.in. choroby zębów i jamy ustnej, choroby wrzodowe, choroby refluksowe, zaparcia, gazy, biegunki, choroba Leśniowskiego-Crohna czy zespół jelita drażliwego),
- choroby układu krążenia (nadciśnienie, niedokrwienna choroba serca, przewlekła niewydolność serca),
- choroby wątroby i dróg żółciowych (kamica żółciowa, marskość, stany zapalne),
- choroby nerek (kamica nerkowa i niewydolność nerek),
- choroby układu kostno-stawowego (osteoporoza, reumatoidalne zapalenie stawów, choroba zwyrodnieniowa stawów),
- choroby oczu (jaskra, zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej),
- inne choroby metaboliczne (np. dna moczanowa czy porfiria).
W przypadku wszystkich wymienionych chorób dieta powinna być dostosowana indywidualnie do potrzeb konkretnej osoby i jej stanu zdrowia. Właściwie prowadzone odżywianie pozwala złagodzić objawy oraz zmniejszyć negatywne odczucia związane z występowaniem choroby, jak również zatrzymać czy spowolnić jej postępowanie. Tak naprawdę leczenie wszystkich układów naszego organizmu powinno być wspierane przez dietę.