Przepis na wegański budyń jaglany
- Przepis na 1-2 porcje
- Czas przygotowania: 10 minut
Wegański budyń jaglany sposób przygotowania:
Składniki:
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 350ml mleka ryżowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1 łyżka syropu klonowego
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, następnie mielimy na mąkę.
Podgrzewamy szklankę mleka roślinnego z dodatkiem oleju. Do pozostałej części mleka dodajemy zmieloną kaszę jaglaną, pastę waniliową oraz syrop klonowy, mieszamy.
Do gorącego mleka wlewamy roztwór jaglany i gotujemy stale mieszając aż do zgęstnienia masy.
Gotowy budyń jaglany przekładamy do miseczki i dekorujemy ulubionymi owocami. Smacznego!
Polecamy sprawdzić inne przepisy na słodkie desery, takie jak deser z nasionami chia czy przepis na fit ciasteczka.