Budyń jaglany przepis: wegański i bezglutenowy

Przepis na wegański budyń jaglany

  • Przepis na 1-2 porcje
  • Czas przygotowania: 10 minut

Wegański budyń jaglany sposób przygotowania:

Składniki:

  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 350ml mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, następnie mielimy na mąkę.

Podgrzewamy szklankę mleka roślinnego z dodatkiem oleju. Do pozostałej części mleka dodajemy zmieloną kaszę jaglaną, pastę waniliową oraz syrop klonowy, mieszamy.

Do gorącego mleka wlewamy roztwór jaglany i gotujemy stale mieszając aż do zgęstnienia masy.

Gotowy budyń jaglany przekładamy do miseczki i dekorujemy ulubionymi owocami. Smacznego!

Polecamy sprawdzić inne przepisy na słodkie desery, takie jak deser z nasionami chia czy przepis na fit ciasteczka.