Domowy budyń z mąki pełnoziarnistej: przepis

Szukacie przepisu na szybkie, pożywne i zdrowe śniadanie? Polecamy budyń z mąki pełnoziarnistej – robi się go błyskawicznie i syci na długo.

Składniki na budyń z mąki pełnoziarnistej:

  • 200 ml mleka chudego (może być roślinne)
  • 5 łyżek mąki graham lub razowej (typ 1850 lub 2000) – polecamy mąkę pszenną lub żytnią
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ksylitol (cukier z brzozy) lub stewia (ilość wg upodobań)
  • opcjonalnie pół łyżeczki karobu

Jesteś ciekawy tego, jakie jest Twoje zapotrzebowanie na kalorie? Wypróbuj nasz kalkulator BMR – on Ci powie całą prawdę.

Jak przygotować domowy budyń z mąki pełnoziarnistej?

Mleko podgrzewamy, gdy zacznie wrzeć, ściągamy z palnika i dodajemy mąkę, cynamon, ksylitol i karob. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą metalowego mieszadełka (trzepaczki), a następnie ponownie wkładamy na palnik. Podgrzewamy jeszcze ok. pół minuty, cały czas mieszając, aby budyń nie przywarł do garnka. Następnie przelewamy do miseczki i dekorujemy startą gorzką czekoladą lub ulubionymi konfiturami.

Smacznego! 🙂

Sprawdź również przepis na dietetyczną granolę!