Budyń z mąki pełnoziarnistej – przepis

Budyń z mąki pełnoziarnistej – przepis

Szukacie przepisu na szybkie, pożywne i zdrowe śniadanie? Polecamy budyń z mąki pełnoziarnistej – robi się go błyskawicznie i syci na długo.

Co potrzebujecie: – 200 ml mleka chudego (może być roślinne), – 5 łyżek mąki graham lub razowej (typ 1850 lub 2000) – polecamy mąkę pszenną lub żytnią, – pół łyżeczki cynamonu, – ksylitol (cukier z brzozy) lub stewia (ilość wg upodobań), – opcjonalnie pół łyżeczki karobu.

Mleko podgrzewamy, gdy zacznie wrzeć, ściągamy z palnika i dodajemy mąkę, cynamon, ksylitol i karob. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą metalowego mieszadełka (trzepaczki), a następnie ponownie wkładamy na palnik. Podgrzewamy jeszcze ok. pół minuty, cały czas mieszając, aby budyń nie przywarł do garnka. Następnie przelewamy do miseczki i dekorujemy startą gorzką czekoladą lub ulubionymi konfiturami.

Smacznego!

Zamów