Szukacie przepisu na szybkie, pożywne i zdrowe śniadanie? Polecamy budyń z mąki pełnoziarnistej – robi się go błyskawicznie i syci na długo.
Składniki na budyń z mąki pełnoziarnistej:
- 200 ml mleka chudego (może być roślinne)
- 5 łyżek mąki graham lub razowej (typ 1850 lub 2000) – polecamy mąkę pszenną lub żytnią
- pół łyżeczki cynamonu
- ksylitol (cukier z brzozy) lub stewia (ilość wg upodobań)
- opcjonalnie pół łyżeczki karobu
Jesteś ciekawy tego, jakie jest Twoje zapotrzebowanie na kalorie? Wypróbuj nasz kalkulator BMR – on Ci powie całą prawdę.
Jak przygotować domowy budyń z mąki pełnoziarnistej?
Mleko podgrzewamy, gdy zacznie wrzeć, ściągamy z palnika i dodajemy mąkę, cynamon, ksylitol i karob. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą metalowego mieszadełka (trzepaczki), a następnie ponownie wkładamy na palnik. Podgrzewamy jeszcze ok. pół minuty, cały czas mieszając, aby budyń nie przywarł do garnka. Następnie przelewamy do miseczki i dekorujemy startą gorzką czekoladą lub ulubionymi konfiturami.
Smacznego! 🙂
Sprawdź również przepis na dietetyczną granolę!