Dieta dr Ewy Dąbrowskiej

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej – walka z toksynami (i nadwagą) w dwóch etapach

Bardzo często przechodzimy na dietę, gdyż chcemy uporać się z nadwagą czy otyłością lub potrzebujemy zwalczyć nadmiaru toksyn w organizmie. A gdyby tak połączyć obydwie możliwości w jedną dietę oraz zyskać szczupłą sylwetkę i zdrowe ciało? Z pomocą przychodzi dieta dr Ewy Dąbrowskiej. Jakie są jej zasady? Co można, a co jest bezwzględnie zakazane? A przede wszystkim, jakie zalety przynosi tak opracowana kuracja?

Nowatorska dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej

Ewa Dąbrowska jest doktorem nauk medycznych. Nowatorska dieta warzywno-owocowa, która została przez nią opracowana, jest wynikiem przeprowadzonych badań, które z kolei wzięły się z zainteresowania rolą żywienia w leczeniu chorób cywilizacyjnych. Doktor Ewa Dąbrowska zapoczątkowała te działania, podczas pisania pracy doktorskiej. Dziś z propozycji jej jadłospisu, a właściwie diety oczyszczająco-odchudzającej, korzysta wiele osób.

Mówimy tak naprawdę o głodówce leczniczej, bo pierwszy etap tej diety to spożywanie tylko pewnych gatunków warzyw i owoców, przez co dzienny bilans kaloryczny nie przekracza 600 kcal. Co więcej, taka głodówka może trwać kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt dni. Tak niskie spożycie kalorii sprawia, że poza oczyszczaniem organizmu z toksyn, zaczyna się tracić zbędne kilogramy i to w niemałej ilości. Stąd określenie, iż jest to dieta oczyszczająco-odchudzająca.

Zalety głodówki leczniczej

Mała kaloryczność spożywanych posiłków, nie tylko na pierwszym, ale i na drugim etapie diety, kiedy jadłospis zaczyna być bogatszy w konkretne grupy produktów spożywczych, owocuje spadkiem masy ciała. Z tej diety mogą korzystać zatem osoby otyłe bądź zmagające się z nadwagą. Dieta dr Dąbrowskiej ma na celu całkowicie usunąć z organizmu nagromadzone toksyny. Ponadto staje się doskonałym sposobem na zmianę codziennych nawyków żywieniowych. Przez kolejne tygodnie trwania diety organizm zaczyna znacznie lepiej funkcjonować, dlatego łatwiej przekonać się do ograniczenia produktów wysoko przetworzonych. Stopniowo stabilizowana praca poszczególnych narządów i układów, a także zaspokojenie zapotrzebowania na konkretne witaminy i minerały sprawia, że przechodzi chęć na podjadanie, sięganie po słodkie i słone przekąski, a nawet ulubione napoje gazowane. Przeczytaj także więcej o tym, jak nie podjadać między posiłkami.

Zasady diety dr Dąbrowskiej

Dieta Dąbrowskiej nie należy do wysoce restrykcyjnych i uciążliwych. Ze względu na dobór poszczególnych produktów żywnościowych na obydwu etapach diety, nie trzeba zmagać się z uczuciem ssania w żołądku, a także znacznym pogorszeniem samopoczucia, co zdarza się w przypadku wielu diet oczyszczających. Kryzysy związane z osłabieniem, bólami głowy czy problemami układu pokarmowego mogą wystąpić, ale trwają maksymalnie 3 dni.

Osoby, które zdecydują się na taki sposób oczyszczania i odchudzania, mają przed sobą dwa etapy. Pierwszym z nich jest odtruwanie, czyli cykl trwający nawet do kilkudziesięciu dni. Bazuje na wcześniej wspomnianym spożywaniu tylko warzyw niskoskrobiowych oraz owoców niskocukrowych. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej na tym etapie pozwala spożywać warzywa korzeniowe, kapustne, cebulowe, liściaste, dyniowate oraz psiankowate. Z owoców zaś można wybierać jabłka, jagody, grejpfruty i cytryny.

Taki sposób żywienia wbrew pozorom może być urozmaicony, ponieważ warzywa i owoce spożywa się w formie surówek, sałatek, ale też w postaci gotowanej, soków czy zup. Można również przyrządzić leczo, pamiętając jedynie o tym, by nie dodawać do niego tłuszczów.

Na tym etapie niedozwolony jest również biały cukier. Należy całkowicie zrezygnować z białej mąki oraz produktów wysoko przetworzonych.
Drugi etap w diecie dr Ewy Dąbrowskiej to wychodzenie z diety, kiedy organizm został w dużej mierze oczyszczony. Kluczowym elementem jest zmiana nawyków żywieniowych na stałe i stosowanie racjonalnego jadłospisu, którego podstawą wciąż będą warzywa i owoce, ale już dużo bardziej urozmaicone. Poza tym do jadłospisu można włączyć produkty mleczne, orzechy, chleb razowy, kaszę, a także ziarna.

Pomimo tego, iż jest to drugi etap, kiedy można już teoretycznie „normalnie” jeść, należy także zrezygnować z części dotąd spożywanych produktów. Wykluczamy słodycze, żółty ser, słone przekąski, kawę i herbatę, alkohol, napoje gazowane czy żywność w proszku.

Kto może stosować tę dietę?

Z leczniczej głodówki, która łączy w sobie efekty diet odchudzających i oczyszczających oraz normalizujących pracę organizmu, skorzystają osoby, które w dużej mierze chcą się pozbyć nadmiaru kilogramów, ale i osoby zmagające się z różnorodnymi schorzeniami.

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej jest polecana osobom mającym słaby układ odpornościowy, a co za tym idzie, często zmagającym się z infekcjami wszelkiego rodzaju. Na tę dietę mogą przejść osoby ze schorzeniami neurologicznymi, ale i problemami z zaburzeniami gospodarki hormonalnej.

Większe pokłady energii, lepsza kondycja, wzmocnienie, poprawa funkcjonowania układu odpornościowego i skuteczniejsze odpieranie ataków mikrobów – na to wszystko można liczyć, jeśli przez kilka tygodni będziemy się stosować do zaleceń diety dr Ewy Dąbrowskiej. 

Sprawdź także inne rodzaje diet, takie jak dieta wątrobowa czy dieta kopenhaska.