Przepis na dietetyczną granolę
Składniki:
- płatki owsiane 400 gram
- płatki migdałów 30 gram
- siemię lniane 6 łyżek
- żurawina suszona 30 gram
- orzechy włoskie 30 gram
- miód 6 łyżek
- cynamon 1 łyżka
Sposób przygotowania domowej granoli
Wsyp do dużej miski 200 gram płatków owsianych i dodaj do nich kolejno wszystkie składniki (płatki migdałów, siemię lniane, żurawinę, orzechy włoskie), wymieszaj.
Posyp wszystko cynamonem i dodaj 6 łyżek miodu. Raz jeszcze wszystko wymieszaj aż wyjdzie Ci kleista masa. Tak naprawdę ilość i proporcje składników możesz zmieniać zgodnie ze swoimi upodobaniami.
Rozgrzej piekarnik na 175 stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie całą masę na blaszce. Piecz 20 min.
Gdy granola już się upiecze, wystaw blaszkę do wychłodzenia, po czym połam ją na części i wsyp do szczelnego słoja.
Zjadaj ją z jogurtem i świeżymi owocami 🙂 Pyyyycha!
Smacznego!
Polecamy sprawdzić również przepis na placuszki ze szpinakiem i przepis na krem a’la nutella!