Dzisiejszy przepis na owocowy mus urzeknie Was prostotą, szybkim przygotowaniem i smakiem. Koniecznie wypróbujcie!
Interesuje Ciebie dieta wegetariańska, ale martwisz się o to, czy przechodząc na nią, dostarczysz do swojego organizmu odpowiednią ilość mikroelementów? Wypróbuj naszą zbilansowaną dietę – Be Diet Vege.
Jak przygotować domowy mus owocowy?
Składniki:
- 800 g owoców – polecamy truskawki, maliny, jagody, jeżyny, porzeczki, jabłka, morele lub ich mix,
- ksylitol (cukier z brzozy) lub stewię (ilość w zależności od preferencji smakowych),
- sok z połówki cytryny,
- opcjonalnie cynamon lub ziarenka z laski wanilii.
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone owoce wkładamy do garnka, dolewamy niewielką ilość wody (aby przykryła dno) i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy przez kilka minut. Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Jeśli masa jest zbyt rzadka, można odcedzić nadmiar wody. Dodajemy sok z cytryny, ksylitol lub stewie i miksujemy z owocową masą do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec przekładamy do wyparzonych słoików.
Taki mus przechowywany w lodówce będzie nadawać się do spożycia przez ok. 2 tygodnie, w zamrażarce – przez co najmniej 3 miesiące.
Smacznego! 🙂
Wypróbujcie także przepis na puszysty fit sernik z migdałami oraz ciasteczka owsiane fit!