Aromatyczne desery z wykorzystaniem jesiennych sezonowych owoców i warzyw

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do stwierdzenia, że każda pora roku niesie ze sobą inne zapachy, smaki czy wrażenia wzrokowe. Do każdej z nich przypisany jest również inny kolor. Czym pachnie więc jesień? Jakie kulinarne akcenty są w tym czasie najpopularniejsze? Przedstawiamy przepisy na jesienne desery z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw. Dowiedz się, jak przyrządzić je w swojej kuchni! 

Co znajdziesz w artykule?

Desery na jesień – postaw na sezonowe produkty

Jesień to wyjątkowa pora roku dla miłośników sezonowych produktów. Owoce i warzywa w tym czasie dają wiele możliwości do eksperymentowania w kuchni i poznawania nowych smaków. Wrzesień, październik i listopad to miesiące, w których na sklepowych półkach i bazarach pojawiają się jabłka, śliwki, dynie i wiele innych dobroci. Z ich udziałem można stworzyć rozgrzewające potrawy, jak i pyszne jesienne desery, które będą przywodzić na myśl wspomnienia dzieciństwa. Sięgając po sezonowe produkty, możemy mieć pewność, że w tym czasie są najsmaczniejsze i mają najwięcej witamin i składników odżywczych. Co więcej, przygotowując jesienne desery w swoim domu, unikniemy sytuacji, w której domownicy będą podjadać przetworzone i pełne cukru słodycze na rzecz domowych i aromatycznych wypieków. 

Jakie desery jesienne przygotować w swoim domu?

W jesiennym menu nie może zabraknąć jabłek, które nie zawierają cholesterolu ani soli, są niskokaloryczne, a do tego posiadają dużo błonnika i śladowe ilości tłuszczu. Jak wynika z oksfordzkich obliczeń, gdyby osoby dorosłe niezależnie od wieku zjadały codziennie dodatkową porcję owoców lub warzyw, co roku można byłoby uniknąć 11 000 zgonów z powodu chorób układu krążenia, dlatego tak ważne jest to, aby wdrożyć je do swojego jadłospisu. 

1. Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem

Składniki na 4 porcje:

      • 120 g suchej kaszy jaglanej (1/2 szklanki)
      • 500 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
      • 1 op. cukru wanilinowego
      • 1 kg jabłek  
      • 2 łyżki cukru trzcinowego
      • 2 łyżeczki cynamonu
      • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

      • Ugotować kaszę jaglaną: suchą kaszę kilkakrotnie przepłukać na sicie ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać mlekiem. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 10 – 15 minut lub do czasu aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynu. Zdjąć pokrywę, wymieszać z cukrem wanilinowym.
      • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać cukier i przez chwilę podgrzewać. Włożyć jabłka, dodać 1 łyżeczkę cynamonu i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze cukrem.
      • Połowę kaszy jaglanej wyłożyć do niedużego naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć uprażone jabłka, przykryć drugą porcją kaszy. Posypać cynamonem i wyłożyć kawałeczki (wiórki) pozostałej łyżki masła. Przykryć folią aluminiową i piec przez ok. 25 minut. Można podać z łyżką gęstego jogurtu naturalnego.

Jakie desery na jesienne wieczory sprawdzą się najlepiej? Warto sięgnąć również po słodkości z wykorzystaniem śliwek, które charakteryzują się wysoką zawartością związków polifenolowych o właściwościach przeciwutleniających. Te jesienne owoce wykazują również działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, a spożywanie ich wiąże się z poprawą funkcji poznawczych i parametrów zdrowia kości oraz obniżeniem czynników ryzyka sercowo-naczyniowego. Spożycie śliwek nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi, co jest związane z wysoką zawartością błonnika w tych owocach. 

2. Pełnoziarniste placki ze śliwkami

Składniki na 4 porcje:

      • 180 g jogurtu naturalnego
      • 2 jajka
      • 2 łyżki oleju roślinnego lub masła
      • 1 i 1/4 szklanki mąki razowej (np. żytniej, pszennej, orkiszowej)
      • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki cynamonu
      • 1 łyżka cukru np. trzcinowego
      • szklanka śliwek węgierek lub innych

Sposób przygotowania:

      • Do miski wlać jogurt, dodać jajka, roztopiony tłuszcz, rozmieszać rózgą lub przez chwilę mikserem na jednolitą masę.
      • Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier, delikatnie wymieszać rózgą, tylko do połączenia się składników.
      • Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Śliwki pokroić na plasterki, usunąć pestki.
      • Nakładać po łyżce masy na patelnię, w masę włożyć pokrojone śliwki i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 minuty (do zrumienienia się spodu).
      • Przewrócić łopatką na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Odłożyć na talerz i powtórzyć z resztą ciasta. Podawać np. polane syropem klonowym.

Jesienne desery można przygotować również z wykorzystaniem dyni. Ze względu na swoją delikatną konsystencję i korzenny smak, doskonale sprawdzi się jako dodatek do rozgrzewających i aromatycznych słodkości. Warto mieć na uwadze, że dynia to warzywo niskokaloryczne, które zalecane jest u osób będących na diecie redukcyjnej. Obfituje w potas, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, a także pomaga kontrolować skurcze mięśni. Warzywo zawiera też dużą ilość antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Jedząc dynię, dostarczamy do organizmu witaminy E i A wspierające również elastyczność skóry i jej kondycję. 

Składniki na 4 porcje:

      • 300 płatków owsianych 
      • 70 g masła
      • 350 g pieczonej dyni 
      • 1 kg zmielonego twarogu
      • 250 mascarpone light 
      • drobno starta skórka z 1 pomarańczy
      • 100 g cukru
      • 1 cukier wanilinowy
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
      • 1 budyń wanilinowy
      • 3 jaja

Sposób przygotowania:

      • Upiec dynię  i odmierzyć potrzebną ilość, dokładnie zmiksować blenderem. Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować mikserem (nie blenderem) ze zmielonym twarogiem i serkiem mascarpone.
      • Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń (proszek) oraz jajka i ponownie zmiksować na jednolitą masę.
      • Płatki zmielić następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
      • Masę serową wyłożyć na spód z płatkami  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 60 minut (w większej tortownicy, np. 26 cm, sernik będzie gotowy wcześniej). Wyjąć, ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i schłodzić w lodówce.

Zapoznaj się z przepisami na jesienne desery i przygotuj dla siebie i swoich bliskich słodkości z sezonowych przysmaków! 

Zapraszamy do zapoznania się z artykułem, w którym podpowiadamy, jakie witaminy na jesień warto dostarczyć swojemu organizmowi.