Wszystkie nasze stany emocjonalne, które odczuwany mają bezpośrednie przełożenie na fizjologiczne, biochemiczne funkcjonowanie naszego organizmu. Radość, smutek, euforia, żal i wiele innych stanów emocjonalnych powoduje wydzielanie specyficznych neuroprzekaźników, hormonów. Podczas określonych stanów doznajemy przyspieszenia akcji serca, lub wręcz przeciwnie. Stany emocjonalne mogą powodować wzrost ciśnienia, zahamowanie procesów trawiennych, wpływać negatywnie na nasz układ immunologiczny obniżając odporność organizmu. Wskutek stresu nasilają się się procesy kataboliczne w organizmie, czyli dochodzi do rozpadu wielu związków i struktur organizmu w szczególności lipidowych i białkowych. Stan ten pogarsza wydolność fizyczną i psychiczną, i powoduje wytworzenie znaczniej ilości wolnych rodników, które są przyczyna szybszego starzenia się.
Przewlekły stres nie jest obojętny na ilość centymetrów w naszej talii i biodrach. Podczas przewlekłego stresu wydzielane są neuropeptydy które sprzyjają gromadzeniu się tłuszczu. Tłuszcz i cukier w połączeniu ze stresem działa bardziej destrukcyjnie na naszą sylwetkę niż nam się wydaje.
W wyniku przewlekłego stresu wydzielane są hormony takie kortyzol, adrenalina, noradrenalina są to hormony kataboliczne, czyli sprzyjają rozpadowi struktur organizmu. Taki stan rzeczy sprzyja efektowi jojo, gdyż sprzyja rozpadowi tkanki mięśniowej. Gdy ilość tkanki mięśniowej jest pomiejszona, wówczas energochłonność organizmu jest mniejsza. Więc np: gdy stosujemy dietę 2000 kcal i mamy zmniejszoną ilość masy mięśniowej, wówczas organizm może tylu kalorii nie potrzebować, dlatego będzie magazynował ten zapas energii.
W wyniku stresu również ilość wolnych kwasów tłuszczowych we krwi ulega powiększeniu. Wówczas to właśnie kwasy tłuszczowe pełnią rolę substratu energetycznego, a nie glukoza we krwi. Wzrasta wówczas poziom glukozy, a tym samym i insuliny. Wysoki poziom insuliny we krwi sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w okolicach brzucha.
Żeby zniwelować skutki stresu musimy przestrzegać kilku zasad. Zasady te podyktowane są skutkami fizjologicznymi stresu.
– stres obniża odporność, więc należy spożywać produkty bogate w witaminę C, b-karoten np: pomarańcze, brokuły, owoce jagodowe i ciemnozielone warzywa, marchew.
– stres zwiększa rozpad białek organizmu, wiec musimy zwiększyć ilość łatwo przyswajalnego białka. Warto to uczynić z chudych przetworów mlecznych, drobiu i ryb.
– stres zwiększa krzepliwość krwi, tym samym powoduje zwiększenie ryzyka udarów oraz chorób serca. Należy spożywać ryby które zawierają kwasy omega-3 np: łosoś tuńczyk pstrąg.
Dieta ,która przeciwdziała skutkom stresu to zrównoważona dieta. Nie należy zapomnieć o codziennym wysiłku fizycznym, który podwyższa poziom endorfin – hormonów szczęścia. Dieta, jak i wysiłek fizyczny są niezwykle ważne w walce ze stresem. W przypadkach, gdy stres Cie przewyższa pamiętaj, że zawsze możesz skorzystać z pomocy specjalisty.