Sałatka z fasolki szparagowej na zimno to doskonały pomysł na letnie obiady, szczególnie w te dni, kiedy upał przeszkadza na tyle, że jakiekolwiek posiłki na ciepło wydają się niemożliwe. Jeśli znudziły Ci się już codzienne chłodniki z botwinki, wariacje na temat bobu, znaleźliśmy dla Ciebie pełnowartościowe i – co ważniejsze – przepyszne rozwiązanie. Nawet jeśli nie jesteś fanką sałatek, tej możesz zaufać – sałatka z fasolki szparagowej to połączenie idealne! Poznaj zalety tego wartościowego sezonowego warzywa i nie przegap najlepszych miesięcy lata.
Co znajdziesz w artykule?
- Sałatka z fasolki szparagowej – co da Twojemu organizmowi?
- Fasolka na cukrzycę i insulinooporność
- Fasolka na anemię i dla kobiet w ciąży
- Fasolka na cholesterol
- Sałatka z fasolką szparagową – przepis
- Wskazówki
Sałatka z fasolki szparagowej – co da Twojemu organizmowi?
Fasolka szparagowa występuje w dwóch odmianach: żółta i zielona. Obie są równie wartościowe, choć na różne sposoby – żółta zawiera więcej potasu i fosforu, z kolei zielona to prawdziwe bogactwo kwasu foliowego i prowitaminy A. Jeśli uwielbiasz jej smak, nie martw się – można ją jeść cały rok, nawet po sezonie, z tego prostego powodu, że mrożona zawiera tyle samo cennych składników co ta świeża! Nie da się jednak ukryć, że świeża, jędrna fasolka szparagowa w lipcowe upały smakuje najlepiej, prawda? Już dziś możesz zdecydować, czy na jutrzejszy lunch sprawisz sobie sałatkę z fasolki szparagowej żółtej czy zielonej, a dla niezdecydowanych mamy dobre wieści: miks obu jest równie pyszny! A jakie są największe zalety sałatki z fasolką szparagową?
Fasolka na cukrzycę i insulinooporność
Fasola szparagowa ma niski indeks glikemiczny i zaledwie 27 kcal w 100g, a przy tym zawiera mnóstwo błonnika, co powoduje, że jest idealnym produktem dla osób z problemami z glikemią oraz osób na diecie redukcyjnej. A do tego ma wysoki indeks sytości!
Fasolka na anemię i dla kobiet w ciąży
Niewiele jest tak cenionych produktów dla osób z anemią oraz kobiet w ciąży jak fasolka szparagowa, a to wszystko za sprawą bogatej zawartości kwasu foliowego, żelaza niehemowego oraz witaminy B6.
Fasolka na cholesterol
Fasolka szparagowa jest także doskonałym źródłem witamin z grupy A, C, E oraz beta karotenu i flawonoidów, których działanie przeciwnowotworowe i opóźniające starzenie jest szczególnie cenne. Oprócz tego zawarte w fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia oraz obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów – czy mogłoby być lepiej?
Sałatka z fasolką szparagową – przepis, który pokochasz
Komponowanie sałatek wydaje się czasem nieziemsko proste, jednak warto mieć zawsze na uwadze ich odpowiednie zbilansowanie. Dostarcz swojemu organizmowi witamin, mikro- i makroelementów oraz wszystkich niezbędnych składników odżywczych w pysznej formie z naszym przepisem. Proste, naturalne składniki, które znajdziesz w każdym sklepie i szybkie wykonanie – taka właśnie jest sałatka z fasolki szparagowej, którą Ci proponujemy.
Sałatka z fasolki szparagowej z pomidorami i fetą
Będziesz potrzebować:
- 100 g fety
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- szklanka liści bazylii
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka wlej wodę, posól, doprowadź do wrzenia.
- Przygotuj fasolkę. Opłucz ją dokładnie, przytnij końcówki z obu stron.
- Gotową fasolkę wrzuć na gotującą się wodę i gotuj ok. 7-9 minut do miękkości. Możesz samodzielnie ocenić, jaka twardość fasolki Ci odpowiada i wyjąć ją w odpowiednim momencie.
- W międzyczasie pokrój pomidorki na połówki, posiekaj bazylię i zetrzyj lub wyciśnij czosnek, pokrój fetę w kostkę.
- Odcedź fasolkę, a potem włóż ją z powrotem do garnka, w którym się gotowała.
- Dodaj ½ łyżki przygotowanej oliwy, sól oraz pieprz. Wymieszaj.
- Przyprawioną fasolkę wyłóż na półmisek.
- Pozostałe 1 ½ łyżki oliwy wymieszaj z czosnkiem, pomidorkami, posiekaną bazylią, solą oraz pieprzem. Wyłóż tę mieszankę na fasolkę.
- Posyp pokrojoną w kosteczkę fetą.
Gotowe! Rozsmakuj się w letnich warzywach na ciepło lub na zimno. Możesz też sprawdzić nasze inne propozycje na przykład na przepis na mus owocowy – również idealny na lato!
Wskazówki
- Jeśli chcesz, możesz taką sałatkę przełożyć do pojemniczka na lunch – sałatka z fasolki szparagowej do słoika to świetny pomysł na szybki obiad w pracy albo solidne drugie śniadanie!
- Zostało Ci trochę sałatki po posiłku? Nic straconego – spokojnie możesz przechować ją w lodówce i zjeść drugiego dnia.
- Białko z sera feta możesz zastąpić innym, zwróć jednak uwagę na jego zawartość tłuszczu. W diecie wegańskiej dobrze może się tu sprawdzić tofu lub właśnie wegańska feta o dobrym składzie.