Przepis na domowy i zdrowy mus owocowy

Dzisiejszy przepis na owocowy mus urzeknie Was prostotą, szybkim przygotowaniem i smakiem. Koniecznie wypróbujcie!

Interesuje Ciebie dieta wegetariańska, ale martwisz się o to, czy przechodząc na nią, dostarczysz do swojego organizmu odpowiednią ilość mikroelementów? Wypróbuj naszą zbilansowaną dietę – Be Diet Vege.

Jak przygotować domowy mus owocowy?

Składniki:

  • 800 g owoców – polecamy truskawki, maliny, jagody, jeżyny, porzeczki, jabłka, morele lub ich mix,
  • ksylitol (cukier z brzozy) lub stewię (ilość w zależności od preferencji smakowych),
  • sok z połówki cytryny,
  • opcjonalnie cynamon lub ziarenka z laski wanilii.

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone owoce wkładamy do garnka, dolewamy niewielką ilość wody (aby przykryła dno) i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy przez kilka minut. Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.

Jeśli masa jest zbyt rzadka, można odcedzić nadmiar wody. Dodajemy sok z cytryny, ksylitol lub stewie i miksujemy z owocową masą do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec przekładamy do wyparzonych słoików.

Taki mus przechowywany w lodówce będzie nadawać się do spożycia przez ok. 2 tygodnie, w zamrażarce – przez co najmniej 3 miesiące.

Smacznego! 🙂

Wypróbujcie także przepis na puszysty fit sernik z migdałami  oraz ciasteczka owsiane fit!