Państwa położone w pobliżu Morza Śródziemnego są często wybierane jako wakacyjne kierunki. Malownicze plaże, zapierające dech w piersiach widoki, ale również pyszna, lokalna kuchnia. Co jest tajemnicą diety śródziemnomorskiej, że z roku na rok zyskuje coraz większe grono entuzjastów? Zobacz czym wyróżnia się ta kuchnia, na jakich produktach bazuje, a także jakie zalety płyną z jej zastosowania!

Jakie są główne zasady diety śródziemnomorskiej?

Zasady żywieniowe Greków, Włochów, Hiszpanów i Francuzów z terenów południowych są znane na całym świecie, jednak dopiero niedawno dowiedziono, ze oprócz walorów smakowych, dieta śródziemnomorska wykazuje cały szereg czynników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Warto mieć na uwadze, że ten sposób żywienia nie jest regulowany przez jakiekolwiek zalecenia dotyczące ilości spożywanych mikro i makro składników, a opiera się w głównej mierze na włączeniu do jadłospisu konkretnych produktów, które są podstawą wielu tamtejszych dań. I choć dieta śródziemnomorska różni się ze względu na dany region, to większość państw bazuje na podobnych założeniach. Podstawowym nawykiem jest stosowanie dobrej jakości tłuszczów. Do tego grona zalicza się oliwę z oliwek – najlepiej te tłoczoną na zimno – i orzechy. Kolejną zasadą jest włączanie do diety dużej ilości warzyw, owoców i nasion strączkowych. Dieta śródziemnomorska w dużej mierze opiera się na stosowaniu w jadłospisie owoców morza, ryb i fermentowanych produktów mlecznych, będących podstawą wielu regionalnych dań. Warto również dowiedzieć się nieco więcej na temat piramidy diety śródziemnomorskiej, która określa które produkty powinny stać się podstawą jadłospisów, a także które spożywać w niedużej ilości. Piramida diety śródziemnomorskiej zakłada również aktywność fizyczną, ale także…utrzymywanie dobrych relacji z bliskimi.

Dieta śródziemnomorska i jej zalety

Przez wielu określana jest jako sposób na poprawę zdrowia i dobre samopoczucie. To właśnie dieta śródziemnomorska może pochwalić się szeregiem właściwości, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Swoje zastosowanie znalazła w prewencji chorób naczyniowo-serowych, a także w ich wspomaganiu. Jadłospis oparty na produktach pochodzących z Basenu Morza Śródziemnego wykazuje również pozytywne działanie na poprawę stężenia glukozy na czczo, co może przeciwdziałać rozwoju cukrzycy typu 2. Dzięki ograniczeniu spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, dieta śródziemnomorska znacznie obniża ryzyko zawału i miażdżycy. Co więcej, jadłospis oparty na zasadach diety śródziemnomorskiej pozytywnie oddziałuje na pracę mózgu.

Dieta śródziemnomorska jest znana na całym świecie i zgromadziła duże grono entuzjastów. Pełnowartościowy, pyszny i różnorodny jadłospis oparty na zasadach tej kuchni stał się inspiracją dla mieszkańców różnych zakątków świata. Jedno jest pewne – ten sposób żywienia zapewnia nie tylko niezapomniane walory smakowe, ale również pozytywnie oddziałuje na pracę organizmu i może stać się pomocny w profilaktyce wielu chorób.