Dieta fleksitariańska i jej główne założenia

Znana ze względu na swoją elastyczność i brak restrykcyjnych zasad. Mówi się, że to jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania. To właśnie dieta fleksitariańska cieszy się dużą popularnością i coraz częściej jest upatrywana nie tylko jako chwilowa moda, a styl życia, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Nie zwlekaj! Dowiedz się więcej na ten temat!

Najważniejsze zasady fleksitarianizmu

Na początek warto dowiedzieć się, skąd wywodzi się ten sposób odżywiania i poznać jego historię. Teoria pojawiła się już w latach 90, jednak tak naprawdę o fleksitarianizmie zrobiło się głośno w 2008 za sprawą książki, która już w tytule sugerowała, że dieta umożliwia zrzucenie zbędnych kilogramów, a jednocześnie profilaktykę wielu chorób. Nazwa pochodzi od dwóch angielskich słów: flexible (elastyczny) i vegetarian (wegetarianizm). Już po zapoznaniu się ze znaczeniem tego terminu można dojść do wniosku, że dieta fleksitariańska jest zdecydowanie mniej restrykcyjną formą wegetarianizmu. Dlaczego tak się dzieje? Metoda odżywiania nie polega na całkowitym wykluczeniu, a stopniowym ograniczaniu jedzenia mięsa. Głównym założeniem diety fleksitariańskiej jest rezygnowanie ze zwierzęcego białka na rzecz roślinnych odpowiedników. Więcej warzyw, mniej mięsa – to zasada, będąca najważniejszym założeniem tej diety, szczególnie przy tworzeniu jadłospisów.

Jadłospis w diecie fleksitariańskiej

Plan żywieniowy oparty na założeniach fleksitarianizmu polega na ograniczeniu spożywania mięsa, a dokładniej: klasycznych koletów schabowych, kiełbas z grilla, wołowych burgerów, domowych zrazów i wiele innych rodzajów mięsa, a to wszystko na rzecz roślinnych odpowiedników. Fleksitarianizm jadłospis? Co należy włączyć do swojej diety zgodnie z założeniami tego stylu odżywiania? Podstawą jadłospisu powinny być: produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa, nabiał, orzechy i nasiona. Dieta bazuje na łatwo dostępnych produktach, bez konieczności wydawania pieniędzy na egzotyczne składniki. Dieta fleksitariańska zakłada ograniczenie spożywania mięsa do 1-2 razy w tygodniu.

Jakie korzyści płyną ze stosowania tej diety?

Odpowiednio zachowana proporcja między jedzeniem białka roślinnego a zwierzęcego jest kluczowa w kontekście zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Mięso spożywane w dużych ilościach dostarcza dużych ilości soli i tłuszczu, które w nadmiarze mogą powodować wiele dolegliwości. Dieta fleksitariańska może obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ciśnienie, a w rezultacie zmniejszyć ryzyko chorób serca i cukrzycy. Co więcej, regularne spożywanie warzyw, owoców, nabiału i orzechów stwarza możliwość przygotowywania pełnowartościowych posiłków, które uchronią przed otyłością i odgrywają kluczową rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Fleksitarianizm przynosi nie tylko korzyści zdrowotne, ale także dla środowiska. Mając na uwadze aspekty etyczne, świadome kupowanie mięsa ze sprawdzonych źródeł, a także znaczne ograniczenie jego spożywania, przyczynia się do poprawy warunków życia zwierząt w porównaniu z hodowlami, które działają na skalę przemysłową. Mniejszy popyt na mięso może znaczenie poprawić stan środowiska, co pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie planety.

Sprawdź również, dlaczego tłuszcze trans w codziennej diecie nie są wskazane.