Lato w pełni, a do naszych oczu wraz z promieniowaniem słonecznym dopływają w większych ilościach szkodliwe promieniowanie UV. Warto odpowiednio zadbać o swój wzrok. W diecie istnieje wielka siła, która pomoże nam zachować prawidłową kondycję wzroku. Warto pamiętać o wpływie diety na wzrok i na wszystkie aspekty funkcjonowania naszego organizmu. Niektóre z składników żywności mają wybitny wpływ na funkcjonowanie naszego wzroku i to na nich skupimy się w artykule.
Natura wyposażyła nas w skuteczne metody ochrony narządu wzroku. W pożywieniu znajdują się te same składniki, które uczestniczą w procesie widzenia, a także i takie, które działają ochronnie na oczy. Główny prym w procesie widzenia, z składników diety na dobry wzrok należy przypisać witaminie A. Bez tej witaminy niemożliwe było by przekazywanie informacji do mózgu o tym co widzimy. W witaminę A obfitują żółte, czerwone, pomarańczowe warzywa i owoce, a także i jarmuż, szpinak, seler, botwina.
Jak działa luteina na oczy?
Plamka żółta to szczególne miejsce w oku. Jet to punkt o największym zagęszczeniu receptorów odbierających światło. Zatem pełni ona kluczową rolę w procesie widzenia. Nie bez znaczenia została nazwana plamką żółtą – zawiera żółte barwniki, te które występują w żywności. Są to luteina i zeaksantyna. Obniżenie zawartości tych składników może powodować bladość plamki żółtej i problemy z widzeniem. Luteina na oczach ma ponadto zdolność niwelowania szkodliwego promieniowania UV na nasze oczy. W luteinę najbogatsze są zielone warzywa liściaste takie jak jarmuż, szpinak, sałata, a także brokuły. Również pewne ilości tego barwnika występuje w dyni, groszku zielonym, brukselce. Najwięcej zeaksantyny występuje w kukurydzy (zea z łac. – kukurydza), szpinaku, zielonym groszku. Ważne jest żeby przed 40 rokiem życia jak najbardziej wysycić plamkę żółtą luteiną i zeaksantyną ponieważ po tym okresie zapotrzebowanie wzrasta, a przyswajalność składników odżywczych wraz z wiekiem ulega zmniejszeniu.
Wpływ diety na wzrok
Żeby uzyskać jak najwyższą podaż luteiny i zeaksantyny z pożywienia należy daną potrawę poddać obróbce termicznej. Pozwala to na uwolnienie luteiny i zeaksantyny z komórek produktu, dzięki czemu składniki te są łatwiej wchłaniane. Witamina C przez to że stymuluje syntezę kolagenu wpływa na stan naszych naczyń krwionośnych, między innym w oczach. Witamina C jest dla nas bardzo uniwersalnym antyoksydantem. Wraz z witaminą A,E, C, polifenolami niweluje działanie wolnych rodników. W witaminę C bogate są porzeczki, owoce cytrusowe, truskawki. Witamina E zapobiega utlenianiu się wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pełnią istotą rolę funkcjonowaniu narządu wzroku, jak i całego układu nerwowego. W witaminę E szczególnie bogate są oleje roślinne, orzechy włoskie, kiełkach pszenicy. Do prawidłowego działania narządu wzroku potrzebny jest również cynk,i selen. W te składniki bogate są mięso drobiowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy.
Zatem widzimy że dieta to nie tylko kalorie, odchudzanie i kilogramy. Prawidłowe odżywianie to przede wszystkim podaż odpowiednich pokarmów, które wspomagają funkcje naszego organizmu w tym narządu wzroku. Zatem prawidłowe żywienie to zdrowie.
Dieta na dobry wzrok: przepisy
Poniżej przedstawiamy Wam przepis na pyszny obiad, który nie tylko jest zdrowy i dietetyczny, ale również pełny witamin, które są tak ważne dla naszego organizmu. Idealnie wpisuje się w jadłospis diety na poprawę wzroku.
Gołąbki z jarmużu z marchewką i groszkiem oraz kaszą gryczaną
- Energia – 292 kcal
- Białko – 27,1
- Tłuszcz – 4g
- Węglowodany – 45,5
- Błonnik – 9,6g
- Gramatura w przeliczeniu na jedną porcję:
- Jarmuż – 100 g
- Mięso z piersi kurczaka – 80 g
- Seler – 10 g
- Pietruszka korzeń – 5g
- Por – 5g
- Cebula 5 g
- Czosnek – do smaku
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sól, pieprz – do smaku
- Kasza gryczana sucha – 30g
- Marchewka – 90g
- Zielony groszek – 30g
Sposób wykonania:
Selera, pietruszkę ugotuj od wrzącej wody. Pora pokrój w drobne piórka. Zmiel mięso z selerem i pietruszkę. Zetrzyj na tarce cebule połącz z mięsem. Liszcie jarmużu ugotuj na parze. Zawijaj w liście jarmużu mielone mięso. Ułóż w garnku gołąbki, zalej sosem pomidorowym. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy. Gotuj. Ugotuj kaszę gryczaną o wrzącej wody. Marchewkę obierz, ugotuj na parze. Połącz z świeżym groszkiem.
Smacznego!
Sprawdź także inne nasze przepisy, np. przepis na kolację fit czy krem daktylowy.