Dieta na dobry wzrok

Dieta na dobry wzrok

Lato w pełni, a do naszych oczu wraz z promieniowaniem słonecznym dopływają w większych ilościach szkodliwe promieniowanie UV. Warto odpowiednio zadbać o swój wzrok. W diecie istnieje wielka siła, która pomoże nam zachować prawidłową kondycję wzroku. Warto pamiętać o wpływie diety na wzrok i na wszystkie aspekty funkcjonowania naszego organizmu. Niektóre z składników żywności mają wybitny wpływ na funkcjonowanie naszego wzroku i to na nich skupimy się w artykule.

Natura wyposażyła nas w skuteczne metody ochrony narządu wzroku. W pożywieniu znajdują się te same składniki, które uczestniczą w procesie widzenia, a także i takie, które działają ochronnie na oczy. Główny prym w procesie widzenia, z składników diety na dobry wzrok należy przypisać witaminie A. Bez tej witaminy niemożliwe było by przekazywanie informacji do mózgu o tym co widzimy. W witaminę A obfitują żółte, czerwone, pomarańczowe warzywa i owoce, a także i jarmuż, szpinak, seler, botwina.

Jak działa luteina na oczy?

Plamka żółta to szczególne miejsce w oku. Jet to punkt o największym zagęszczeniu receptorów odbierających światło. Zatem pełni ona kluczową rolę w procesie widzenia. Nie bez znaczenia została nazwana plamką żółtą – zawiera żółte barwniki, te które występują w żywności. Są to luteina i zeaksantyna. Obniżenie zawartości tych składników może powodować bladość plamki żółtej i problemy z widzeniem. Luteina ma ponadto zdolność niwelowania szkodliwego promieniowania UV na nasze oczy. W luteinę najbogatsze są zielone warzywa liściaste takie jak jarmuż, szpinak, sałata, a także brokuły. Również pewne ilości tego barwnika występuje w dyni, groszku zielonym, brukselce. Najwięcej zeaksantyny występuje w kukurydzy (zea z łac. – kukurydza), szpinaku, zielonym groszku. Ważne jest żeby przed 40 rokiem życia jak najbardziej wysycić plamkę żółtą luteiną i zeaksantyną ponieważ po tym okresie zapotrzebowanie wzrasta, a przyswajalność składników odżywczych wraz z wiekiem ulega zmniejszeniu.

Wpływ diety na wzrok

Żeby uzyskać jak najwyższą podaż luteiny i zeaksantyny z pożywienia należy daną potrawę poddać obróbce termicznej. Pozwala to na uwolnienie luteiny i zeaksantyny z komórek produktu, dzięki czemu składniki te są łatwiej wchłaniane. Witamina C przez to, że stymuluje syntezę kolagenu wpływa na stan naszych naczyń krwionośnych, między innym w oczach. Witamina C jest dla nas bardzo uniwersalnym antyoksydantem. Wraz z witaminą A, E, C, polifenolami niweluje działanie wolnych rodników. W witaminę C bogate są porzeczki, owoce cytrusowe, truskawki. Witamina E zapobiega utlenianiu się wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pełnią istotą rolę funkcjonowaniu narządu wzroku, jak i całego układu nerwowego. W  witaminę E szczególnie bogate są oleje roślinne, orzechy włoskie, kiełki pszenicy. Do prawidłowego działania narządu wzroku potrzebny jest również cynk i selen. W te składniki bogate są mięso drobiowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy.

Zatem widzimy, że dieta to nie tylko kalorie, odchudzanie i kilogramy. Prawidłowe odżywianie to przede wszystkim podaż odpowiednich pokarmów, które wspomagają funkcje naszego organizmu w tym narządu wzroku. Zatem prawidłowe żywienie to zdrowie.

Dieta na poprawę wzroku – przepisy

Poniżej przedstawiamy Wam przepis na pyszny obiad, który nie tylko jest zdrowy i dietetyczny, ale również pełny witamin, które są tak ważne dla naszego organizmu. Idealnie wpisuje się w jadłospis diety na poprawę wzroku.

Gołąbki z jarmużu z marchewką i groszkiem oraz kaszą gryczaną.

Energia – 292 kcal

Białko – 27,1

Tłuszcz – 4g

Węglowodany – 45,5

Błonnik – 9,6g

Gramatura w przeliczeniu na jedną porcję:

Jarmuż – 100 g

Mięso z piersi kurczaka – 80 g

Seler – 10 g

Pietruszka korzeń – 5g

Por – 5g

Cebula 5 g

Czosnek – do smaku

Liść laurowy

Ziele angielskie

Sól, pieprz – do smaku

Kasza gryczana sucha – 30g

Marchewka – 90g

Zielony groszek – 30g

Sposób wykonania:

Selera, pietruszkę ugotuj od wrzącej wody. Pora pokrój w drobne piórka. Zmiel mięso z selerem i pietruszkę. Zetrzyj na tarce cebule połącz z mięsem. Liszcie jarmużu ugotuj na parze. Zawijaj w liście jarmużu mielone mięso. Ułóż w garnku gołąbki, zalej sosem pomidorowym. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy. Gotuj. Ugotuj kaszę gryczaną o wrzącej wody. Marchewkę obierz, ugotuj na parze. Połącz z świeżym groszkiem.

Smacznego!

Nie masz czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków? Sprawdź naszą ofertę cateringu pudełkowego. Be Diet na Twoje życzenie dostarczy pięć zdrowych pełnowartościowych posiłków do Twojego domu lub biura.

Sprawdź także inne nasze przepisy, np. przepis na kolację fit czy krem daktylowy.

Zamów